hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 77區陳珮明辭職,286M加快取消?
開啟左側

77區陳珮明辭職,286M加快取消?

天空之神 發表於 2021-10-6 18:16 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-6 18:11
重點係十四鄉發展緊(仲要自己友)89D自拆仲可以收貴啲
77區點拆都唔會收到X89D個價
...

但可以upgrade 286m 轉乘價去到 89C 水平既

Even 出黃大仙樂富

唔改快就一次過倒哂比龜龜,反正唔care
.
jocosben 發表於 2021-10-6 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2021-10-6 11:57
現在馬鞍山果5個議員(286M沿線)的區議員均無DQ。市區方面就鑽石山選區均無被DQ。相信仲有牙力反對286M取 ...

你睇rpp諮詢結果就知宜家係玩強政勵治架啦
JX9097 發表於 2021-10-6 18:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-6 18:16
但可以upgrade 286m 轉乘價去到 89C 水平既

Even 出黃大仙樂富

咁直接cut咗286M(89C不變)一樣做到同樣嘅嘢
天空之神 發表於 2021-10-6 18:26 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-6 18:20
咁直接cut咗286M(89C不變)一樣做到同樣嘅嘢

似會倒比對家多無人會想兜濱景

不過無所謂啦,
可能最後係77 區變 85K 43X 轉 89D /
82X+ 85X 轉乘 89D 取代埋 89C 呢

.
ADS@81K 發表於 2021-10-7 00:50 | 顯示全部樓層
89C/89D 根本就死局。

由2014搞所謂區域性重組開始
九公司從來都係想陰死89C
89X拉去石門補位都試埋
係最後牽一髮動全身 全區反檯先拉倒

89D甩到黃泥頭之後大水坑更加唔肯放手
佢地根本寧願行出富安門口搭89D/0066都唔想幫襯89C,
咁有咩辦法?

成組沙田東九線都係越做越霉
東九日日塞倒咗堆客落屯馬
非繁好似80X/89C 呢啲需求又偏低
班客嫌你疏就落屯馬
89D講緊算係比較好睇嗰條架喇

巴士公司而家係寧願搞兩繁特班搵窿路掠水
非繁就盡收止蝕
好似上述提及過嘅80X/89C
冇額外新增需求
未來都係陰乾
尤其係東九塞車塞到暈 趕走咗班客
屯馬綫反而越來越full
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-10-7 08:56 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2021-10-7 00:50

當日係衰89X飛左富豪+89Ccut剩上下繁特別班

ADS@81K 發表於 2021-10-7 10:25 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-10-7 08:56
當日係衰89X飛左富豪+89Ccut剩上下繁特別班

77區本身就唔夠客非繁沙田醫院直出
如果89D飛走咗得返89C
班次疏咗會反檯 做埋石門第一城慢咗又反檯
89D非繁本身都冇可能甩到大水坑

當年拆得掂富豪
其實肢解咗89C 89D飛黃泥頭非繁沙田醫院直出係最直接做法
89X入石門
可以更加貼近馬鐵站一邊堆樓做通勤客生意

而家屯馬開咗
繁時逆通勤石門客有幾多剩成疑問
真係有心做生意嘅
諗下辦法88/88X開特班做石門通勤客生意好過
觀塘道/彩虹一帶有地鐵
山上轉車落到黎會寧願落地底都唔搭你89C
不如直接喺人地樓下開線搶客好鬼過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-7 11:46 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2021-10-7 10:25
77區本身就唔夠客非繁沙田醫院直出
如果89D飛走咗得返89C
班次疏咗會反檯 做埋石門第一城慢咗又反檯

停大水坑又唔等於做到77區
點肢解?

疊住條屯馬仲做緊2000人一日
將批客倒埋落89C做直出
唔標青但應該都做到83X級數有多

班次疏左又唔一定反檯
如果係既89D點全日飛小瀝源?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-10-7 12:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-7 11:46
停大水坑又唔等於做到77區
點肢解?

77區係指恆安站至大水坑站之間果帶海皮住宅,即聽濤至錦泰苑一帶,同大水坑有一大段距離。

89D飛到廣黃係因為本身係馬鞍山已經夠客,加上當時水泉澳剛入伙。
九巴就乘機拉83X拉上水泉澳放走89D
天空之神 發表於 2021-10-7 12:39 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2021-10-7 00:50

所以第一步係拉返 89C 唔入富安

第二步係減 89D 加 X89D 班

如果 X89D 做到馬市邊皮會更好
.