hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?
開啟左側

[問題] 將藍隧道開通之後有咩巴士會改經?

qunow 發表於 2021-9-15 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-9-15 02:50
運吉有冇咁好死畀你坑口直出先
有咗將轉都冇坑口直出啦
分分鐘條綫係寶琳坑口食埋將南先出去將藍

坑口經寶邑路落將藍咪叫順路+做埋將南
tkglobe 發表於 2021-9-15 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ef66 發表於 2021-9-15 08:50
其實要等6號幹線全線通車才能有多些巴士路線改經到時有33、290、A29等巴士線改經
...

完全唔覺得呢三條線會改,尤其係A29,而33更加好似唔關事
castanopsis 發表於 2021-9-15 11:46 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-9-15 02:50
運吉有冇咁好死畀你坑口直出先
有咗將轉都冇坑口直出啦
分分鐘條綫係寶琳坑口食埋將南先出去將藍

幾時有話過坑口直出?
我係話290逆走,寶林>坑口>尚德>調景嶺>六幹>荃葵 咁行
然後290X入寶林+安達臣後飛站補位

參考290既ETA同其他公路線既車程,新290——
坑口>調景嶺 約 15 分鐘
調景嶺>葵芳 約 25 分鐘

比起宜家 坑口>葵芳 車程52.7分鐘
新290就算非繁都快10分鐘以上,繁時就更加節省20分鐘或更多
甚至寶林都有機會快過宜家

castanopsis 發表於 2021-9-15 11:48 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-9-15 09:14
完全唔覺得呢三條線會改,尤其係A29,而33更加好似唔關事

A29我覺得有機
康翠>寶林>坑口>康城>六幹 咁行,應該夠客
當然觀塘道<>機場要另外搵線去補位
JX9097 發表於 2021-9-15 12:23 | 顯示全部樓層

690P我坐開嗰班喺藍田收視算唔錯
轉車站:約5個
診所:通常1-3個,間中會冇人
啟田:10個以上
基孝:0個

想飛走?有難度
而且單單靠將軍澳嘔客出嚟
似乎隨時會再減班拉疏
JX9097 發表於 2021-9-15 12:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-15 11:48
A29我覺得有機
當然觀塘道機場要另外搵線去補位

若果A29改到咁就食唔到坑觀(雖然只係單向)
但係依家執102雞都幾和味
經常性都有人上車畀$10入去
(我等唔到102都係照上)

另外觀塘道仲可以夾咩線去機場?
依家有咗快慢對比,到時唔可能只有A22
MyTiF 發表於 2021-9-15 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-9-15 11:48
A29我覺得有機
當然觀塘道機場要另外搵線去補位

坑口嘈左咁耐都冇全日直出去將轉
唔係覺得會放走條唯一直出線改行將藍
康城用98/797嚟換A29就有得諗下
JX9097 發表於 2021-9-15 12:30 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2021-9-15 12:28
坑口嘈左咁耐都冇全日直出去將轉
唔係覺得會放走條唯一直出線改行將藍
康城用98/797嚟換A29就有得諗下 ...

坑口有冇直出
好睇九巴「研究」91S後最終決定點做
10598C 發表於 2021-9-15 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-9-13 19:50
其實無論點拆
我估都係要等到六幹通曬先會有明顯效益

其實自從有埋290X之後,as山上角度已經好耐冇理條290A,尤其東行290X係拍得住290
不過荃灣方向點都係290最快

真係要執走一條,睇怕都係搵290X行將藍隧道
然後開一條線碧雲道+安達臣去葵荃,另外開一條線將軍澳南去安達臣/石礦場

當然都有人建議290X飛將南,另開將南至葵荃線
但做少唔少客就真
groom1002 發表於 2021-9-15 21:05 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-15 12:23
690P我坐開嗰班喺藍田收視算唔錯
轉車站:約5個
診所:通常1-3個,間中會冇人

建議把619分拆多一條支線--619A,同619X走線一樣,但停秀暉樓,藍田診所,啟田商場,基孝中學,東隧,取道東廊,直達舊灣仔警署,補償藍田特快過海客,暫定5班車,從619X抽(頭盔MODE:2021 RDP 619X早繁將加至12班)