hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 263C 準備加站
開啟左側

[其他] 九巴 263C 準備加站

elmmoo 發表於 2021-8-26 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層

唔知有無人由263A 跳槽去263C 呢
rusf101001 發表於 2021-8-26 23:00 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2021-8-26 21:56
早繁慳嗰$1.5要承擔上唔到車嘅風險,畀夠一個月都係$33咋喎

對於搭足30日既人買月票搭已經賺左
價錢牌食得架
936收皮935全日
ky927 發表於 2021-9-14 19:30 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-8-26 22:53
唔知有無人由263A 跳槽去263C 呢

根本兩條線係有資源可以共用。
珀島魚蛋 發表於 2021-9-14 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

bustop 發表於 2021-9-15 23:38 | 顯示全部樓層
9月20日生效.
GZ4031 發表於 2021-9-16 00:15 | 顯示全部樓層
咁計法, 263C 兜完科學園走人
其實頭站果堆客用上水轉44/261 係咪仲快...
講真衰起上黎埔中行落太和搭去上水, 架263C 應該岩岩停完馬料水塞緊埔公...
就當如44多人排都好, 我諗架263C 塞到城隧口, 你點都上到44喇掛
咁44落屯門點都快過塞埋轉車站既263C去屯門

仲未計本身44做到屯南碼頭客, 263C 既話本身仲要排59系
市中心時間上好極應該都係同44打和, 快過261 就應該係既

同時間科學園本身有263A
咁點解個取態唔係將263A 拉入白石角, 不入石門跟43P
263C 兜北邊走
同時加開263B 由馬市經耀安石門第一城番屯門

咁263ABC 所有客都得益
263A 呢家仲衰過舊43P, 塞完大學塞石門, 改完拉番直, 亦減輕番43P壓力
263B 你話同屯馬線打, 其實耀安之後直落石門第一城再上城隧, 明顯比以往40X 轉263 吸引 (最低消費唔洗轉車唔洗亞公角唔洗源禾夾埋都快10-15分鐘)
YY487 發表於 2021-9-17 21:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
271_N271 發表於 2021-9-21 21:11 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-9-17 21:50
由一開始大埔就話要行北線
係狗巴同運吉格硬要將屯門居民去大埔返工同大埔居民去屯門返工兩種唔同嘅需求 ...

藉口嚟啫,要畀屯門居民轉車,屯市/西鐵站都做到,但玩到入白石角就返唔到轉頭

我質疑嘅係白石角來往屯門究竟有幾大需求,
寧願兜入去趕走本身班客,
都唔肯砍掉重練,成條改行新田,兼執下個開車時間
lsc04d11 發表於 2021-9-21 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-9-16 00:15
咁計法, 263C 兜完科學園走人
其實頭站果堆客用上水轉44/261 係咪仲快...
講真衰起上黎埔中行落太和搭去上 ...

263C宜家頭站係工業邨喎。。。。 硬食啦 都去唔到上水。。。
arfung 發表於 2021-9-23 09:15 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-9-21 21:54
263C宜家頭站係工業邨喎。。。。 硬食啦 都去唔到上水。。。

下繁在上水等44系列的感受都不太好,車程雖不長但等車時間加雞嶺圈阻塞又難預算。
如果工業村/不近港鐵位起步而岩263C時間,用263C可能仲著數。

講開44系列,其實好像少了很多車跑,有時稍回唔切車就等得耐。
晚上7時前後,搭過261反而係可以接近坐滿。見到有客係在小巴站跑過來追。