hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴205M於9月6日起停辦
開啟左側

[路線消息] 九巴205M於9月6日起停辦

無敵風火輪 發表於 2021-9-4 20:59 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-9-3 09:14
249M 俾 88D 88F 夾擊算係咁啦

青衣城話哂都大商場, 88D站位又唔太好
JX9097 發表於 2021-9-4 21:47 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-9-4 20:43
冇特別需要雙向服務

你睇有幾多人係慈雲山,會見2F+3C上車落去黃大仙就知,落山方向唔算有得做

單雙向都未必係最重要我諗九巴反而係諗營收
2F/ 3C短棍收得$5唔夠
一個來回(回程私牌)講緊快極都要30分鐘
(假設唔再一站上慈中,而係慈南開始停站)
客源最高峰時段應該只有2個鐘頭左右
即係九巴要開15分鐘一班就至少放2架車
而每架車最多做4轉...
當你每單100人,位位當你收$5
即係一架車收入係$2000
咁計法不如將架車放落大西北跑一單仲賺得多
唉......
jocosben 發表於 2021-9-5 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-4 21:47
單雙向都未必係最重要我諗九巴反而係諗營收
2F/ 3C短棍收得$5唔夠
一個來回(回程私牌)講緊快極都要30分 ...

又係淨計營收唔計成本?短途成本低都可以好賺錢ga wo
JX9097 發表於 2021-9-5 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-9-5 01:42
又係淨計營收唔計成本?短途成本低都可以好賺錢ga wo

人工,兩邊都一樣
油錢,隨時短途仲用得多(不斷停車開車)
維修,兩者相差應該唔遠(keep住上落山損耗隨時仲大過跑公路)

同埋,最重要嘅係...
一單有冇100人上車?
呢個其實係有些少疑問
始終沙田坳道個站只係一般巴士站
架車唔可能泊住喺度等客
jocosben 發表於 2021-9-5 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-5 12:17
人工,兩邊都一樣
油錢,隨時短途仲用得多(不斷停車開車)
維修,兩者相差應該唔遠(keep住上落山損耗隨 ...

就算高速油錢平過城市入面,長途線始終里數係長,油錢計番點都多,以205M計,得個3.5km, 油錢成本根本好低,大西北條條30km以上,鐵路接駁線一個鐘頭快既話一部車隨時做到3轉
JX9097 發表於 2021-9-5 14:49 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-9-5 14:45
就算高速油錢平過城市入面,長途線始終里數係長,油錢計番點都多,以205M計,得個3.5km, 油錢成本根本好 ...

同時間長途隨時收緊$15-$20
喺同樣客量下,收入亦係205M嘅5-6倍
3av188 發表於 2021-9-5 17:06 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-5 14:49

如果係咁講,所有市區線九巴都應該放棄了
繁時3D一個單都起碼45分鐘
1A、5C果D話係線王但都唔係收到$15-20一個鐘喎
3AV188.HD199
Quanta 發表於 2021-9-5 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

長途線大把月票客 實收邊有咁多
大西北隨時要俾貴價隧道費
同埋客就係咁多,大西北出東九本身九巴市佔率高,你開多架車表面收千幾,實際咪都係左手交右手居多
掉返轉你開架上山電梯線,好大比例嘅客會由小巴搶返嚟,係額外收入
天空之神 發表於 2021-9-5 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層

其實 205M 慈中直落鑽石山,直上慈中正輝樓
時間短收費唔差
夠客係追到 273 既回車速度係唔差

雖然同 629M 同 629 特一定差一截
但唔會輸到入肉
JX9097 發表於 2021-9-5 19:17 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2021-9-5 17:06
如果係咁講,所有市區線九巴都應該放棄了
繁時3D一個單都起碼45分鐘
1A、5C果D話係線王但都唔係收到$15-20 ...

其實好明顯睇到近十年九巴完全冇心機做區內線
基本上cut得嘅cut,減得嘅減

1A/ 5C又唔同玩法
呢兩條線,一張櫈可以坐到三/ 四個人
仲要唔少係畀全費
即係講緊一程車可能都收到$2x