hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1A免費情況
開啟左側

1A免費情況

lsc04d11 發表於 2021-9-19 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-9-19 18:31
有乘客唔知今日搭1A唔使錢,上車時司機話「唔使拍,今日唔使錢」,乘客話「咁好嘅」 ...

所以咪話welab bank啲錢白俾囉…
相信9月21日個電車免費坐 大家都係唔會知邊個俾錢
shakugan2005 發表於 2021-9-19 19:19 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-9-19 19:08
咁唔滿意咪打電話投訴囉,
本身條線又長又多人,
就算唔係今日,

唔係嫁, 1A會私中郵/富豪東方起載, 每一更最少私一單先正常
ricky 發表於 2021-9-19 20:36 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-9-19 19:18
所以咪話welab bank啲錢白俾囉…
相信9月21日個電車免費坐 大家都係唔會知邊個俾錢 ...

啲人只覺得九巴做一日免費車
前荃葵青區居民
hkitalk.media 發表於 2021-9-19 23:14 | 顯示全部樓層

相片由 Ronald Suen 提供
https://linktr.ee/hkitalk
leslie 發表於 2021-9-19 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2021-9-19 12:12
有冇行車紀錄員?

當然有,今日最大鑊是坐中架車都唔夠冷氣又開唔到窗,只好跳後車
hk20020062 發表於 2021-9-19 23:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-9-19 17:07
3點幾TST 所見﹐碼頭排晒長龍﹐除原有月台排隊外﹐仲有額外一條龍於老麥前面開始排﹐有we lab人員於龍頭舉 ...

睇完你講,剩係諗到四個字:餓狗搶屎
toyl 發表於 2021-9-19 23:36 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-9-19 15:21
八達通隔住張紙都嘟到
否則司機咪要每程車拆一次嘟咭再包返?

記得依家新八達通機有個休眠掣,讀咭機會熄機等人拍唔到。
好似以前城隧同通宵線都有司機識咁用(以前元祖N線落車拍咭時期用呢招避免乘客上車誤拍咭)
dennis28a 發表於 2021-9-19 23:59 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-9-19 18:57
依家和樂邨要等成廿五分鐘先有車,又係三架一齊嚟

第一日搭 1A 咩,1A 依條線仲係熱狗年代都成日一拖三然後斷,
仲要又停彌敦道又停界限街,到觀市又一黎上 20-30 人。

一拖三證明佢無收車。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-9-20 00:00 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-9-19 19:19
唔係嫁, 1A會私中郵/富豪東方起載, 每一更最少私一單先正常

今日唔少班次都頂閘,已經唔係每更私一單先搞得掂。
惡意回復是不道德的行為。
busplastic58 發表於 2021-9-20 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層

1745 左右九龍灣站尖碼方向有職員數人頭,係咪計大約人數去收錢?