hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 關於北港島線
開啟左側

關於北港島線

E500facelift 發表於 2021-9-24 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2021-9-24 14:52
巴膠上腦,起新綫關保鐵叉事
解決塞車方法,最有效就係鐵路
控制私家車數量政府根本控制唔到,根本搵黎講 ...

有效?鐵路多左但塞車問題冇改善!
E500facelift 發表於 2021-9-24 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2021-9-24 23:52
有效?鐵路多左但塞車問題冇改善!

唔係減巴士小巴就等於改善塞車問題,而且正苦既交通政策真係鐵路行先,其他交通工具就唔理,巴士配額制度仍然存在,每次新線通車都會cut巴士逼人撘鐵,甘仲唔係正苦喺度保鐵?

P.S. 全世界應該冇一個地方好似香港甘保鐵保上腦
AtrHenu 發表於 2021-9-25 00:27 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-24 23:19
屯馬綫已經示範咗
兩條唔同級別嘅路綫駁埋係唔 work
東涌綫站距係西鐵,接近區域綫,將綫係多人版馬鐵

莫講話黨鐵專登買東鐵混將線版K車俾橙紫線合併,連市民呢一刻都唔想要多組地鐵版屯馬線;更可況HOK段打後就埋AE服務下絕對無可能會將呢2條風牛不及相馬但訊號少少相似的鐵路合併.
btw,灣北鐵路走廊應該會不斷縮該區商業發展下轉為走海濱公園路線係未來廿年繼續走數甚至壽終正寢.(除非4幹和繞道走回塞車路線/取消港內渡輪航線就有可能會考慮紫橙線合併)
AtrHenu 發表於 2021-9-25 00:29 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-24 23:50
所以我提議將東綫設區間車:
1.寶林/康城至北角
2. 寶林/康城至添馬

我諗肯定會似西馬鐵(屯馬)繁時七國噤亂班次兼會有人上錯車兼投訴.
groom1002 發表於 2021-9-25 00:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-9-24 23:19
屯馬綫已經示範咗
兩條唔同級別嘅路綫駁埋係唔 work
東涌綫站距係西鐵,接近區域綫,將綫係多人版馬鐵

如果以減少轉車人流角度,2線合併係最理想,不過東將線問題比屯馬線仲多,首先青馬/西隧共用段班次樽頸問題,要整添馬側線供將線<>添馬短棍掉頭以解決;其次將線有康城支線,繁忙時間有特別安排, 預計班次模式:寶琳-東涌 8分康城-東涌 8分
(2班次聯合開出,即4分鐘)
寶琳-青衣 12.8分
寶琳-添馬 7.5分

非繁
寶琳-東涌 8分
康城-東涌 8分(2班次聯合開出,即4分鐘)
寶琳-添馬 10分

巴士的膠 發表於 2021-9-25 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-9-24 02:21
北港島綫可以話係現時最無迫切需要興建嘅一條新鐵路線!甚至我會係反對興建北港島綫添呀!

1)灣仔繞道通 ...

東大嶼線如果直通運轉到東鐵已經好好,東鐵可以有中環南,東大嶼線又可以直達旺角東,加上用車規格相近。

如果前海線落實,洪水橋後反而我會希望佢跟東大嶼線過海去東大嶼、港島,確立香港融入返深圳嘅發展,為將來拆關口做準備。
天空之神 發表於 2021-9-25 10:38 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2021-9-24 23:50
所以我提議將東綫設區間車:
1.寶林/康城至北角
2. 寶林/康城至添馬

其實 4/5 唔需要,因為直通既車夠cover 到

效益黎講一定係換線著數,寶林康城 - 堅城 / 柴灣 - 東涌西
但工程難度而言又係不可能任務

如果真係要駁埋就只有將線東涌線
如果唔駁埋就好似當年咁寫去到炮台山就收手
.
matthew1009 發表於 2021-9-25 13:11 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-9-24 02:21
北港島綫可以話係現時最無迫切需要興建嘅一條新鐵路線!甚至我會係反對興建北港島綫添呀!

1)灣仔繞道通 ...

