hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 603A 開辦回程、603 調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 603A 開辦回程、603 調整班次

JX9097 發表於 2021-9-17 17:07 | 顯示全部樓層

Chnnr 發表於 2021-9-17 15:10
603A 反正都唔係行返皇后大道中. 點解唔試下倒完金鐘之後再停入境處, 永興街, 跟住七海去到北角再上橋 ?:lo ...

閣下應該係指皇后大道東?
其實依家603P都做緊中要至灣仔特快過海
所以603A唔入皇后大道東的話可以直接縮到銅鑼灣起載都仲得
214P_world 發表於 2021-9-17 22:54 | 顯示全部樓層
安達臣想要中環灣仔線 但就得613A,藍田油塘唔想少咁班613 但就得603A
獨學而無友,則孤陋而寡聞
JX9097 發表於 2021-9-18 10:09 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2021-9-17 22:54
安達臣想要中環灣仔線 但就得613A,藍田油塘唔想少咁班613 但就得603A

只怪運吉唔識協調
傳聞運吉係希望用601系serve安達臣,九巴唔想
當然,只係簡單拉601上去都唔係理想
但唔係咩都唔做,由得巴士公司自己傾就算數
znc1911e 發表於 2021-9-18 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-9-18 10:09
只怪運吉唔識協調
傳聞運吉係希望用601系serve安達臣,九巴唔想
當然,只係簡單拉601上去都唔係理想

如果唸埋將來石礦場
將來603A全日30再掟到上去最頂其實都可行
始終碧雲道又無北炮銅車無重疊
不過可能可以金鐘止步加603 673免費轉乘

619X掟上去全日的話感覺上又客源太窄

PV4082 發表於 2021-9-18 11:12 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2021-9-18 11:10
如果唸埋將來石礦場
將來603A全日30再掟到上去最頂其實都可行,始終碧雲道又無北炮銅車無重疊
不過可能可 ...

厹:屎水寶達止步,唔好上山,A26冇客所以可以。
JX9097 發表於 2021-9-18 11:21 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2021-9-18 11:10
如果唸埋將來石礦場
將來603A全日30再掟到上去最頂其實都可行
始終碧雲道又無北炮銅車無重疊

603A由安達臣頂碌到去油塘先入東隧
車程上唔會吸引...(起碼30分鐘)

JX9097 發表於 2021-9-18 11:21 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-9-18 11:12
厹:屎水寶達止步,唔好上山,A26冇客所以可以。

A26輪唔到九巴反對
因為城巴有專營權
znc1911e 發表於 2021-9-18 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-18 11:21
603A由安達臣頂碌到去油塘先入東隧
車程上唔會吸引...(起碼30分鐘)

依家安泰開613通常20-25分鐘開到油塘
我當石礦場開落去要再用多5分鐘
不過因為秀茂坪道已經有601而飛走哩段,好似214咁過連德道慳返至少10分鐘
一來一回車程又感覺上唔會太接受唔到既
WCNTIH 發表於 2021-9-18 12:20 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2021-9-17 14:53
同日起,603林士街特車減至3班

其實而家林士街特已經名存實亡,全部拉曬返碼頭推密班次,因爲個時林士街班友成日癡住全程車行
JX9097 發表於 2021-9-18 12:42 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2021-9-18 11:40
依家安泰開613通常20-25分鐘開到油塘
我當石礦場開落去要再用多5分鐘
不過因為秀茂坪道已經有601而飛走哩 ...

就算九巴肯飛走秀茂坪/ 寶達(which is個人認為唔高)

善水都一樣會出聲
(情況類似373B咁
始終新區只有路線專利
而唔係地區專利)