hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Covid Flight Report] British Airways B77W: HKG > LH ...
開啟左側

[飛行報告] [Covid Flight Report] British Airways B77W: HKG > LHR

Waiyin12 發表於 2021-8-23 05:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見呢個C2版都唔多爆肺炎疫情之後嘅Flight Report
小弟亦啱啱坐完一程機,所以就分享下~

呢篇亦係小弟第一篇寫嘅飛行報告,寫得唔好希望大家多多包涵、多多指教
所有相都係手機出品,畫質可能較差

小弟出發前一晚同朋友去咗尖沙咀某酒店staycation ,所以去咗九龍站坐機場快綫去機場
而家機鐵非繁同假日大約係30分鐘一班,小弟星期六朝出發都係

香港機場就一如堆新聞報道咁,畫面我無影到,但同下列報道係幾相似
(係就係無咁墟冚,似終當日唔係任何特別日子,唔係LOTR last day,唔係封關前一日,唔係31/7入境條例修訂等等)
嗰D泣不成聲嘅畫面,小弟眼見亦身處當中,不過唔方便亦無心情影
可以參考link中內容:
https://www.thestandnews.com/society/ab%E5%85%A5%E5%A2%83%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E7%94%9F%E6%95%88%E5%89%8D%E5%A4%95-%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E9%9B%A2%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%95%B8%E5%89%B5-16-%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%96%B0%E9%AB%98

本身BA032係一班凌晨機 (long red-eye flight ?),好經典嘅夜晚機飛歐洲,半夜香港上機,清晨到埗落機;但因為7月頭特衰政府禁止英國到港航班着陸 (同時回港易維持),即是倫敦飛香港嘅BA031要取消 (至少唔可以載客,可能係運凳同機組人員)

消息一出,小弟已經有種不祥嘅預感,之前睇過某英國留學分享,喺呢個情況下航空公司要儘量縮短部機泊喺香港機場嘅時間,所以起飛時間好可能會修改~
果然,小弟班機"被提早"至中午起飛,黃昏降落
好嘅就係日航機有得睇風景,但就10幾個鐘無得瞓覺,同比較難適應時差
到小弟打呢篇飛行報告時,呢班BA032已經變返夜航機

航班編號: BA 032日期:2021年8月7日
路線: 香港(Terminal 1) - 倫敦/希斯路(Heathrow Terminal 5)
表定時間: 13:15 - 18:55
表定飛行時間:12 hours 40 mins
實際時間: 13:08 - 18:13
實際飛行時間:12 hours 5 mins
機型:Boeing 777-300 ER (77W)

呢部B77W係翻新後嘅座艙,只有一個Economy Cabin (World Traveller),而Business係有兩至三個~
新嘅經濟艙係3-4-3排法,比舊艙3-3-3排更窄,亦意味着又多一間航空公司喺B777經濟艙上面用3-4-3座位排法
經濟艙座位同國泰3-4-3 B777係同款 (幅相係落機時影,所以客艙較亂)
頭枕可以上下調教,亦可將左右摺起
同國泰唔同嘅係,英航係用布面頭枕 + 一張即棄頭紙(唔清楚張紙正式叫咩名),而國泰係用皮面頭枕

同國泰一樣,電視下有一置物架

Seat Pocket入面只有Safety Card同嘔吐袋,唔知係咪疫情期間一切從簡,不論係上面雜誌架同下面Seat Pocket都無任何inflight magazine

機上amenities得最一般嘅枕頭、毛氈,就坐後亦有派耳機,座位同廁所入面都無牙膏牙刷、hand cream、眼罩等備品;而家會喺經濟艙提供amenity kit/以上用品嘅航空公司真係唔多
廁所內只有一枝洗手液,亦唔記得影相

耳機係耳塞式同單孔,但唔係平時手機、電腦嘅3.5 mm,耳機質素、音質正常,戴著十幾個鐘睇戲、聽歌都無痛,我就無試用自己耳機插落去
(兩年前喺Emirates上面試過,佢架機提供三孔插頭,我插自己Headphone入其中一個窿都聽到)
個耳機就幾普通,我都唔記得影相

