hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票廣告
開啟左側

[其他] 九巴月票廣告

asv98.kw131 發表於 2021-9-28 19:29 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-9-28 19:28
79K呢啲先要呀 咪又係出市區返工  買鐵既月票  駁返屋企都每日十幾蚊 但九巴月票就可以包埋
而且我地呢啲 ...

咁講都啱嘅 ~
忍一時之氣 滅自己威風
dandanlam 發表於 2021-9-28 20:46 | 顯示全部樓層
今日搭296C連續2個站都播
DENNIS 發表於 2021-9-28 22:09 | 顯示全部樓層
連A線都有呢個廣告
出胡混月票先講啦
tina 發表於 2021-9-28 22:12 | 顯示全部樓層

DENNIS 發表於 2021-9-28 22:09
連A線都有呢個廣告
出胡混月票先講啦

其實龍運月票條數好難計
E/A/NA 呢三個收費差成大截
265B 22年不變
GD1570 發表於 2021-9-29 10:57 | 顯示全部樓層
其實厹月票放寬可以用於龍運E線、S線及N線。
以吸引更多前往九龍及機場/東涌人士使用,
話唔定可以吸走對家一批客源。
你有你可愛,我有我好笑。
asv98.kw131 發表於 2021-9-29 14:54 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-9-29 10:57
話唔定可以吸走對家 ...

如果有「九巴龍運複合月票」可以坐 P 線 + 各大 A 線 + S 線 同 N 車就好。
賣返 $1300 都好(P960 月票升級價 來回 30 日 + $780)
忍一時之氣 滅自己威風
GD1570 發表於 2021-9-29 15:09 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2021-9-29 14:54
如果有「九巴龍運複合月票」可以坐 P 線 + 各大 A 線 + S 線 同 N 車就好。
賣返 $1300 都好(P960 月票 ...

A線同P線都可以唔駛包,但E線、S線及N線就包⋯⋯

HV7025 發表於 2021-9-29 19:51 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-9-29 10:57
話唔定可以吸走對家 ...

龍運E線自己啲客都未顧掂,搶對家客實在鞭長莫及

九巴想不斷提高月票出售量,我估係當有可觀人數用月票時,多咗班路線選擇彈性大嘅人,到時再cut班收車鬧嘅人都少啲
但其實要買嘅都買緊,唔買嘅再谷都好難幫襯,原因如下:
- 其實多數人搭車都唔夠780蚊一個月
- 即使夠780蚊,但有實際需要搭新城、黨鐵,特別係紅隧同東隧,用月票難度一啲都唔低,單計九巴並無780蚊咁多
- 大量路線服務水平欠佳,一堆疏車線加埋,叫N飛都唔吸引,喺市區尤甚

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
 樓主| LRT610-1092 發表於 2021-9-29 20:40 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-9-29 19:51

九巴想不斷提高月票出售量,我估係當有可觀人數用月票 ...

同意,九巴只是不斷增加賣出月票的數量,沒有了解實際需要的人(如長途客)已有月票。其實九巴月票應放寬至聯營過海線所有班次。
另外,今天搭6D,播「明愛太子宿舍」和「碧華花園」後也出現這個廣告,91M往鑽石山方向於離開科大又有
你們要恆切禱告,在此警醒感恩。
歌羅西書4
GD1570 發表於 2021-9-29 20:44 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-9-29 19:51

九巴想不斷提高月票出售量,我估係當有可觀人數用月票 ...

出晒廣告叫人A31轉290/44都唔叫搶對家客

一個月要搭夠$780嘅人多的是,唔計任何交津/優惠返20日工計圍返每日$39,

大西北大把線來回唔只依個數,計埋交津同信用卡優惠大約每日$23.5(都係20日計),
又多一大堆路線夠數。
當然,月票一向都係FOR中長途客,好似我依啲短途客一向用月票無著數。
但我依然可以搭到超過$780, 就係好似你咁講:班客可以見車就上,唔駛諗。
例如荃灣去青怡,無月票咪41M/243M,有月票咪見到42M去長安叫幾飛,夾啱時間仲可以41A門口落。
啱肯定厹係賺定蝕啦,但最起碼我已經賺咗了。

厹谷月票其實只係想提高個市場佔有率,等班客「忠心耿耿」咁搭九巴,提升載客率。
要買嘅當然買緊啦,但每日都會一定會有新嘅客,亦都會有客因為行程需要而唔再用,
所以都要不斷地宣傳。

加埋E線落去,會多一大班客使用,收入未必會下跌太多,但市場佔用率肯肯定會上升,
其實唔係無得諗。
不過厹一向喺「市面上」都盡量同長勝分開,
所以月票用得喺E線都唔係咁易。