hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87B削減班次
開啟左側

87B削減班次

HM3044 發表於 2021-10-9 15:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-10-9 15:02
白田石硤尾近年重建都多左人住,有唔少係唔近地鐵站,出旺角除左兜大坑東嘅104之外,應該唔少都係搭87B
...

澤安可以拉104/2E上山頂咗佢就算
neoplan720p 發表於 2021-10-9 15:52 | 顯示全部樓層
或者咁講,
本身87A、87B呢種走線,
就注定好難旺場。

九龍區走線,
當你旺角上車,都唔計旺角站位唔靚,
但要兜完太子、半邊SSP,
再上石峽尾,
先至上龍翔道入獅隧,
車程已經唔吸引。

雖則我一直唔太認同市區線玩大循環(香港塞車狀況,不用我多說),
但確實開左287X之後,
客量的確比以前87A多左唔少(仲食埋81C客),
而巴士公司亦因為路線循環運作,成本較低,
而相對有心機少少去做。

然後,新田圍呢區本身已經老化,
出市區既客當然少左,
再加埋顯徑開左地鐵站,
雖則有部分地區距離地鐵站係遠,
但或多或少都會有影響。

所以,87B無客 / 越黎越少客,係可以預見既。
但成件事最核突、最當乘客臭四既,
係岩岩先cut 完281M,
叫人用87B來往新田圍至顯徑,
轉頭就將87B大減班。
玩野咩?

你隔返半年先減班,
居民都無咁大反應啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
szeto993 發表於 2021-10-9 16:02 | 顯示全部樓層
顯徑成為大輸家?
屯馬線無份變有份
985拆線
286X早上拆線
多架686去港島東

新田圍就真係無乜得益就真,281唔開或者可能87B仲可以唔使減班照做雙向分段

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

j6ny 發表於 2021-10-9 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層

之前仲討論緊85B,點知一個突襲87B減班
kay 發表於 2021-10-9 16:21 | 顯示全部樓層
其實都係一加一減
281M->281班次 30->20
87B班次20-> 25-30

老九真小器

其實佢郁282可能都唔覺眼
282非繁開少班都可能只係10-11->12-13
但係都要郩87B要人地等多5-10分鐘車
世界很簡單 人類很複雜
shakugan2005 發表於 2021-10-9 16:27 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-10-9 15:32
澤安可以拉104/2E上山頂咗佢就算

可以拉203C上澤安咁203S就唔洗要(不過要跟2D落窩仔街), 加個10號既轉乘優惠就可以食埋2D(好人D就比埋6D轉乘), 唔洗搬2E/104上山用多左車仲可以用少D車
shakugan2005 發表於 2021-10-9 16:33 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-10-9 16:21
其實都係一加一減

只有減車喎, 281M既車消失哂之餘原來281既車係87B度拎而唔係281M拎返, 輸家明明就係新田圍, 顯徑要人D車兜入去兜到慢哂貴哂依家有鐵路站就唔搭都叫輸?

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kay 發表於 2021-10-9 16:39 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-10-9 16:33
只有減車喎, 281M既車消失哂之餘原來281既車係87B度拎而唔係281M拎返, 輸家明明就係新田圍, 顯徑要人D車 ...

但人地連班次都唔想益你

不過講真九巴做到咁爛
其實區議會與其要求九巴加強服務
不如比小巴玩好過

好似六美班客BUY小巴趕走九巴條82B

世界很簡單 人類很複雜
HM3044 發表於 2021-10-9 17:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-10-9 16:21
其實都係一加一減

281應該20分班係一車走天涯
15分鐘就行2架,但係喺87B抽車就有點兒那個
tonycheung0123 發表於 2021-10-9 17:06 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-10-9 10:22
咁豐力樓、大窩坪畢架山花園去旺角、太子除了87B外仲可以搭什麼車?

87B減班深水埗DC一定嘈

我住深水埗咁多年,呢度有幾多客....

87B減班,應該要加強286X就真