另外上機時有一枝上手留低嘅樽裝水唔記得清走,要叫空姐嚟收走

隔離有一部ANA嘅B787 Dreamliner

呢個年代應該無乜邊間航空公司嘅長途機不設個人娛樂系統+電視屏幕,英航當然都有,但安全示範唔係好似國泰、港航、ANA、JAL、漢莎等係播動畫/影片,而係播錄音,加上空姐/空少親人揸住救生衣、氧氣罩等實物道具示範

起飛 + 香港國際機場

當日由runway 25L起飛,起飛後會先轉向南飛再調整飛行方向,而班機向西北飛,會飛過香港上空

港豬澳人工島

但當日香港上空密雲,所以影唔到任何香港高空照

起飛後有飲品提供

由南至北飛過中華人民共和國,慶幸無解放軍軍機命令轉飛北京

東莞

清遠

武漢 (太高,看不到華南海鮮市場 :(

大約去到武漢上空派第一餐 (起飛後約兩小時),紙本/娛樂系統內都無餐牌,只係FA問"chicken with mash potatoes" 定 "noodles with vegetables" ,即雞肉薯蓉或雜菜炒麵

由於小弟兩年前由香港坐Emirates,經杜拜去愛丁堡時 (當時無寫Flight Report,而家唔知寫唔寫返好),香港出發一程食咗個唔好食嘅炒麵,為免中伏我今次都係揀食雞肉

個餐有一小碟粟米沙律(有少量質地似白蘿蔔,但我唔肯定)
主食雞肉薯蓉,雞肉唔太乾,薯蓉正常、幾滑,個汁係忌廉底,唔清楚加咗咩但幾好食,蔬菜就一如飛機餐質素,有發黃+出水
一塊KitKat朱古力甜品,個人想要Haggen dazs雪糕多D
另有一枝凍既英國牌子樽裝水,長途機有枝水放喺位係幾好,唔駛不停問FA拎,亦唔駛擔心杯裝水倒瀉
餐後有熱茶、咖啡提供

啱啱水浸完嘅"海綿城市"  - 鄭州

山西

由中國南部飛至北部,由綠色漸變之啡黃色 (沙漠?)

太原

蒙古 (草原 + 山脈)

進入蒙古大漠 (烏蘭巴托以北)

俄羅斯 阿爾漢格爾斯克
(高空睇落,俄羅斯好一大片都係荒地

部分比較多雲嘅路段無影到skip咗,我個窗全程打開亦無FA過嚟要求拉低塊遮陽板)

AVOD我會形容係中規中距,有高清螢幕同動態飛行地圖,電影、音樂、電視都有一定選擇(電影有齊全套哈利波特,電視、音樂大多為英語,亦有華語、日語音樂),但亦無得同Emirates等(有兩個螢幕 + 各地電影音樂)比,內容嘅話國泰會更切合港人口味

接近白海

中途都有FA派飲品同小食,但唔覺galley有其他小食拎

瑞典上空派第二餐,約降落前個半鐘
同樣係空姐問"cheese sandwich" or "chicken sandwich" ,即芝士三文治/雞肉三文治,我揀咗後者
第二餐係用紙袋裝,有一小碟青瓜、酸瓜前菜
主食係件三文治
一小塊牛奶朱古力作結
同第一餐一樣,有一枝樽裝水同飲品

瑞典 哥德堡

丹麥 奧爾堡

橫越北海

降落前 倫敦橋

西敏市

落機時一攝豪華經濟艙 (World Traveller Plus/+), 2-4-2排法

商務艙(Club Suite),新艙唔再係以往向前/倒後位交錯,而營做direct aisle,而係類似國泰A350嘅1-2-1反魚骨位

用中門落機,無緣睇下頭等艙

關於肺炎:
眾所周知疫情下航空業有唔少轉變,有航空公司唔再提供熱餐(不論機程),有唔少全副武裝、似生化危機嘅相(例子:https://stedu.stheadline.com/sec/article/23997/-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%85%AB%E9%81%94%E9%80%9A-%E7%95%99%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E7%94%9F%E5%85%A8%E9%9D%A2%E6%88%92-%E7%96%AB-%E5%81%9A%E8%B6%B3%E9%98%B2%E8%AD%B7%E8%BF%8E%E6%96%B0%E5%AD%B8%E5%B9%B4),小弟2020年3/4月時見唔少;見過身邊朋友着全套保護衣、N95口罩、塑膠面罩(face shield)、鞋套上機,亦有朋友問我敢唔敢除口罩食飛機餐同去廁所;以下係少量小弟嘅觀察

