hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍區居民聯署投訴265M經常脫班/收車 ...
開啟左側

天水圍區居民聯署投訴265M經常脫班/收車

arfung 發表於 2021-8-31 17:50 | 顯示全部樓層

68A_ 發表於 2021-8-31 17:07
暑假前07:00左右開10/1去到藍地已經頂閘/留後,如果聽日開學日再多十幾個學生搭落屯門仲14-18/1,去到福 ...

如果開足車,7點前後68A的班次應該大約這樣:
0650(68E柯打)
0730(荔廠車)

呢幾班車經常一慢車就留後,的確藍地係有風險上唔到車。
以前未有雙向分段,華都都落十個八個,開學後再睇定d,短途客太多而又開唔足車,真係隨時未到藍地時中下游已經上唔到車。
站助又會以為個個客都買左月票,叫滯後客人搭「其他車」去轉…
Kj2052 發表於 2021-8-31 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-8-31 17:50
0650(68E柯打)

其實佢呢個時間正常係13-14分鐘一班
但係呢排經常性開14+分鐘一班
即是收咗1-2部
之後懶理藍地
arfung 發表於 2021-8-31 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-8-31 18:55
其實佢呢個時間正常係13-14分鐘一班
但係呢排經常性開14+分鐘一班
即是收咗1-2部

68E柯打68A部車,如果無甩底,拉密少少仲可以藍地有得企。收番1~2部就真係唔駛搭。

仲要睇埋新學年元朗/洪水橋上車華都落車的短途客有幾多,自求多福。

經驗之談上繁南行開14~18分,68A未到藍地已隨時無得上車。
arfung 發表於 2021-8-31 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-8-30 14:56
理論上960P都得嘅,但真係月票客專利啦
只能講68A作為元朗廠線呢個身份
就真係被受歧視及欺凌態度 ...

大家都係元朗廠,起碼265M仲識下繁有定點北行隧道特車清客。68A屯轉出名多人,特班沒有之餘正班也常收車,人龍誇張做法也誇張。

68A盤數ok似乎因為投放資源極少但尚算多客,所以都有賺,更甚可以用「闊佬懶理」的態度處理了。
tina 發表於 2021-8-31 20:53 | 顯示全部樓層

https://www.instagram.com/p/CTM6JRIlvJ3/?utm_medium=copy_link
睇返啲資料其實個情況都同想像中差唔多,只不過九巴識變通唔會梗死啲起載車要跟足時間表開都有啲意外
265B 22年不變
 樓主| JC8385 發表於 2021-8-31 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2021-8-31 20:53
https://www.instagram.com/p/CTM6JRIlvJ3/?utm_medium=copy_link
睇返啲資料其實個情況都同想像中差唔多, ...

又講真,站在資源運用嘅角度嚟講
呢類中途插入去開嘅班次跟足時間表開都無意義
除非你好似最近加咗嘅268M咁,到達時間非常穩定
tina 發表於 2021-8-31 21:36 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-8-31 21:17
除非你好似最近加咗嘅268M ...

攞咗佢啲數據睇。其實加班車每班至少40個人,有班成60個
265B 22年不變
宇通客車 發表於 2021-8-31 22:46 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-8-31 21:17
除非你好似最近加咗嘅268M ...

部265M特係擺收費廣場附近等候,時間落差唔會大,試過一次係吉車打爆,之後叫其他線行去後面/出面上客
68A_ 發表於 2021-9-1 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-8-31 17:50
0650(68E柯打)

聽嗰frd講,而家上繁華都每班落20個左右,夾埋屯仁街,紅橋就35-40人,但屯公三站又有唔少客上,所以係長時間頂閘
arfung 發表於 2021-9-1 23:21 | 顯示全部樓層

68A_ 發表於 2021-9-1 22:48
聽嗰frd講,而家上繁華都每班落20個左右,夾埋屯仁街,紅橋就35-40人,但屯公三站又有唔少客上,所以係長 ...

現況來說,上繁屯公三站可能還好些,雖然有一批粉絲等68A去青衣,但[有落有上]情況下,仍有機會上到車。

但青公下游如藍地或早一兩個站,仍是[只上不落]的狀況,失班收車就幾乎無得上咁樣。

原定去屯轉駁車既長途客還好dd,勉強仍有63X可選擇;
但該處往荃葵青的客,就要由一程車變蝕錢搭貴車才能上到車再駁腳。

感覺上元朗廠很少對賺$$$路線咁樣待遇,連268M都有得加車和特班時,68A仍走數,都是異數。
265M都是天北[駁腳線],雖不算是完美服務,但也未至於太差。