hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [一手] 286C乘客到轉車站先按鐘 與司機爭論致全車停埔 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[突發!] [一手] 286C乘客到轉車站先按鐘 與司機爭論致全車停埔公

lsc04d11 發表於 2021-9-3 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2021-9-3 18:09
為咗避免呢啲無謂爭執,我一般只要架車離開咗上一站就即刻撳鐘,西隧去大欖都咁話 ...

咁快我又覺得唔好喎……
長途起碼過一半啦  更容易令人覺得你係過左站 而唔出聲只不過係鵪鶉  甚至以為下個站好近  過多5分鐘就有暴力事件發生(e.g.踢車門)

認識另一半好講時機  㩒落車鐘,截車時間,等車都好講時機。。。。。好難一概而論
呢個係我搭車咁耐領悟到嘅人生大道理
Quanta 發表於 2021-9-3 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
唯港女與兩蚊難養也
tommy14D 發表於 2021-9-3 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-9-3 18:51
咁快我又覺得唔好喎……
長途起碼過一半啦  更容易令人覺得你係過左站 而唔出聲只不過係鵪鶉  甚至以為下 ...

新城如果長途臨尾會講多次個站,我會個時先
bnb 發表於 2021-9-3 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

車長做法合理至少大家安全
 樓主| Ripkaby 發表於 2021-9-3 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-9-3 19:07
新城如果長途臨尾會講多次個站,我會個時先

依家九巴埋轉車站/過收費亭都有廣播
報站都好準
其實都已經係最後一次提你按鐘

加上青沙轉車站平時好少會有人上落,無人按鐘嘅情況下司機直飛好正常
所以286C客(去第一城定碧海藍天都係)唔少都會一過轉車站就按鐘 (當然未至於今次咁早)
司機好難分你係想係轉車站定下一站落

題外話:又派無e度嘟嘅車行青沙線,個陣仲要專登全線轉 ATENU…
Waiyin12 發表於 2021-9-3 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Ripkaby 發表於 2021-9-3 22:25
依家九巴埋轉車站/過收費亭都有廣播
報站都好準
其實都已經係最後一次提你按鐘

派車方面算正常操作...

有段時間早繁坐開286C,成日遇上荔廠柯打,有時係6/112/234X/238X/905嘅ATENU,咁就有E度嘟
亦經常遇着12A/30X/33A嘅AVBWU,咁就無電子支付
有時沙廠自己派ATENU,部機上面都可以貼住"測試中/暫停使用"
特見嘅AVBEU/AVW/ATE/AVBE都坐唔少,E6M都出過

啱啱睇部車係掛680,唔知係咪交換用車??
miklcct 發表於 2021-9-3 23:18 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2021-9-3 18:09
為咗避免呢啲無謂爭執,我一般只要架車離開咗上一站就即刻撳鐘,西隧去大欖都咁話 ...

阿伯撳鐘嗰陣部車離開咗轉車站範圍未?如果部車仍然喺巴士站嘅話都應該停車。

你個做法未必一定得,因為有時某啲路線有啲中間站唔係條條路線都停,例如過屯轉之後下站唔一定係美孚,一定要過咗葵涌交匯處之後撳先安全。

好似我而家有個情況,未到我落車個站130米有個巴士站,而嗰個巴士站係整路之前停開嘅,而我落車嗰個巴士站以往無嘅,係整完路之後先加上去。而家巴士公司個網頁入面只有新嗰個站,無顯示舊嗰個站。但係喺舊站,路面上巴士站標記仍然清晰可見,封路期間有指示叫乘客去臨時站,不過整完路之後已經無哂站牌同乳豬紙,但係某啲司機會照停。如果一上車就撳鐘落車嘅話(個站係特快線落公路之後第一個站),咁會容易混淆係唔係要喺嗰個舊站落車。
進智公交
 樓主| Ripkaby 發表於 2021-9-3 23:33 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-9-3 23:18
阿伯撳鐘嗰陣部車離開咗轉車站範圍未?如果部車仍然喺巴士站嘅話都應該停車。

你個做法未必一定得,因為 ...

過左 286C 坑
停左係讓線等出番公路個陣先撳

已經唔算係巴士站範圍,所以就算停都唔應該開門

再講
下一站+就到站+埋緊站 3次廣播都唔撳…
相信大部分司機都會直接去下一站

其實個人認為最好做法係離開左之前嘅站一陣後,一報站就撳鐘,依家D報站通常好早,好難會出事
99MAN 發表於 2021-9-3 23:54 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-9-3 23:18

你個做法未必一定得,因為 ...

我個意思係用阿伯個例子嘅話,只要架286C一離開饒宗頤我就會即刻撳鐘。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
BUSFANS 發表於 2021-9-3 23:58 | 顯示全部樓層

Ripkaby 發表於 2021-9-3 23:33
過左 286C 坑
停左係讓線等出番公路個陣先撳

搭親九記都有少部份車長停緊呢個站未關門落車已經報定下一站