- 機上有供應熱餐,但第二餐係cold meal;唔清楚係疫情關係定本身都係
- 部份FA服務時有帶乳膠手套,唔見任何FA着保護衣/用護目鏡
- 備品應該同平時比無少到,無amenity kit今時今日係正常,但無inflight magazine
- 目測經濟艙內有人着保護衣但極少數,一隻手數得晒
- 有部分乘客口罩以外戴面罩(face shield),目測都有十幾個
- 全機人都有戴口罩
- 機上氣氛同平時分別不大,唔會搞到似生化危機
- 目測大部分乘客都有進食飛機餐,亦有去廁所等走動
- 娛樂系統正常運作,亦有照常提供耳機

報告完畢,歡迎討論

評分

參與人數 10aPower +14 HugeC +100 收起 理由
AZUMA800 + 1 + 10 多謝分享
HZ8186 + 1 + 10 多謝分享
derekk + 1 + 10 多謝分享
trident322 + 1 + 10 多謝分享
av335 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
LH797 + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 有圖有真相

查看全部評分

DIH 發表於 2021-8-23 11:02 | 顯示全部樓層
英航777機尾有三行窗口二人位,第時有機會我都考慮下。兩年前搭國泰冇得揀二人位,好迫好辛苦,身旁人又唔熟,廁所都唔敢去得多。

就算長途我都寧願搭日機,反正我都係瞓唔到,睇下景好過,去到目的地食個晚餐就去住。

EK的report如果你有時間都希望分享~
S3BL100 發表於 2021-8-23 21:53 | 顯示全部樓層
感謝樓主分享,本版好耐無見過國際長途線飛行報告了。

唔清楚樓主係留學定移民。如果係後者,衷心為你感到高興;祝願你事事順利,早日適應他鄉生活,得著更精彩人生。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
WHYB630 + 1 +1

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
ccicoltd 發表於 2021-8-24 01:03 | 顯示全部樓層

BA31 沒有取消,客艙是沒乘客但下一層很精彩呢。
這是前兩天 BA31 的一張運單,1031 和 31 指的是同一班機。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-8-24 06:15 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-8-23 11:02
英航777機尾有三行窗口二人位,第時有機會我都考慮下。兩年前搭國泰冇得揀二人位,好迫好辛苦,身旁人又唔 ...

我自己無劃到二人位,慶幸班機唔爆
自己坐44K,中間位無人坐,兩個人用三個位
中間部電視就長開flight map

以小弟鍾意坐窗口位嚟講,窗口位一排三個係幾辛苦
尤其係同陌生人坐
不論上機擺嘢上行李架定中途去廁所、去galley搵嘢食都幾麻煩,要人讓開亦唔好意思
耐何呢個年代大部份widebody嘅Y class都係咁,劃位時要喺睇風景同方便之間取捨
不過我九成都揀前者,睇唔到窗外會覺得唔自在

個人坐過嘅、亦會飛長途既:
A350 (3-3-3)
B777 (3-3-3 / 3-4-3)
A380 (main deck 3-4-3)

亦坐過
B767 (2-3-2)
A330 (2-4-2)
A340-600 (Lufthansa, 2-4-2)
窗口位得兩個位真係方便好多
但而家會用B767 / A330, A340飛嘅長途機有幾多?

