hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 網民建議,5X 改為灣銅特快(更更新版) ...
開啟左側

網民建議,5X 改為灣銅特快(更更新版)

ATSE40 發表於 2021-9-23 21:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

標題來源:

(註:以上圖片為網民A由網上群組的一乘客聯絡小組會議內容擷取其中兩頁而成;網民A並無出席任何巴士公司之乘客聯絡小組會議內容;網民A建議出席者可準備自己意見前往巴士公司之乘客聯絡小組會議)

背景:此方案較早前方案更進取,可獲得資源同時,可釋放軒尼詩道及怡和街東行配額。(早前方案:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2114821-1-1.html

5X:改為灣銅特快循環線,同時減少堅尼地城內停站及於回程加停西營盤
1. 堅尼地城
2. 西市街
3. 爹核士街
4. 西祥街
5. 皇后大道西
6. 山道
7. 嘉安街
8. 水街
9. 中山紀念公園
(中環灣仔繞道)
10. 會議道
11. 灣仔訓練池
12. 銅鑼灣避風塘
13. 永興街
14. 皇仁書院
15. 中華游樂會
16. 香港中央圖書館
17. 怡和街
18. 堅拿道東
19. 天樂里
20. 廣生行大廈
21. 菲林明道
22. 盧押道
23. 高樂花園
24. 嘉安街(加站)
25. 山道
26. 西祥街
27. 山市街
28. 聯邦新樓
29. 加惠民道
30. 堅尼地城

循環班次
星期一至五
0635 - 1035(20)
1035 - 1235(24)
1235 - 1835(20)
1835 - 2035(24)
2035 - 2235(30)
星期六
0635 - 1235(20)
1235 - 1723(24)
1723 - 1743(20)
1743 - 1855(24)
1855 - 1935(20)
1935 - 2135(24)
2135 - 2235(30)
星期日及公眾假期
0735 - 2135(24)
單向班次由銅鑼灣避風塘開
星期一至五
0555、0620、0645;2150、2220、2330、0000
星期六
0555、0620、0645;2153、2220、2330、0000
星期日及公眾假期
0600 - 0740(25)
----
2220、2330、0000

預計行車時間約 76 分鐘,繁忙時間用 5 車,非繁用 4 車(包括設單向班次時段)。

收費:
全程收費:$5.8
會議道往中華游樂會:$4.0(下車拍卡)
高樂花園往堅尼地城:$4.3
原有 780 及 788 之轉乘改由 18/18P/18X 轉乘;其餘西隧路線可改於軒尼詩道轉乘及同時增加 18/18P/18X 轉乘前往西區。

受影響乘客方案
灣仔/銅鑼灣>大坑/天后:新巴 2A/2X
金鐘<>大坑/天后:新巴 2
堅尼地城/西營盤<>中環/金鐘/灣仔:城巴 5B

為填補 5X 改特快後大坑來往中上環之服務,建議 E11 及其支線往機場方向繞經銅鑼灣道,並增設由天后站至摩頓台往皇后街的 $5.4 雙向分段收費。乘客亦可改乘新巴 2。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
腦補當真,真要補腦
 樓主| ATSE40 發表於 2021-10-1 21:17 | 顯示全部樓層
聽取咗前面幾位版友之後有啲更新
停站:
1. 堅尼地城
2. 西市街
3. 爹核士街
4. 西祥街
5. 皇后大道西
6. 山道
7. 嘉安街
8. 水街
9. 中山紀念公園
(中環灣仔繞道)
10. 會議道
11. 灣仔訓練池
12. 銅鑼灣避風塘
13. 永興街
14. 皇仁書院
15. 中華游樂會
16. 香港中央圖書館
17. 怡和街
18. 堅拿道東
19. 天樂里
20. 廣生行大廈
21. 菲林明道
22. 盧押道
23. 皇后像廣場
24. 卑路乍街
26. 高樂花園
27. 嘉安街(加站)
28. 山道
29. 西祥街
30. 山市街
31. 聯邦新樓
32. 加惠民道
33. 堅尼地城

循環班次
星期一至五
0635 - 2035(20)
2035 - 2235(30)
星期六
0635 - 2135(20)
星期日及公眾假期
0735 - 2135(20)
單向班次由銅鑼灣避風塘開
星期一至五
0555、0620、0645;2135、2220、2330、0000
星期六
0555、0620、0645;2155、2220、2330、0000
星期日及公眾假期
0600 - 0740(25)
----
2220、2330、0000

