hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 22M 延長在即 新增巴士站詳情
開啟左側

[其他] 城巴 22M 延長在即 新增巴士站詳情

ky927 發表於 2021-10-5 20:30 | 顯示全部樓層

22M 落 土瓜灣 都係同5A重疊 啟德<>土瓜灣呢段啫。 咁地都係一塊,5A仲可以做尖沙咀客,郵輪碼頭又要多啲路線coverage。其實好難話完全避免重疊競爭。

咁照咁講290系係咪唔可以係將南做雙向分段?
JX9097 發表於 2021-10-5 21:09 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-10-5 19:10
拉22M落去亦唔見得有建樹, 只係為拉而拉, 為霸地盤而燒銀紙

兩間公司都係「隔離飯香」
沒有誰比誰高尚

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +6 收起 理由
ky927 + 2 + 6 英雄所見略同

查看全部評分

Justshamxx 發表於 2021-10-5 21:48 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-10-5 20:30
22M 落 土瓜灣 都係同5A重疊 啟德土瓜灣呢段啫。 咁地都係一塊,5A仲可以做尖沙咀客,郵輪碼頭又要多啲路線 ...

講起5A,我唔知仲有邊啲人覺得佢會長做、唔會取消、目的係「攬炒新城」,然後面對我提出嘅「接駁巴士轉乘優惠贖罪論」(下稱「贖罪論」),一唔係就直接話我錯,一唔係就亂拋書包(例如搬出12號做例子,欲以指證「用以插旗」的論點以攻擊「贖罪論」);嗰啲人一唔係就畀italk封禁,冇畀人封禁嗰啲,就到而家都未舉得出更加確切嘅例子嚟反駁我嘅「贖罪論」;我講緊嗰堆人士喺我眼中都係「盲保九巴」嘅,人數眾多,恕不贅列,無任歡迎對號入座
5A做尖沙咀客,頂籠都係話佢要做由尖沙咀碼頭返去啟德嘅服務,呢個我覺得好大機會係到時5A、5D合體,做一條[德福花園/啟業--土瓜灣下路--黃埔--尖沙咀碼頭]嘅路線,全程收費回復合理水平(起碼唔係而家5A咁平),並且增設分段收費嚟同城巴22M爭客。

290喺將南做分段呢個問題,我一時間以為你講緊嗰堆路線整[康盛花園--將軍澳區內]嘅雙向分段收費,嗰個就整咗,仲要劍指2XxM添為免離題,嗰堆路線嘅嘢就講到呢度先

最後講句,無論九巴幾咁反對20A、22M重組,我相信都係重組無效,直接上馬,完全填補現時5A線嘅服務範圍;而我相信5A之所以未消失,只係因為港鐵同專營巴士因為屯馬綫局部通車而實行嘅轉乘優惠由全面通車屆滿推遲到年尾,而九巴推行e度嘟攞佢做試點,唔想貿然取消路線,讓「692在將軍澳綫壞車時翻生,藍田將軍澳大災難」嘅錯誤重現;再加上九巴月票做緊優惠先至唔想推晒客畀鐵路/匯達,5A先至苟延殘喘啫。絕對唔係佢想造大5A,否則為何延長至啟晴邨以降該路線從未加班?
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
duncan827 發表於 2021-10-6 01:11 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-10-5 16:13
啟德唔係只有啟德站附近嗰幾個屋苑

除左啟業,麗晶同啟德外 仲有咩住宅? 問題係已經有鐵,仲有5D同608 cover 點解係拉去土瓜灣 姐
ccicoltd 發表於 2021-10-6 01:16 | 顯示全部樓層
duncan827 發表於 2021-10-6 01:11
除左啟業,麗晶同啟德外 仲有咩住宅? 問題係已經有鐵,仲有5D同608 cover 點解係拉去土瓜灣 姐
...

他指的是跑道那堆?跑道不是 5D、608 和鐵的覆蓋範圍。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| ATSE40 發表於 2021-10-6 09:07 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-5 18:50
5A唔係要留番後路鬥新城老早就喺屯馬線通車當日取消得

5D九巴亦唔想做,未有啟德年代都講過要取消

又唔見得九巴有幾想做港島,係嘅雙向分段就唔止 900 一條。

不過某啲版友個諗法就係城巴搶九巴客就係錯,九巴搶新城客就係新城做得差;九巴唔俾城巴開線爭客係城巴唔啱,城巴唔俾九巴改線搶客都係城巴錯囉
腦補當真,真要補腦
da87 發表於 2021-10-6 09:19 | 顯示全部樓層

一個站咁大把
eric278 發表於 2021-10-6 09:26 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-10-6 01:16
他指的是跑道那堆?跑道不是 5D、608 和鐵的覆蓋範圍。

就係建築中的「維港1號」,其周邊也有數個新樓盤興建中
還看香港公交
kay 發表於 2021-10-6 10:56 | 顯示全部樓層
22M本身按計劃應該要行電動巴
係咪已經無左件事?
世界很簡單 人類很複雜
JR5204@26M 發表於 2021-10-6 11:20 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-10-6 10:56
22M本身按計劃應該要行電動巴
係咪已經無左件事?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2111870-1-1.html
5月講22M今年第三季行電巴

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ead&tid=2115310
6月招標買12米3軸雙層電巴

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2117542-1-1.html
7月再次招標買12米3軸雙層電巴

唔知係咪等到有雙層電巴先至實行