hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴205M於9月6日起停辦
開啟左側

[路線消息] 九巴205M於9月6日起停辦

Alex7808 發表於 2021-8-31 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層

都唔知放黃大仙總站做乜!一開始就應該放黃大仙站(龍翔道),之後就算鑚鐵咪跟61X咁行,都唔駛塞黃大仙狗屋嗰堆燈 ,但最離譜嘅係竟然唔停富佑、蒲慈/衡和慈民一帶 ,叫富佑、慈民啲居民點上。唔通吓吓都叫班居民喺慈雲山中心行返落去/行上(慈正)咩, 所以真係抵取消啦!
leo_ku 發表於 2021-8-31 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-8-31 19:49 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2021-8-31 19:27
都唔知放黃大仙總站做乜!一開始就應該放黃大仙站(龍翔道),之後就算鑚鐵咪跟61X咁行,都唔駛塞黃大仙狗屋 ...

其實直接放北館,夠鐘就開車沙田坳道1分鐘咩都到
再開密啲啲,let say 5-10分鐘一班
當2F/ 3C短棍咁做

鑽石山另外搵條線獨立做好過夾硬兜過去
3av188 發表於 2021-8-31 20:02 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-8-31 19:49
其實直接放北館,夠鐘就開車沙田坳道1分鐘咩都到
再開密啲啲,let say 5-10分鐘一班
當2F/ 3C短棍咁做

短棍黃大仙起載18:00起,10分鐘一班都已經好好,但可能都要2部車以上

鑽山就可以建議3B轉去,但班次唔足都係難,感覺會好過205M但一定差過黃大仙起載短棍2F/3C
3AV188.HD199
edhong 發表於 2021-8-31 20:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-8-31 23:12 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-8-31 20:02
短棍黃大仙起載18:00起,10分鐘一班都已經好好,但可能都要2部車以上

鑽山就可以建議3B轉去,但班次唔足 ...

鑽鐵唔可能靠3B,太疏而且鑽石山比黃大仙更難打
因為小巴出站轉右上鳳德道
巴士要轉左經上元街
(上元街繁時太塞;同埋右轉鳳德道支燈太短,去唔切車)

KG1428 發表於 2021-8-31 23:40 | 顯示全部樓層

當他們在任時
會與黃逸旭傾205M問題,建議205M改在黃大仙站/樂富開出
但未有採納意見
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
king 發表於 2021-9-1 00:32 | 顯示全部樓層
條線得3個站, 單向由黃大仙開去鑽石山站已經非常奇怪,
然後就慈雲山中心, 完全係80年代3A加3M走線, 唔明點解會開得成?
HV9990 發表於 2021-9-1 00:39 | 顯示全部樓層
其實重點唔係兜唔兜鑽石山,繁忙時間蒲崗村道都唔係快得去邊

重點係樓上話齋根本應該行龍翔道,仲要開成7點呢啲時段使乜特登等你
如果行龍翔道仲可以拉到去樂富
KCRC . Keep Moving
leungky0528 發表於 2021-9-1 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層

king 發表於 2021-9-1 00:32
條線得3個站, 單向由黃大仙開去鑽石山站已經非常奇怪,
然後就慈雲山中心, 完全係80年代3A加3M走線, 唔明點 ...

當年方向應該係想鋪路擔當轉駁屯馬線角色
但小巴又鬥唔過,區會換左畫又無人理,九巴自己又無心,根本注定要死
只係依家有三個月實證,令運吉出手易啲