hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

castanopsis 發表於 2021-9-14 10:42 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-9-13 20:25
唔覺290逆走會順路同好最正路應該係
290X改名,康城同將南一組,經將南六幹直達葵芳
290縮到坑口

對坑口而言,經將南六幹,會快過宜家10分鐘以上
如果新清龍翔道塞車,就更加會快>20分鐘
以繁時交通狀況,甚至連寶林都係逆走行六幹快
所以中九龍幹線通車之後,坑口係無理由繼續行山走

290X行六幹,安達臣<>荃葵、安達臣<>將南,都會變相真空
而呢兩段路繁時都會頂閘,短期內好難執

290寶林開逆走調景嶺行六幹,290X加停寶儉樓/九龍減站,290A不變
唔使加資源,唔使開新線,唔影響現有乘客,但坑口將南都有得快
點睇都係最可行方案

castanopsis 發表於 2021-9-14 10:48 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-9-14 07:07
290X荃灣方向停寶儉樓?之後跟296M左轉寶北上康翠?咁咪服務唔到怡心園同富麗花園
...

怡心園班居民一向都係行去茵怡搭車,唔見有好大問題
真係殘廢既,樓下仍然有290A

290如果寶林開逆走上六幹,寶林北/康翠點都要補返條過山快線
290X停寶儉樓,安達臣之後減站,正正補返呢個位
同時亦做埋新都城<>安達臣,強化290X流水功能

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

teddybus 發表於 2021-9-14 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-9-13 19:44
既然將轉都係比興田同安達臣打劫,不如搬哂去將藍,最大問題係無轉車站

都話咗興田板友會出聲
總知全部將軍澳線唔準行山唔準行將藍
要條條排隊埋將轉服侍佢!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

tkglobe 發表於 2021-9-14 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-14 10:42
以繁時交通狀況, ...

六幹通車隨時仲有六七年,咁早諗都冇乜意思,到時都唔知變咗咩環境
SE7378 發表於 2021-9-14 15:35 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-13 19:50
其實無論點拆
我估都係要等到六幹通曬先會有明顯效益

依照以往巴士路線響坑口同將南嘅客量同效益一般,
再加上調景嶺搭鐵去荃葵只需響太子站轉車,又係綠線頭站,
九巴未必會有信心將 290 將軍澳段逆走兼以調景嶺做頭尾站,
反而有可能等到中九幹通車,直接將 290 改跟 798 上將隧觀繞就算。

至於 290X,喺有合理替代嘅情況下,個人贊成飛走新清啲站,
不過反正安達落山就有 290A,290X 可考慮日後改行石礦場南端,
未來方便嗰邊居民出入將軍澳、鑽石山站、黃大仙同荃葵。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
castanopsis 發表於 2021-9-14 16:50 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-9-14 15:35
依照以往巴士路線響坑口同將南嘅客量同效益一般,
再加上調景嶺搭鐵去荃葵只需響太子站轉車,又係綠線頭站 ...

我又唔覺得將南基本盤差
純粹係兩間巴士公司競爭之下分配得唔好
望返隔離 將南<>西九,雙C加埋其實客量係好可觀
純粹係拆散咗導致感覺少客

西九巴士優勢相對唔明顯,條路又塞車,巴士都搶到一個sizable既市佔率
將南<>荃葵,巴士如果行全條六幹,係有明顯車程優勢(調景嶺<>葵芳按里數計約25分鐘)
唔見得打唔贏鐵

JX9097 發表於 2021-9-14 20:11 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-9-13 16:11
如果「改經」嘅意思係本來途經另一道路嘅路線完全取消,由途經新道路嘅路線取代(無論編號有否改變)嘅話,我 ...

893增停將轉已掛通告

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

groom1002 發表於 2021-9-15 00:29 | 顯示全部樓層
690P,796P
jpoon 發表於 2021-9-15 02:50 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-14 10:42
以繁時交通狀況, ...

運吉有冇咁好死畀你坑口直出先
有咗將轉都冇坑口直出啦
分分鐘條綫係寶琳坑口食埋將南先出去將藍
http://jpoon9394.blogspot.com/
ef66 發表於 2021-9-15 08:50 | 顯示全部樓層

其實要等6號幹線全線通車才能有多些巴士路線改經到時有33、290、A29等巴士線改經