hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 第一城非專一問
開啟左側

[問題] 第一城非專一問

99MAN 發表於 2021-9-2 23:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前個排九巴推出咗NR331/S同九巴嘅轉乘優惠,咁城巴可唔可以用61R同88R分別喺東隧同大隧加站,再同新城堆獨營線搞bbi嚟擴大佢嘅地盤?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
tina 發表於 2021-9-2 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
但係88R係求其行紅/東隧都得喎,要加站有難度
cnquate 發表於 2021-9-2 23:33 | 顯示全部樓層
巴士轉乘站只准專營巴士進入

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
UT6461 + 1 給你一個like

查看全部評分

有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
ate214 發表於 2021-9-2 23:42 | 顯示全部樓層

係要做既高等法院已經有得做

何況第一城仲有半條682係度
61R/88R既幫助唔大
ky927 發表於 2021-9-3 00:12 | 顯示全部樓層

其實第一城要去嘅地方都好齊

行出去有

680落銅鑼灣
682落東區
其他九龍東西中新界東西九巴都插哂旗
798又係新巴

其實61R/88R真係無駁腳作用

馬灣條條都係駁腳線,咁當然駁得俾人不如駁俾自己線,個情況好唔同
GW4866 發表於 2021-9-3 01:37 | 顯示全部樓層
非專唔係你話想加站就加得
打開門,行出去,去遠啲!
B.B.B. 發表於 2021-9-3 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-9-3 01:37
非專唔係你話想加站就加得

專利想加站就加得?
khcasahiya 發表於 2021-9-3 08:36 來自手機 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2021-9-3 08:24
專利想加站就加得?

城巴非專要加站就必需喺第一城業主會下一次續約嗰時提出
之後由第一城報俾運輸署
GD1570 發表於 2021-9-3 10:49 | 顯示全部樓層
NR331/S喺唔駛加嘅情況下加轉乘..
你要61R/88R加站就係為咗畀人轉乘,
你覺得第一城肯唔肯呢?

搭得61R/88R,無非都係為咗想停少啲站,
否則搭返其他相類近又平啲嘅路線都可以啦
(例如89X、182等)
你有你可愛,我有我好笑。
shakugan2005 發表於 2021-9-4 08:22 | 顯示全部樓層

以前搭得61R/88R係想要搭特別車型, 特別係嘉湖902R/905R/置樂73R/79R/科學園等村巴相繼冇哂後61R/88R更值得搭, 但依家已經冇特別車型再加上早排開左幾次E99M, 所以依家61R/88R根本就係冇價值可言

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
LN92830 + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分