hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議80M號巴士線延長路線至港島v.3
開啟左側

建議80M號巴士線延長路線至港島v.3

cz9328 發表於 2021-9-20 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

180 穗禾苑-灣仔莊士敦道 (回程經波斯富街及禮頓道)

一. 前言

1. 現時由沙田區往返港島的全日服務過海隧巴路線,除前往北角至柴灣的682線外,其餘全屬聯營路線由兩間巴士公司營運。因涉及不同巴士公司營運而致使增設八達通轉乘優惠(指170/182線與沙田區本土路線的轉乘優惠) 變得複雜而「機會渺茫」,若沙田區170線及182線服務未能覆蓋的個別住宅區因距離鐵路站稍遠而/並且有新增過海交通服務需求,則仍需考慮規劃新的過海隧巴服務。

2. 建議80M號線延長至灣仔後,預料新建議版本路線之編號需要修改,例如改做180。(先前曾提議用281M線三枚車輛併入80M線並延長至中環港澳碼頭。因應281M線現時安排縮線做大圍短途接駁而使其中兩輛巴士暫未能提供車源(即最多只有一輛來自281M線巴士可用於途經新田圍之巴士路線)來協辦過海線,並且前往中環已有900號隧巴線,故修改過海後港島區服務範圍,即建議80M線經九龍塘沙福道交界延長至灣仔)。

二. 建議的營運資格:

(I) 願意調低由九龍塘近沙福道起往火炭之分段收費,全費不多於$6.0 (參考現時沙田區紅隧過海隧巴,北行方向有個歷史悠久嘅分段收費係由九龍塘近沙福道起往沙田有分段,但在2021年加完價之後呢項分段收費係收$7.2一位;而此新路線須於大部份時間繼承80M線之功能,因此須調低此項分段收費至$6.0)

(II) 願意提供以下八達通分段收費:往港島方向,於九龍塘近沙福道之巴士站(或之前)下車的乘客,用同一張八達通卡拍兩次(上車/下車時各拍一次)後,只須付不多於$6.0。

(III) 現已於火炭區營運最少一條全日服務(最起碼指06:00-22:00時段無間斷地有提供服務)的巴士路線,以便於營運此新過海路線時,能因應路面交通情況,與至少另一條火炭區的全日服務巴士路線相互照應。

三. 車輛分配:

80M線3輛+81K線1輛+因應火炭區未來住宅人口趨勢增加4輛。

假如火炭人口增長趨勢未能justify增加4輛車,則本線或須動用現有281M線其中一輛巴士,並再從81K線抽調多1-2輛巴士,及/或安排此過海線繞經駿洋邨並運用285線之2輛巴士,然後由85號線延長至駿洋邨,以籌集285線車輛作過海隧巴用。

因應馬師道天橋路況及/或穗禾苑巴士總站坑位使用安排,本線車輛或須指定由車身闊度不超過2527mm 之巴士行駛。

四. 服務時間/班次(分鐘):

穗禾苑開

星期一至五

5:40am - 06:40 / 30
    06:40 - 07:30 / 25
    07:30 - 07:45 / 15
    07:45 - 09:45 / 30
    09:45 - 11:45 / 20
    11:45 - 12:10 / 25
    12:10 - 15:40 / 30
    15:40 - 16:05 / 25     
    16:05 - 16:45 / 20
    16:45 - 17:10 / 25   
    17:10 - 18:40 / 30
    18:40 - 19:05 / 25
    19:05 - 23:05 / 30

星期六/日及公眾假期

05:40 - 08:40 / 30  
       08:40 - 09:55 / 25
      09:55 - 19:35 / 20
      19:35 - 23:05 / 30

灣仔修頓球場開

星期一至五

6:55am - 08:25 / 30
      08:25 - 10:40am / 30-35
      10:40 - 13:40 / 30
      13:40 - 14:05 / 25
      14:05 - 00:25 / 20

星期六,日及公眾假期

6:55am - 7:55am / 30         
      7:55am - 10:50am / 35
      10:50am - 11:45am / 25-30
      11:45 - 00:25 / 20

五.日間一般表定行車時間

往港島方向:80-85分鐘 (清晨或深夜可略減)

往沙田方向:75-85分鐘

(平日下午5時-7時從港島開出的北行班次預料或須再增加行車時間至90-100分鐘。星期六/假日下午部份時段亦同)

六. 南行方向基本停站

穗禾   

1. 穗禾苑巴士總站,
      2. 穗禾路,

山尾街/火炭路

3. 山尾街巴士總站/3. 麵房街,

火炭路

4. 火炭村,

源禾路

5. 禾輋,
       6. 瀝源,

獅隧公路

7. 新田圍,
      8. 獅隧收費廣場,

窩打老道

9. 聯合道,
      10. 九龍塘站,
      11. 九龍塘會,

紅磡海底隧道

12.   紅隧收費廣場,

摩利臣山道

13. 南洋酒店, (近灣仔街市)

灣仔道

14. 利景酒店,
      15. 普樂里,

軒尼詩道

16. 菲林明道,

盧押道

17. 盧押道,

莊士敦道

18. 修頓球場。

南行方向暫定行車路線

(穗禾-灣仔道):https://maps.app.goo.gl/kvkjEau9JhUgXMb4A

(菲林明道-修頓球場):https://maps.app.goo.gl/ig2yY6n4YSiXdEyf7

(南行方向是否繞經駿洋邨,須視乎火炭區交通情況另行斟酌。另外,如果政策或路面狀況容許,在新田圍與瀝源站之間再加插中途站,本人絕對同意,但不強求)

