hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及運輸署將落實62X及259D重組
開啟左側

[路線消息] 九巴及運輸署將落實62X及259D重組

fly831 發表於 2021-9-30 13:04 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2021-9-30 11:57
對於龍門路客嚟講 259D都係兜+疏

呢批客一向都唔會搭259D啦, 逆向走線一直係致命傷
最愛猛男
arfung 發表於 2021-9-30 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-9-30 13:02
我覺得市中心係會有D流失
而家259D非繁時段出九龍係尾站, 入屯門後頭站, 其實係相當正

我自己入屯門市中心一帶會任何一架(62x/258/9D)到屯轉轉車(58M/63x/67M/X/260x/960),反之出市區怕屯轉無位坐,會在市中心總站一程過62x。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-30 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-9-30 13:02
我覺得市中心係會有D流失
而家259D非繁時段出九龍係尾站, 入屯門後頭站, 其實係相當正

冇撞啱屯赤車流的話,屯市總站經安友5-8分鐘落跑道,同直出唔差太遠。要快的話一早華都幾飛轉兩飛,唔使特登等259D。
642 發表於 2021-9-30 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

lrv1092 發表於 2021-9-29 23:59
依家行市中心上公路,唔洗經皇珠路其實仲好。第時全日泳池經皇珠路上公路,下午慢慢排啦,依家都塞死,排 ...

其實依家259D仲慘
起海皇路食完皇珠路條龍尾先再兜入海珠路
淨係依段路閒閒地唔見5分鐘以上
fly831 發表於 2021-9-30 13:51 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-30 13:41
冇撞啱屯赤車流的話,屯市總站經安友5-8分鐘落跑道,同直出唔差太遠。要快的話一早華都幾飛轉兩飛,唔使 ...

日間由屯市總站去到泳池燈位, 8分鐘其實都有D勉強

小弟試過搭263, 唔塞車唔多人上但中晒所有燈, 接近三個字先上到跑道
相反泳池到市中心燈位順D, 5分鐘就真係有機會

最愛猛男
andy92 發表於 2021-9-30 13:58 | 顯示全部樓層
VD6171 發表於 2021-9-30 12:31
62X 其實應該延長埋去富泰邨
咁做可以做埋嶺南大學同埋富泰邨既客源,而且又唔會用多好多行車時間 ...

一係就 267X 逆走全日,一係就 62X 拉埋去同 A33X 一齊擺孖坑

前者可以封死欣田尾門,但可能要同 258D 夾重組
後者用多一部車就攪掂,最簡單直接
lsc04d11 發表於 2021-9-30 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

一日唔取消59m/59x同258D/259D既轉乘 都唔見得碼頭人會對新259D好受落  最好取消埋59X轉59M會退錢既安排
(根據轉車站機制,前者一定取消唔到,後者就學48X整個怡閣苑後美孚或之前”分段”  肯定佢係59A被取消路段乘客先俾回贈)
ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-30 16:10 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-9-30 15:24
一日唔取消59m/59x同258D/259D既轉乘 都唔見得碼頭人會對新259D好受落  最好取消埋59X轉59M會退錢既安排
( ...

逆走親都係咁,建生咪又係58M<>960
美樂海翠兆禧悅湖真碼頭咪會多啲幫襯直出259D
龍門居新屯中就冇得救,有得救九巴都唔會咁易搶到962系客
3asv@59x 發表於 2021-9-30 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-9-30 15:24
( ...

59X會退錢係因為59A
有辦法嘅,59X設欽州街往屯門分段

259D我諗對龍門路嘅居民
兜友愛安定冇兜碼頭圈咁討厭

進取啲可以考慮下繁開幾班259G,好似962G咁
但去到屯門碼頭就算

但其實而佢咁樣重整根本就係最差
一係就乜都唔好做

應該259D 學506咁行全日
但龍門居至屯門站中間唔停站(呢段本身可以搭258D)
267X就改為267D,富泰開用67X路線去到屯興路,然後友安豐景園上公路
62X繼續兩繁服務
但改為上午繁忙出九龍同下午繁忙入屯門
改喺西鐵站開
係62X服務期間
259D改喺皇珠路出屯門公路
267D就由屯興路出屯門公路

he_01 發表於 2021-9-30 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2021-9-30 16:58
59X會退錢係因為59A
有辦法嘅,59X設欽州街往屯門分段

首先要碼頭有位擺九巴唔怕兜嘅 一係龍門居開 跟住經皇珠路+海皇路去碼頭再龍門路上皇珠路囉