hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當年荃景圍會係開934A,而唔係一開波就930X上山呢 ...
開啟左側

點解當年荃景圍會係開934A,而唔係一開波就930X上山呢

GD1570 發表於 2021-9-23 17:10 | 顯示全部樓層

當年城巴真係想將930定930X拉上去荃景圍的,但當然就係地頭蟲強烈反對啦!
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2021-9-23 17:11 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-9-23 15:38
你嚟引戰㗎?九巴有月票、學生優惠

白痴仔,2014年時九巴出咗咩月票同學生優惠呀,講嚟聽吓啦,白痴仔。

P.S.: 報已舉。
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2021-9-23 17:20 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-9-23 17:10
當年城巴真係想將930定930X拉上去荃景圍的,但當然就係地頭蟲強烈反對啦!
...

930全日,930X好像也是半全日!?(有錯請指正)
為何寧願給934開「特別車」(934A)而不給930系列順道拉上荃景圍?
係咪因為要有「特別車」服務綠楊/荃富街?

好奇,當年居民寧願要幾班特別車也不要全日路線延伸服務?
JC2048 發表於 2021-9-23 17:28 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-9-23 17:20
為何寧願給934開「特別車」(934A)而不給930系列順道拉上荃景 ...

地頭蟲 = 某公司, not 居民
peterkwan 發表於 2021-9-23 17:33 | 顯示全部樓層
為何寧願給934開「特別車」(934A)而不給930系列順道拉上荃景 ...

934A 同 930X 都係同一年開 (934A 遲 930X 三個月左右開), 930X 開果時只係 2 出 2 入 (兩星期後加至 4 出 4 入), 總站係灣仔.

AtrHenu 發表於 2021-9-23 17:40 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-9-23 17:10
...

除此之外會令到愉景新城班皇帝會會無來位坐之餘也會令到城巴有野心地會好像N969一樣整個荃灣/葵涌區內雙向收費整死地頭虫(九巴)30,39A/M和棉記84系,95系小巴.
btw,當然荃威總站無位安置俾930X,N930用都係一個原因,就算強行拉上去俾都會似A38一樣係愉景擺到夠鐘先私上去.
ky927 發表於 2021-9-23 17:41 | 顯示全部樓層

好明顯係鬥快插旗。亦都某程度上係運吉取態而影響。老實,尤其是荃景圍呢個咁具爭議性位置,條線應該招標;奈何招標歷時耐,咁變左你地爭飽佢啦。

我反而好奇點解930/934/936系唔開鰂魚涌支線。城巴有933,唔知跟唔跟到930走線開933ABC。
dominic023 發表於 2021-9-23 17:45 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-9-23 17:33
934A 同 930X 都係同一年開 (934A 遲 930X 三個月左右開), 930X 開果時只係 2 出 2 入 (兩星期後加至 4 出 ...

成日覺得934A同930拉上荃威呢件事,2012年城巴延長左930/930A去愉景後, 發現愉景有條財路
開左個930x proposal俾運輸署,
跟住運輸署同九巴摸過底,如果唔係唔會同年(2015/16年度)出左930X同934A

930X係2015年7月中開,而934A係2015年10月中,
亦都感覺城記一早準備好開線,擴大客源

少做少錯,但唔做就大獲.
dominic023 發表於 2021-9-23 17:47 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-9-23 17:41
好明顯係鬥快插旗。亦都某程度上係運吉取態而影響。老實,尤其是荃景圍呢個咁具爭議性位置,條線應該招標; ...

933原本應該係930支線,只係無啦啦俾人拎左去招標
少做少錯,但唔做就大獲.
AtrHenu 發表於 2021-9-23 17:50 | 顯示全部樓層

930X初初係2015年開只係平日早繁2-4班單向出灣仔碼頭之後夜晚同樣有2-4班車返荃灣,直到16年開始配合新世界個堆荃灣海傍區新樓落成城巴就陸續提升至每日半全日之後就17-19年分階段轉全日服務並延至MOT兼同時將930改到重返荃灣西鐵路站做總站(除咗每日朝早入荃灣外).