hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 綠小44系運作問題
開啟左側

綠小44系運作問題

樓主| Kj2052 發表於 2021-8-24 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-8-24 00:16
算啦馬叔叔的新界線皇系列(如:102,44,101M)都俾人講脫班,意外超速問題到遠近馳名都死性不改啦.
...

我覺得101m服務好過44
唔知係咪成本問題
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-24 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-8-22 21:52
之前非繁上水好似有規定等幾多分鐘就要開走的,依家仲有冇依個規定就唔知喇!

依兩年疫情封咗關,加上深圳 ...

發窮惡發咗年幾兩年仲未交牌
 樓主| Kj2052 發表於 2021-8-24 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-24 00:37

44系係大水魚
邊捨得交牌
JX9097 發表於 2021-8-24 09:27 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-8-24 00:35
我覺得101m服務好過44
唔知係咪成本問題

唔見得101M好
繁時一定係打哂蛇餅
坑口站連排都冇位排

非繁都唔好諗住好好過
中途站揮手隨時時運高睇你唔到
我自己喺北圍就試過無數次飛站
最後等到792M都嚟埋都上唔到車

而且101M/ 102用緊同一pool車
which is係嚴重唔夠車
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-24 10:09 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-8-24 00:39
44系係大水魚
邊捨得交牌

扮窮
橫掂平時都唔夠載
而家雖然少左客但收下車,隨時都係純粹賺少咗未到蝕
GD1570 發表於 2021-8-24 11:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-24 00:37

收到$17都仲要發窮惡...
人哋$17可以遊車河式去到東涌喇...
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| Kj2052 發表於 2021-8-24 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-8-24 11:20
收到$17都仲要發窮惡...
人哋$17可以遊車河式去到東涌喇...

平日bbi入東涌直情係唔使17蚊
 樓主| Kj2052 發表於 2021-8-24 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
在站頭見到呢張通告

Btw 今日用咗10分鐘先上滿
arfung 發表於 2021-8-26 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-8-24 12:54
在站頭見到呢張通告

Btw 今日用咗10分鐘先上滿

以前「人等車」年代,一有261到站,就有好些小巴44系排隊客過馬路「跳糟」。現在有ETA,好似少左呢類客。

若我自己前往富泰/兆康/景峰紅橋,寧願較岩時間直接261算數。去市中心就惟有用小巴44,始終巴士太慢。
GD1570 發表於 2021-8-27 10:32 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-8-26 07:49
以前「人等車」年代,一有261到站,就有好些小巴44系排隊客過馬路「跳糟」。現在有ETA,好似少左呢類客。 ...

去富泰就會搭261,兆康/紅橋真係搭返44/44A好過,除非咁啱真係有261到,又或者有厹月票。
反而紅橋去上水我真係會揀搭261,因為44真係唔易上(尤其是繁忙時段)。
你有你可愛,我有我好笑。