七. 北行方向基本停站

莊士敦道

1. 修頓球場,

軒尼詩道

2. 史釗域道,

波斯富街

3. 利舞臺廣場,

禮頓道

4. 紀利華木球會,

紅磡海底隧道

5.  紅隧收費廣場,

窩打老道

6. 九龍塘會,
     7. 基督中心堂,
     8. 九龍塘站,
     9. 映月臺,

獅子山隧道公路

10. 獅隧近收費廣場
    11. 新田圍邨,

源禾路

12. 瀝源邨,
    13. 禾輋邨,

火炭路

14. 火炭村,
    15. 火炭工業區(近松頭下路燈位),

穗禾路

16. 豐利工業中心,
    17. 穗禾苑。

暫定行車路線:

(修頓球場-鴻興道紅隧巴士專線)
https://maps.app.goo.gl/NLedjRTkjk35k5fV8

(鴻興道紅隧巴士專線-穗禾)
https://maps.app.goo.gl/KaBuHmzt5tjrjpAG6

( 如果政策及路面狀況容許,在駿洋邨附近例如桂地街加站,並新田圍與瀝源站之間再加插中途站,本人絕對同意, 但不強求)

JX9097 發表於 2021-9-20 22:27 | 顯示全部樓層
過到海淨係做灣仔?
 樓主| cz9328 發表於 2021-9-20 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-20 22:27
過到海淨係做灣仔?

無計, 太多限制。擺金鐘唔知政策上批唔批...假如繞經銅鑼灣(特別係往港島方向), 諗唔到點樣可以慳時間地駛去總站, 怕阻慢回車。

不過, 如果條波斯富街容許條新紅隧線來回方向都途經兼停站, 咁或者又唔同玩法。

我覺得在F1版而言萬事籌車難。如果籌足車輛, 細節可以調校。
JX9097 發表於 2021-9-20 23:13 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-9-20 23:06
無計, 太多限制。擺金鐘唔知政策上批唔批...假如繞經銅鑼灣(特別係往港島方向), 諗唔到點樣可以慳時間地 ...

我反建議向東行
因為第時沙中綫直達金鐘
灣仔都只需要轉一次綫兼搭多一個站
巴士未必夠打
而且沙田兩條全日過海線都做緊銅鑼灣以西
(唔計馬鞍山出嚟嗰堆)
向東就可以補到依家巴士服務盲點

可以出隧道後經維園,然後向東走
總站可以揀北碼
回程就直插怡和街,經堅拿道上紅隧
(冇quota就唯有退而求其次行禮頓道
但霎西街就要劃雙黃線畀巴士過)
不過非繁開唔開就...兩睇啦
 樓主| cz9328 發表於 2021-9-20 23:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-9-20 23:13
我反建議向東行
因為第時沙中綫直達金鐘
灣仔都只需要轉一次綫兼搭多一個站

北角...電車路沿線大部份車站隧巴(能bypass 銅鑼灣)去紅隧口係OK快亦密車...所以唔太敢向果邊發展。

另一邊廂嘅灣仔,軒尼詩道其中有一段...紅隧隧巴車少亦要繞經天后所以嗰條舊有路線唔太有優勢,有空間俾一條快些少嘅紅隧隧巴線搵食。

至於灣仔, 幸好灣仔鐵路站覆蓋範圍不夠廣闊, 電車路計有啲位行去港鐵站都幾吊腳。

JH_LE4612 發表於 2021-9-21 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
九龍塘嘅新紅隧線……心郁郁想喺 103 113 170 182事旦搶多一兩架車嚟玩,順便放走佢地。
 樓主| cz9328 發表於 2021-9-21 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-9-21 20:00
九龍塘嘅新紅隧線……心郁郁想喺 103 113 170 182事旦搶多一兩架車嚟玩,順便放走佢地。 ...

九龍塘/公主道現有嗰堆過海線...全部都係聯營呢,不知道有沒有觸及利益議題,今次寫修訂版唔敢在九龍區停太多站。當然,新線係聯營好定獨營好,v3呢次我個人沒有預設立場。

其實正正因為傳統隧巴線太多聯營線,先至搞到有新需求嘅地區,無法安排八達通轉乘計劃讓(新開發)地區嘅支線轉乘傳統主線,才搞到要諗開新路線。理論上新開發路線應該要考慮未來增加更多八達通轉乘安排嘅能力。

但另一方面,以新界區過海服務為例,鼓吹八達通轉乘,除咗聯營線做唔到之餘,新界區基本上得一間公司有本事搞高效率嘅轉乘...貼文時嘅潮流興兼顧港島區巴士服務嘅sustainability,為此而兼顧營辦商利益分配問題,部份新路線又唔知適唔適合獨營。

另一方面,開辦新嘅聯營過海線,其實又提供機會幫傳統但過時嘅傳統聯營過海線,提供重組改革嘅契機。

所以聯營vs.獨營,諗落其實各有好處。

幸好沙田區未有全日服務過海隧巴嘅位置,加埋今次條新線都包得七七八八。(顯徑已有港鐵站在左近兼且巴士都好難有得鬥,美林嗰邊或者留俾985/989去開發會更合適)

假如係聯營,幫182提速飛走九龍區啲站係我上一版本路線建議嘅定位,問題係堅拿道嗰個北行方向182站唔知仲有冇可能放多條新線...先至搞到我要向馬師道天橋打主意。(其實109,113線北行方向嘅堅拿道站假如搬番後啲在未過燈位就停站,唔知得唔得......)