hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 更改行車路線

AVD1 發表於 2021-8-27 13:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-8-27 02:32
1. 36X 242X僅限兩繁,35X回程係完全抽35A配額開,280X有青沙光環
230X你又唔係提議淨開大兩味,咁呢樣潛 ...

關於你第一點其實就已經意味著所謂尖沙咀 Quota 已經唔係好似以前咁 Fully restricited,
20A 又建議延長服務時間,
仲有十年前又邊個諗到無啦啦會有條 92R 出現仲要去到尖沙咀碼頭,而家未一樣可以出現

車個問題其實 230X 做到全日,抽 8A/8P + 39A 各一架車出黎做都唔算過份,
始終加士居道以南去到梳士巴利道以北一段彌敦道其實去黃埔九巴都冇線做緊,
坐地鐵又要坐返個站去又要去返油麻地,一係就等 26A 小巴 …

13 架車拆出黎做兩條線,學 290/290A 個套可能勉勉強強都 work …
LJ7006 = MF5119 = AVD1
peterkwan 發表於 2021-8-27 13:35 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-27 10:15
西站霸王又黎啦
見到自己樓下條線被抽走又唔滿意?
同埋從來我無話只係接受33A直接延長去旺角以南係唯 ...

934A 荃灣段唔見得快, 同經楊屋道既 30X 走線係差唔多時間 (根據我每日返工都搭 934A 尾班車既經驗, 基本上荃灣站同 41P/42M 一齊開車, 去到荃青交匯處既時間係相差不遠, 有時41P/42M 會先過 934A 少少到).
peterkwan 發表於 2021-8-27 13:56 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-27 13:10
關於你第一點其實就已經意味著所謂尖沙咀 Quota 已經唔係好似以前咁 Fully restricited,
20A 又建議延長 ...

我有諗過:
230X 全日 20 分一班雙向兼飛走美孚, 以依家既行車路線約 65 分一單 (不計休息), 7 部車應該勉強夠跑.
另外 4 部就做 30X 全日 30 分一班縮去旺角做半直通循環線, 回程弼街上完客後跟 32 經荔枝角道直去長沙灣廣場 (中途不停站), 深水埗回荃灣可以搭出旺角方向既車, 係分段收費果度未諗掂.

JC2048 發表於 2021-8-27 14:04 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-8-27 13:35
934A 荃灣段唔見得快, 同經楊屋道既 30X 走線係差唔多時間 (根據我每日返工都搭 934A 尾班車既經驗, 基本 ...

934A 去程係衰路面設計問題要兜上廟崗街
但回程係唔錯
30X 如果他日回程都改路,跟 934A 會好過行楊屋道

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 跟 934A 會好過行楊屋道

查看全部評分

AVD1 發表於 2021-8-27 14:04 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-27 13:56
我有諗過:
230X 全日 20 分一班雙向兼飛走美孚, 以依家既行車路線約 65 分一單 (不計休息), 7 部車應該勉 ...

30X 可以縮短當然係最好,
問題在於 QE 點處理,呢點就係其他板友一直爭論緊嘅地方。

反正我自己認為呢個位根本就應該由市區線自己解決先係正確,而唔係下下搵條長途線出黎搞。
peterkwan 發表於 2021-8-27 14:08 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2021-8-27 14:04
但回程係唔錯

係佢想做荃灣站同綠楊啫, 如果去程可以唔兜入西樓角路直行青山公路去大窩口, 已經快唔少.
AVD1 發表於 2021-8-27 14:15 | 顯示全部樓層

JC2048 發表於 2021-8-27 14:04
但回程係唔錯

934A 唔入楊屋道係因為唔到九巴去做

而 934A 而家走線,同港鐵同紅小爭,可以爭得到,
正因港鐵要轉車又要同人迫,
加上灣荃紅小又要停葵芳,有時仲要等開車。934A 直去荃灣呢下有得爭係正常。
但係起 30X 身上就會係另一回事。

跟 934A 行,
個目標客源其實就會去左熊猫酒店個邊,問題係荃富街一個站可以 boom 到幾多客比 30X 係個大問題。
如果堆客要去千色店個邊,可以揀紅小 (旺角) 甚至港鐵,以 30X 班次加走線黎講,佢可以爭但係贏面唔覺得高。

假如行楊屋道就會食新區個堆客同比較少競爭者,但係就路經塞車位。

兩條定線真係各有各好,
我就持開放態度。

AVD1 發表於 2021-8-27 14:19 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-8-27 14:08
係佢想做荃灣站同綠楊啫, 如果去程可以唔兜入西樓角路直行青山公路去大窩口, 已經快唔少.
...

綠楊先係重點,荃灣站擺明就係「副產品」而已,
但係到底綠楊有幾多人會揀一日兩班嘅 934A 而唔揀留下條荃灣線,
呢點其實我都有 d 興趣想知。(你係 934A 常客

不過 934A 作為繁時線佢要兜多一個站博多幾個人上車,我理解,
但係如果全日黎講,如果呢個站小人用就應該放棄拉直返條線先係正路。
peterkwan 發表於 2021-8-27 14:25 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-8-27 14:19
綠楊先係重點,荃灣站擺明就係「副產品」而已,
但係到底綠楊有幾多人會揀一日兩班嘅 934A 而唔揀留下條 ...

尾班車有 3 - 7 個常客上.
dominic023 發表於 2021-8-27 16:00 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-8-27 14:04
30X 可以縮短當然係最好,
問題在於 QE 點處理,呢點就係其他板友一直爭論緊嘅地方。

QE個問題, 就想起條6F將來會唔會取消?
因為原本6F係輔助6C,但而家6C客量俾之前少左,少左要6F救亡,
可唔可以俾佢條走線由馬頭圍道拉過紅磡道?
少做少錯,但唔做就大獲.