預計行車時間約 76 分鐘,上午及晚上用 4 車,下午用 5 車。

睇 ETA 而家下午全程應該係用 50 分鐘左右,扣返唔需要來回程塞中環同東行唔再行軒尼詩道 4 部車應該可以做到。

腦補當真,真要補腦
m1210h 發表於 2021-9-23 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
今時唔同往日,18P已經冇咗,如果5X抽走埋,中環IFC返西環變咗得返20分鐘一班嘅18X叫快啲,當然18都得但始終觀感問題啦,所以我覺得灣仔出之後直去干諾道會好啲
S3BL343@66 發表於 2021-9-24 00:17 | 顯示全部樓層

1. 大坑少左條流水線
2. 新5X班次唔吸引,仲要做唔到流水線,應該仲衰過今日
天空之神 發表於 2021-9-24 00:35 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2021-9-24 00:17
1. 大坑少左條流水線
2. 新5X班次唔吸引,仲要做唔到流水線,應該仲衰過今日 ...

1. 請搭 2 仔或者擺明迫你上 914

5X 本身開緊幾多車?
如果東行直插皇室堡
西行鵝頸橋直出舊灣仔警署,直出中環
保留返現有車數加密班次

未必無得做
.
 樓主| ATSE40 發表於 2021-9-24 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2021-9-23 23:33
今時唔同往日,18P已經冇咗,如果5X抽走埋,中環IFC返西環變咗得返20分鐘一班嘅18X叫快啲,當然18都得但始 ...

一開始係諗回程停埋海皮嗰邊會多三五分鐘,本身預埋休息都比較緊,但係後尾加返部車鬆動咗加返站應該都可以。
腦補當真,真要補腦
 樓主| ATSE40 發表於 2021-9-24 10:06 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-9-24 00:35
1. 請搭 2 仔或者擺明迫你上 914

5X 本身開緊幾多車?

原價相近服務都係有嘅,我都有建議 E11 去程兜入去大坑加雙向分段,應該唔會花多好多時間。(我建議加嘅雙向分段都係淨係畀摩頓台前上車嘅人)

灣北西行都有 2/18,而家由軒尼詩道出去海皮都係盧押道同杜老誌道,如果抽咗出去又可能搞到內街要行到海皮,應該行到一半啲人會落晒地底。

班次方面我都諗咗應該維持同而家差唔多嘅班次量定減少部車加返班。而家 5X 服務詳情表係話朝早用六部下晝用八部。留返全日五部車可以全日 20,甚至加到 18 分都 ok。但係如果留疏啲就可以有啲位加密返西行。
腦補當真,真要補腦
kay 發表於 2021-9-24 10:09 | 顯示全部樓層
5X最大問題係流水同特快路段客量相約
是但取其一都會跌一半客
另一半可能搵唔返咁多
世界很簡單 人類很複雜
LauCT 發表於 2021-9-24 17:02 | 顯示全部樓層
支持5X改為灣銅特快,但不建議改做循環線。建議5X延長至數碼港,改善域多利道沿線一帶交通。1號縮短至堅尼地城
西貢區居民
ATENU135 發表於 2021-9-25 02:45 | 顯示全部樓層

城巴嘅乘客意見係要你上佢哋個網Send上去比佢哋?定係佢哋其實有睇italk?
源兒的源 發表於 2021-9-25 04:08 | 顯示全部樓層
大坑不是大問題,把10號仔調進去就解決了。
首先,下繁怡和街等5X的客不少。我相信在銅鑼灣等得5X的應該都不會在灣仔或中環落。
8P同2X做得起係因為銅鑼灣客艙,靠東廊特快,定線直接,所以贏到鐵。
5X呢?碌到中環先上橋。一對比真係笑死人。
5X灣仔出我覺得沒問題,就好似2X8P灣仔開一樣,不過5X是銅鑼灣再到灣仔。
西區去銅鑼灣話遠唔遠話近唔近,5B唔塞車都要成半粒鐘先到。西營盤同港大站個設計望到又令人卻步。
5X係呢度可以執到雞。所以西行我覺得可以跟A10行大道西。每條線都只停高樂一個站就去石塘咀好難吸引西營盤客。東行停唔停正街就要衡量,想要錢定要時間。

當然,5X停西營盤就應該補償返中環直達西祥街的服務。
呢層。。。拉條43M得唔得?