hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議23延長至華富取代40及40M
開啟左側

建議23延長至華富取代40及40M

qunow 發表於 2021-9-11 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

40M原有之堅道東行服務由103取代
0q9w8e 發表於 2021-9-11 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
經唔經置富?
 樓主| qunow 發表於 2021-9-12 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-9-11 21:39
經唔經置富?

經,唔係會冇服務
珀島魚蛋 發表於 2021-9-12 11:35 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-9-12 18:03 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-9-12 10:55
經,唔係會冇服務

大抵支持你嘅做法,但係有追加建議:

因應華富邨重建,而率先封閉華安樓、華樂樓,本人預計該段華富道不應再有巴士行走;

屆時延長後的新巴23以華富南為總站,經華富北巴總、域多利道進出薄扶林道;
而42線大幅削減班次,由42C全日服務取代,變相加強數碼港來往香港仔、銅鑼灣的服務

未來新巴23線由華富南開出後途經車站:
  • 華富(南)
  • 華富邨華清樓
  • 培英中學
  • 華富邨華X樓(未定樓宇名稱,現華富(北)總站位置)
  • 余振強紀念第二中學
  • 置富徑
    ……沿途至薄扶林道蒲飛路
未來新巴23線置富道或以後車站:

• 富明苑
  • 富仁苑
  • 雅緻洋房
    (前往置富徑的乘客,請在此站下車)
  • 薄扶林消防局
  • 華富邨華翠樓(現華富(北)總站48站位改名)
  • 華富邨華生樓
  • 華富邨華泰樓
  • 華富(南)

當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
PV4082 發表於 2021-9-12 22:32 | 顯示全部樓層
呢個長度會令23嚴重失班

中環內街冇車上半山(真獨市位)

南區人唔可能接受9蚊以上出半山

雙向分段?咁你拆黎做咩?將來由40 40M 2架各開30就得。
 樓主| qunow 發表於 2021-9-13 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-9-12 18:03
大抵支持你嘅做法,但係有追加建議:

42C全日取代42要加車?又唔係多客到賺得多錢?
而且會搞到AMS條小巴線?
Justshamxx 發表於 2021-9-13 10:37 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-9-12 22:32
呢個長度會令23嚴重失班

中環內街冇車上半山(真獨市位)

「令23嚴重失班」一點可圈可點,好睇你當初點制定班次,尤其是短途特別班次

中環內街上半山,可選乘城巴12、12M線,不是「真獨市」

南區人而家唔受之後都要受,一係就等匯達繼續凌遲呢一大堆平價路線

至於雙向分段,而家八達通等電子支付工具普及,巴士公司毋須再人手查票,係大幅推廣嘅好契機

一切睇我哋南區居民嘅決心,願唔願意犧牲嗰一大堆得個平字,但係隨時半粒鐘一班嘅巴士線
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
源兒的源 發表於 2021-9-13 10:42 | 顯示全部樓層
半山是靠23,40同40M 出金鐘轉鐵,西營盤站個出口不是給堅道用,是給般咸道的。你宜家三條直接cut2條,連一點補償都沒有。城巴一定不會拱手讓成班轉鐵客給小巴同103。103成11蚊仲要跟老九聯營。條數點計都唔賺。
你不如叫城巴cut埋1同10號,剩5B一條流水線,拉去摩星嶺同北角,順便兜埋大球場同銅鑼灣道,德輔道同大道東有113,灣仔道同大道西有101,看看灣仔同西環會不會反枱。
 樓主| qunow 發表於 2021-9-13 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

源兒的源 發表於 2021-9-13 10:42
半山是靠23,40同40M 出金鐘轉鐵,西營盤站個出口不是給堅道用,是給般咸道的。你宜家三條直接cut2條,連一 ...

合併嘅話班次都可以加密
1號同10號取消唔到係因為1號做跑馬地出中西區,10號做東區入大道東
10號同113做大道東去西區有重疊,都建議過縮短不過係縮113
但又牽涉聯營線