hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 得一班車經過,仲要飛站,咩玩法
開啟左側

[其他] 得一班車經過,仲要飛站,咩玩法

樓主| brianso198 發表於 2021-9-6 20:01 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2021-9-6 19:58
依啲應該諗到會係司機問題多過公司問題吧?

嗱,我就無講過公司問題嘅。
 樓主| brianso198 發表於 2021-9-6 20:11 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-9-6 19:53
最衰就係無得E11免費轉18X/東廊7XX線,
又無一班半班E12

有E12都無用,
畀你行哂半個後勤區仲要入東涌慢至少10分
根本就唔會上...

teddybus 發表於 2021-9-6 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-9-6 19:30
龍運做可能只收27.7,服務比城二更佳

龍運做都唔會入赤石,你大可以死心
0q9w8e 發表於 2021-9-6 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-6 20:11
有E12都無用,
畀你行哂半個後勤區仲要入東涌慢至少10分
根本就唔會上...

唔停西環咪打到和
西環自己同南區開E10啦
 樓主| brianso198 發表於 2021-9-6 20:29 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-9-6 20:27
唔停西環咪打到和
西環自己同南區開E10啦

點會打和? 我同意觀感差,
不過我成日坐A12, 西環唔係你地講到兜咁耐...

A12兜西環多10分鐘?塞車就會, 但任何塞車都會出現咁既情況架啦,
有咩好講?

szeto993 發表於 2021-9-6 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
唔奇呀,坐A26P頭車有司機都可以飛國泰城,話公司安排佢開係唔經國泰城
WANG@@@ 發表於 2021-9-6 20:52 | 顯示全部樓層

A12去市區特班耐唔耐啲司機唔記得繞經CXC 同埋 CAD
記得我2015年左右都試過打去城仔投訴,隔左幾個禮拜覆
話證實個司機唔記得加經特班兩個站,話會提醒司機
咁之後坐都正常班次冇甩
不過好左一排又故態復萌
有一個禮拜試過三日甩特班
然後我就直接去交通投訴組投訴
又係隔左幾個禮拜覆
今次運吉就幾好
有逐日去向查城巴班次
證實真係有三日司機忘記加經CXC CAD站
然後話會督促城巴管理好班次同提醒司機
之後都冇乜甩班事故
有就有,不過係幾個月先有一次

另外分享下坐特班司機嘅哈祿野…
有次CAD停站後行錯路落左去香港航空大樓
要地盤佬點返個司機去返原路

去機場方向特班試過司機去到北大嶼公路
唔記得出觀景路出口一路直去機場路
然後司機就倒車去返觀景路個出口
最好笑架A21 過左我地A12,
見我地倒車又跟住倒車,以為我地架A12唔知咩事

另一次特班就試過個司機去到西環唔識行
停左喺度10分鐘,最後搵到popo開路上返西隧
skip曬嘉安街同水街巴士站,難為果兩個站嘅客

再有一次司機冇跟原定路線行
正路入機場停站順序係停CXC T1 CAD
然後個司機就停左CXC CAD T1
我CAD落 唔知佢之後點行返去T1啦

樓主| brianso198 發表於 2021-9-6 20:52 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2021-9-6 20:50
唔奇呀,坐A26P頭車有司機都可以飛國泰城,話公司安排佢開係唔經國泰城

如果係返工果程飛都仲好小小
不過飛都係唔岩架啦

好老實,

公司講咩就代表可以唔睇行車路線?其實都幾好笑...

樓主| brianso198 發表於 2021-9-6 20:55 | 顯示全部樓層
WANG@@@ 發表於 2021-9-6 20:52
A12去市區特班耐唔耐啲司機唔記得繞經CXC 同埋 CAD
記得我2015年左右都試過打去城仔投訴,隔左幾個禮拜覆
...

香港航空大廈果次我都搭過, 果次真係唔知做乜走左入去...
不過呢D行錯路我都唔會走去投訴, 因為果期d路又真係幾亂下...

講返先, 以前三班車有一班唔記得入, 至少仲有兩班可以坐(尾班飛就無計)
而家得返一班車仲要唔記得入, 今日只入左民航處連國泰城都唔入, 仲要畀平時遲左五分鐘到...
我係架車上面見到架車無兜入去都O哂咀...

另, 今日架車係無ETA, 去到灣仔先開返...
所以如果唔係架車上面根本係唔知道架車走未...

我問過朋友, 去到1815果陣都仲有人等A12以為架車遲左...

PV4082 發表於 2021-9-6 23:20 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-9-6 19:30
龍運做可能只收27.7,服務比城二更佳

訓左冇睇,E43搞成點?上水人有全日E車出機場未?答下呀?係咪收15蚊架?