至於B787,個人淨係坐過日航2-4-2嘅排法,無試過主流嘅3-4-3
反而B777放3-4-3又唔係想像中咁窄,可能已經坐慣,暫時搭過CX BA EK都係咁

我坐夜機通常都瞓到覺,飛歐洲夜機都瞓到4-6個鐘,7-8個鐘嘅機程都訓到3個鐘到
我係唔介意坐夜機嘅,但日機睇到風景係幾正
呢兩次飛歐洲(上次DXB轉機),經過土耳其、伊拉克、印度、巴基斯坦、丹麥、俄羅斯、蒙古等,好多都係平時無乜機會去嘅地方,可以喺飛機上面睇到呢D地方

當然,另一個前設係起飛後無FA/鄰座、前後左右乘客要求拉遮陽板落嚟 (今次好彩無,全個cabin有約少過一半窗開住)
有時窗口對住太陽亦會好曬好熱
真係幾好掃興,只可以間中開窗嚟睇下

That's why我好鍾意B787,隻窗只係變色,仲可以睇到出面

EK篇Flight Report我之後寫啦
可以預告下畫質會差過今次 當時部手機更舊...

樓主| Waiyin12 發表於 2021-8-24 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-8-23 21:53
感謝樓主分享,本版好耐無見過國際長途線飛行報告了。

唔清楚樓主係留學定移民。如果係後者,衷心為你感到 ...

多謝閣下祝福,個人去向唔太方便公開講,只可以講我而家身處英國境內

國際長途線報告唔係無,有唔少前一兩年前嘅記錄,隔咗一斷時間先出
反而爆疫情之後坐嘅飛行報告真係唔多
2020年1-2月都仲有,當時只係香港、中國爆緊武肺;到3月打後全球封城之後搭嘅就無乜
(唔計Flycation)
S3BL100 發表於 2021-8-25 08:08 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-8-24 20:28
多謝閣下祝福,個人去向唔太方便公開講,只可以講我而家身處英國境內

國際長途線報告唔係無,有唔少前一 ...

咁我好明白每個人都有自己既難處,好多人亦未必願意大鑼大鼓走去同人講自己移民。但我會覺得,有能力、有條件走得到,本身已經係一種福氣、一種恩賜。因為真係好多朋友想走,但因為各種原因走唔成。

我都算係幸運;如果我而家仲喺香港,面對咁既情況,心唔慌就假⋯

我上個月既拙作可能係本版首兩篇疫後飛行報告,但只係美國內陸短途線。下次飛國際線,都唔知要等到幾時先可以了。

長途機計,如果純粹計座位舒適度,正常 2-3-2 座位排列既 767 一定係最理想;座位真係有十八吋闊,而且 2-3-2 意味每排只得 1/7 機會坐到唔理想既 middle seat。但一般來計,因為 777 設計係每排足夠擺 9.5 個位,而 787 係擺 8.5 個位,所以普遍航空公司為左增加載客量同收入,都會收窄座位闊度,坐多一個人。反而 Airbus 產品,就比較少有為呢半個位闊度而畀人偷位既情況出現,座位闊度一般比起波音產品理想。

當然座椅闊度只係舒適度其中一個因素;座椅本身設計、乘載率、噪音等因素,影響同樣舉足輕重

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
s3n370 + 4 + 10 有能力、有條件走得到,本身已經係一種福氣.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
WLT900 發表於 2021-8-25 08:09 | 顯示全部樓層
本人在19年6月坐過BA往返LHR, 當年兩餐都係 hot meals,唔錯的。都係777,3+3+3。
祝身體健康,萬事如意。
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-8-26 05:01 來自手機 | 顯示全部樓層
WLT900 發表於 2021-8-25 08:09
本人在19年6月坐過BA往返LHR, 當年兩餐都係 hot meals,唔錯的。都係777,3+3+3。
祝身體健康,萬事如意。
...

有兩個hot meals + 3-3-3 77W好唔錯

不過6月嗰陣仲係夜機,唔知係咪而家service downgrade? ( ;∀;)

其實我到上機前都以為係3-3-3,不論係英航網站定Seatguru都係得3-3-3 seat map...
下次真係寧願坐維珍B787或者國泰A350
Larry93 發表於 2021-8-26 06:23 來自手機 | 顯示全部樓層

長途機甜品朱古力好似差咗啲喎😕