hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 關於北港島線
開啟左側

關於北港島線

tomtom2015 發表於 2021-9-26 00:34 | 顯示全部樓層

matthew1009 發表於 2021-9-25 13:12
就 減少轉車人次 嚟講,「東將直通」的確聽落好理想(唔搞換線方案下)
但如果考慮埋康城、機鐵、雙綫瓶頸 ...

屯馬線都只係一條比較長既單純鐵路線都比人話搞到一PAT屎(其實長咩鬼,得個56公里都搞到咁...)
有「康城、機鐵、雙綫瓶頸」問題既「東將線」就算吧啦,唔好對地產貼紙公司咁高要求

難聽D講,香港邊可能做到日本既神及管理同乘客配合,搞到咁複雜,不如轉多次車好過啦
東鐵線果種又直通車又區間車又羅湖又落馬洲又火炭又馬場,可能已經係香港可以做到最盡、終極複雜既鐵路運行模式

以前西鐵通車初期,就話因為轉車多而冇人搭啫,而家香港超負荷,塞車又愈來愈嚴重,對大部分「以返工為人生惟一真理」既香港人黎講,為左準時返工,要佢地轉十次車都會坐鐵架啦。「早D出門口囉」

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

LessIsMore 發表於 2021-9-26 05:36 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-9-23 23:54
http://www.mtr.com.hk/archive/corporate/ch/investor/interim2021/MTR_IR2021_slides_Chi.pdf
P.13

小蠔灣車廠:
30,000萬平方米的購物商場

Twinings 發表於 2021-9-26 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層
LessIsMore 發表於 2021-9-26 05:36
小蠔灣車廠:
30,000萬平方米的購物商場

3萬萬?即係3億平方米!?
DIH 發表於 2021-9-26 13:31 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-9-25 21:05
可惜香港大部分人都當鐵路係萬能(italk入面都有唔少) ,認為鐵路解決到所有野,包括塞車,但實際呢?鐵路 ...

鐵路唔係解決塞車,只係畀人避開塞車。

想用北港島綫分流港島綫,正正就係因為已經有超多人乘搭公共交通工具。

香港駕車成本已經算高,的士數量亦一直維持,會選擇駕車就真係有餘錢及唔想同人迫,係一種privilege,又點會輕易放棄。

而家起樓越起越遠,傳統旺區冇少人到不特止更在重建後增加使用人數,想唔塞車都幾難。

HV7025 發表於 2021-9-26 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-9-25 15:02
咁都有大把人係東涌綫過港島東,或東隧去中西區架嘛。香港站行得到去的地方乘客已經行緊。

我識人由將軍 ...

將軍澳線北角樽頸真係愈來愈恐怖
本身將軍澳線大半車人係去北角轉車,睇將軍澳樓價升幅冠絕全港,就知幾多通勤族係要咁搭車,就算將來6幹通車,呢群客都唔會受惠
但朝早港島線港島東人,其實都好多時超過半車
唔少巴士迷以為柴小公司做得好好,個個搭7字頭巴士,港島線夠載,其實不然,反而近年720、18趕唔少客落地底就真
咁樣兩條線喺北角二合為一,係超過一列車嘅載客量,結果就係北角等三四班車先上到

最慘將軍澳九龍東人口仍然會增加,呢個情況只會繼續惡化
所以最少都必須要延伸將軍澳線入灣仔區
話北港島線無需要嘅人,搵日朝早8點半喺北角望下,我相信可以即時打消念頭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
214P_world + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-9-26 14:34 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-9-26 13:39
本身將軍澳線大半車人係去北角轉車,睇將軍澳樓價升幅冠絕全港,就知幾 ...

學蘇局長話齋:等多兩班車囉根本成個鐵路系統已經超負荷
路面交通呢?
政府完全冇做過任何嘢去壓低私家車需求
同時仲不停「鼓勵」公共交通做接駁角色

#世衛關心你

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

巴士的膠 發表於 2021-9-26 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2021-9-26 00:34
屯馬線都只係一條比較長既單純鐵路線都比人話搞到一PAT屎(其實長咩鬼,得個56公里都搞到咁...)
有「康城、 ...

以東將直通個模式,一個鐘青馬24tph,過海30tph計,只係需要6班將軍澳-青衣,6班係將軍澳-添馬配合6班香港-機場,18班全程車。營運上並沒有好複雜,只係屯馬嘅經驗已經證明,即使排好圖,彈多幾次門已經可以令個時間表亂晒籠。

而既然交匯只係令乘客要轉車,而唔係製造瓶頸,但換來班次穩定,又唔係完全無道理嘅。

反而東大嶼線如果直通東鐵,令中環南工程無咁複雜,屯馬直通令新界東經南昌過海去中環,新界西經紅磡去灣北/金鐘呢啲組合都可以有吸引力。
214P_world 發表於 2021-9-26 17:20 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-9-26 13:39
本身將軍澳線大半車人係去北角轉車,睇將軍澳樓價升幅冠絕全港,就知幾 ...

其實東九龍/將軍澳單靠東隧+將線過海真係唔係好夠......
九龍中南部都叫做起緊東鐵過海,但東隧呢邊真係暫時未有嘢紓緩
獨學而無友,則孤陋而寡聞
tomtom2015 發表於 2021-9-26 19:22 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-9-26 13:31
鐵路唔係解決塞車,只係畀人避開塞車。

想用北港島綫分流港島綫,正正就係因為已經有超多人乘搭公共交 ...

一個問題唔可能一個方法就可以解決,認同塞車問題未必一條鐵路就可以解決到,但話「鐵路唔係解決塞車」,點聽都係奇怪喎,事實上好多地方,包括七十年代既香港,興建(地下)鐵路就係因為想解決或是減輕塞車,呢條「金科玉律」依然係全世界大城市應用緊,唔明點解呢到會有人咁講

而睇返塞車問題相對輕微既大城市,鐵路網都係非常發達,敢問一句,鐵路點可能對「解決塞車」冇正面影響?

he_01 發表於 2021-9-26 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-9-26 17:20
其實東九龍/將軍澳單靠東隧+將線過海真係唔係好夠......
九龍中南部都叫做起緊東鐵過海,但東隧呢邊真係 ...

將軍澳綫都叫做有加班空間嘅
不過除咗過海 東邊其實觀塘綫都麻麻地夠載