公路同道路係兩套系統,各有各用途,毫不衝突
只係交通協調政策失敗,所以就唔好起鐵路,唔好協調咁?

繞道專責東西向交通,分流減少咗地面車輛,咁但係鐵路乘客有受惠?
屯赤做第二條大嶼山聯外道路,但都只係分流咗去新界西北,去核心市區市民有受惠?
公路系統有擴建,但鐵路呢?公路分流咗啲咩呢?鐵路乘客繼續擠迫喎

已經有消息提及添馬站車站位置,要相信而家十分安全:),設站一啲問題都冇

工作、交通模式嘅改變...就算有改變都需要持續觀察,而非現時可下定論嘅事情。
但當金博士都已經表明繁忙時間人流冇明顯減少嘅情況下,論點成疑...
東涌上車已經可以企人、荃灣綫荔景轉車可以滿人,冇需要?

其他新鐵路項目,最後都係加重返市區路段嘅負荷:
北環綫止步錦上路,加重屯馬綫負擔,所以先有北環綫南延分流嘅計劃
但前海-洪水橋鐵路、西部外走廊,呢啲咁遠水,只有初步概念,靠佢救近火?更何況呢啲新鐵路,係再火上加油:
西部外走廊,繞過九龍到港島係幾有用,但除非港島總站喺核心區,否則乘客都係返返港島綫,正如而家將軍澳綫咁日日迫爆北角站

其他論壇已有資料,唔起北港島綫,到2031年,北角站會成為轉車地獄:要荃灣綫、將軍澳綫日日等兩三班上港島線?而東涌綫乘客日日行香港站通道上港島綫?

當新發展區全部都係「睡城」,人人跨區工作(有幾多新市鎮做到原區就業?)
而港島北作為傳統CBD,當人人都以出港島為目的地,但又只靠一條港島綫,好明顯需要另建鐵路分流,呢個亦係北港島綫嘅作用。
《鐵路發展策略2000》入面,北港島綫本應係第一期興建,而理由正係「以免港島綫不勝負荷」,但發展次序全部錯曬,不斷為港島綫增加負荷。
早前版友曾經提及指港鐵要求將北港島綫提早上馬...地產公司都識好重要、好迫切喎!?

「北港島綫不重要、無迫切性」,匪夷所思。

同埋,各位真係咁急於融合?

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

個人淺見,如有未周之處,還望賜正。
matthew1009 發表於 2021-9-25 13:12 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2021-9-24 09:35
認同經過反修例一役,以及持續至今的疫情,
現在修建北港島線的迫切性有所降低,也讓方案有繼續修改的空間 ...

其實已經有曬網上消息可以睇到,走綫嗰啲確定曬,都冇乜修改空間。

但而家方案唔係維園站,係銅鑼灣北站。
當九鐵2004年東鐵過海方案加設銅鑼灣北站,用島式月台,要將告士打道改道、遷移午砲...交通影響之大,政府不能接受
現時重提銅鑼灣北站,已經改為係告士打道內街近油站以疊式月台設站,再喺百德新街地底建造行人隧道駁返銅鑼灣站。
考慮埋交通影響,會發現根本鄰近冇足夠空間

廣州嘅城市結構同香港完全唔同,配合城市持續發展,只係急起直追,迎合佢哋嘅交通需求
有咩需要感嘆?感嘆各種反人類車站設計?標楷體站名?7-01-1反智車站編號?

雖然我都畫到全港都係鐵路啫www
但係咪代表人哋有1000公里鐵路,咁香港都要有1000公里?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

matthew1009 發表於 2021-9-25 13:12 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-9-24 20:31
單係要紓緩朝早將軍澳線喺北角轉港島線等幾班先上到嘅樽頸,面對將軍澳仍會增加嘅人口,北港島線已經有迫 ...

之前版友曾經提及,歷史上北港島綫係有唔同方案:
天后交匯、會展交匯、換綫、添馬交匯(及基於添馬交匯,先拉將軍澳綫去會展嘅Phase 1方案)
但就係從來冇考慮過「東將直通」