hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18系服務倒退
開啟左側

[其他] 新巴18系服務倒退

kay 發表於 2021-9-24 09:22 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2021-9-24 08:06
港島大把人唔睇價錢牌搭車最緊要上落近、密車、快、有位座

720下繁車接車,上得少過18有幾奇?

720 722唔見得比18密好多
車海唔過海只有788
世界很簡單 人類很複雜
JCTK 發表於 2021-9-24 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-24 08:50
不過呢間野唔識編班次唔係第一日既事
ETA實際果個無啦啦有班9差少少之外, 其他都算係合理

睇今日ETA 18P應該係跟時間表開, 係睇中間啲18點攝入去. 跟今日ETA就攝得算係合理, 雖然又表例12變咗5-15, 但都係開足咁多班車, 只係0807-0816有空間開多部加班車. 之前之後都做到5分班.
brianso198 發表於 2021-9-24 12:09 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2021-9-24 12:05
睇今日ETA 18P應該係跟時間表開, 係睇中間啲18點攝入去. 跟今日ETA就攝得算係合理, 雖然又表例12變咗5-15 ...

唔洗諗到太複雜
將18 0816果架改早一分開既話成件事應該好睇好多

JCTK 發表於 2021-9-24 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-24 12:09
唔洗諗到太複雜
將18 0816果架改早一分開既話成件事應該好睇好多

都只係好睇少少, 一推5分中間無啦啦有部變8分

PS. 今日下繁18 ETA來回都係得15分一班

之前有版友話如果18下繁西行做到10分一班係可以開返18P各20分一班, 睇黎係唔可行.

而且根據版友報既行車時間, 如果可以各20分一班聯合10分一班, 有18唔上專登等18P其實都係追唔返部18, 只會得不償失.
gordon 發表於 2021-9-25 12:09 | 顯示全部樓層
以西區居民的角度, 18P改返18, 最大問題係東行, 尤其是有大型展覽果陣, 以前西區去會展最方便就係18P, 依家18喺中上環又要入電車路, 慢咗10分鐘左右......

東行去炮台山北角的, 相信除咗果一位醉酒而不滿女友要坐的士的男乘客之外, 應該一早落晒地底

西行全程其實只係慢咗大約5分鐘

仲有順帶一提, 依觀察所見, 現時18堅城的東西行的八達通設置仍然是Set 18P, 可能係同780, 788的轉乘優惠有關
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
brianso198 發表於 2021-9-25 16:50 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2021-9-25 12:09
以西區居民的角度, 18P改返18, 最大問題係東行, 尤其是有大型展覽果陣, 以前西區去會展最方便就係18P, 依家 ...

如果展覽出到好多客既話18P係唔會搞到今時今日咁

dennis28a 發表於 2021-9-25 17:01 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-9-25 16:50
如果展覽出到好多客既話18P係唔會搞到今時今日咁

又唔好咁講,去完會展區外班人都未必知 18P 既存在。
如果佢地知 18P 可以去到中環其實會上車。
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2021-9-25 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-9-25 17:01
又唔好咁講,去完會展區外班人都未必知 18P 既存在。
如果佢地知 18P 可以去到中環其實會上車。 ...

東行多嘅話18P洗死?載客率得果三成,做乜?就算西行,就算真係有呢類客,果班客唔可以上18?
dennis28a 發表於 2021-9-25 17:57 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-9-25 17:40
東行多嘅話18P洗死?載客率得果三成,做乜?就算西行,就算真係有呢類客,果班客唔可以上18?
...

東行西環無客係一回事,無客唔多唔少同中環改去 IFC 趕客有關。
結果山道打後班客寧願坐 905 都唔坐 18P。
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2021-9-25 18:06 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-9-25 17:57
東行西環無客係一回事,無客唔多唔少同中環改去 IFC 趕客有關。
結果山道打後班客寧願坐 905 都唔坐 18P。 ...

我絕對認同18P正街走係搞死條線,但水街走代唔代表啲客會回流?
18P最大獲嘅係條線北炮客大跌,灣北客得早繁多。
北炮客大跌呢下係最傷,灣仔北已經唔係重點。所以18P東行只剩早繁係十分合理。
至於林士街天橋落來,觀感上同速度上同樣地差,不過因為路問題就無得講。

至於點解北炮客無哂?
以前18P西區有好大批人係坐18P轉鐵路去東九龍或者轉車去第二度,
而家可以一程地鐵點解要坐?

其實有展覽又點?展覽時間又唔同班客搭車時間又不穩。