hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 88X 延長路線
開啟左側

[路線消息] 九巴 88X 延長路線

znc1911e 發表於 2021-10-6 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-10-6 11:06
本身88X拉去油塘好地地的,而家咪四不像囉

油塘根本無位擺
同埋請問有幾四不像呢?
難道603又係四不像?
S3bl430 發表於 2021-10-6 13:24 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-10-5 21:33
之前未延長前88X係分科診所都坐滿啲位, 依家仲少咗一半客喎

咁以前88X藍田班客唔一定來自平田附近既
新88X 服務可以更方便德田+康雅苑乘客(以前要行去平田總站才能搭車),
同時也有廣田這個鐵路難以觸及的客倉,

如果計客量, 平田至廣靖樓 加起來有40人,
以樓主的描述,平日0735班客約50-60人

未改線前,平田開0735果班都有相若客量,甚至更多

似乎係原本班客上車位置打散左, 多於客量嚴重流失.
另外,亦唔排除乘客唔知班車提早10分鐘,因此令到0725班車客量相對以前0735班車減少

另外,30/9亦不是合適統計車務的日子
假期前後總有更多人放假,而收車亦會影響客量觀感,
樓主說75X富善方向上到頂閘兼留後,某程度或者係反映74X早繁大埔方向近日減班的影響,
未能佐證30/9客量和平日分別不大

錯字連篇
Fong_2132 發表於 2021-10-6 13:36 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2021-10-6 12:22
油塘根本無位擺
同埋請問有幾四不像呢?
難道603又係四不像?

603一直都係咁,平田要慢遊油塘,冇得怨
88X改完後,平田慢左幾多你知唔知?

li1872903 發表於 2021-10-6 13:54 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-10-6 13:24
咁以前88X藍田班客唔一定來自平田附近既
新88X 服務可以更方便德田+康雅苑乘客(以前要行去平田總站才能搭 ...

以前廣田既人要去沙田一樣係行落平田坐88X,所以碧雲道客量根本冇多到
znc1911e 發表於 2021-10-6 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-10-6 13:36

咁本身只靠平田唔夠客都無辦法㗎
同埋本身首先係俾藍田尾站
藍田自己唔要怪得邊個?
以平時603車程作參考
平田慢咗10分鐘左右
碧雲道大部分時間交通暢順
znc1911e 發表於 2021-10-6 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2021-10-6 13:54
以前廣田既人要去沙田一樣係行落平田坐88X,所以碧雲道客量根本冇多到

放心碧雲道仲起緊樓
高超道又起緊樓
廣田總站又預咗要準備插針
fatpear 發表於 2021-10-6 14:39 | 顯示全部樓層

s_mopiko 發表於 2021-10-6 12:02
咁又唔明, 要去沙田返工既始終都要去沙田, 消失果一半客又左去邊? 唔通轉搭鐵?   
繞經油塘比由藍田直出 ...

我都有相同疑問
因為車程慢約10分鐘就會倒一半客?最快嘅替代方法只有轉全程黨鐵,
但要行一段路先到藍田站再企一大輪兼要轉車,
時間上亦唔比慢咗嘅88x快得幾多,真係會倒咁多客走?
點睇都似係藍田山多站咗,打散咗上車位置,唔駛特登行哂落平田上車
ate214 發表於 2021-10-6 14:54 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-10-6 13:36

係平田自己放棄做尾站
依家走來諉過於人?
s_mopiko 發表於 2021-10-6 16:02 | 顯示全部樓層
對, 過往分科診所係九龍東既尾站, 所以會坐滿啲位, 而現在分科診所係九龍東既第二站, 有一半都巳經算唔錯嘞, 之後新增既碧雲道, 油塘將會係bonus, 無理由每班車都無客呱 ~

早繁要九點前入到沙田返工, 就一定要八點半前￾上到車, 否則會遲到. 九點都開始叫做非繁時間. 以今早 08:54 聖安當女書院 (SP 8532) 尾站入沙田為例, 該站上左 3人, 左邊窗囗接近坐滿, 下層约10人, 因我唔响車上, 估計應會有30-40人, 唔知過往既同時朝早九點左右, 藍田分科診所後 (即尾站) 往沙田, 車上又會有幾多客?

當然, 今早一班半班數字, 未能作準.
li1872903 發表於 2021-10-6 16:04 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2021-10-6 14:39
我都有相同疑問
因為車程慢約10分鐘就會倒一半客?最快嘅替代方法只有轉全程黨鐵,
但要行一段路先到藍田 ...

仲有部份轉左去坐798