hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東九龍線真係起得到??
開啟左側

東九龍線真係起得到??

E500facelift 發表於 2021-10-10 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔講點影響巴士小巴,就講技術同成本,而家講緊係喺高山起鐵路(港大站、利東站唔算好高),老老實實,真係起到?

Ok就當起得到,但世界上起喺高山底下既鐵路,好似唔多,而且起得到唔等於技術上冇難度

既然有難度,甘成本自然好高,特別係東九龍線沿線除安達臣外都發展成型,而且差唔多站站都係喺高山底下,甘成本就會大大提高,一旦落實興建,可能好似高鐵甘不停超支

正因如此,本人對於落實興建東九龍線有保留,而且鐵路唔係為起而起,有好多野要考慮

當然塞車問題都係要解決,所以曾經諗過要起多條公路,或者限制私家車入安達臣等地區既數量 (但做唔做到又係另一回事)

kitarolo 發表於 2021-10-10 15:21 | 顯示全部樓層
我相信限制私家車仲難過深山起鐵路,
因為決策者幾乎全是私家車的使用者。

隨人口老化、勞動力供應等原因
如不是依賴上蓋物業就祗好發債券
chng81 發表於 2021-10-10 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得呢條線要拉入新界東北
ronaldlau 發表於 2021-10-10 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 總站一定要入到科大2. 只要座山爆破順利嘅話反而成本唔會太高
3. 問題係去到彩虹之後佢應該好似前人所講,最好去到西九龍嗰邊
但係嗰一段應該會係最貴

tfzoofsss 發表於 2021-10-10 17:36 | 顯示全部樓層
其實倫敦地鐵有好多車站都係好深入地底,只靠升降機連接大堂,例如Covent Garden, Hampstead。而消防方面只靠一條超過90級嘅長螺旋樓梯連接大堂。不過維多利亞時期嘅消防標準冇咁高都唔奇。
I20091157 發表於 2021-10-10 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
chng81 發表於 2021-10-10 15:28
我覺得呢條線要拉入新界東北

使唔使駁埋北環綫?
ricky 發表於 2021-10-10 18:38 | 顯示全部樓層

今次施政報告都無再提。係唔係吹下就無下文?
前荃葵青區居民
s3n370 發表於 2021-10-10 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我唔知樓主所講嘅深佐D,成本會大大增加有乜依據。

假定地質環境相若,擬議嘅東九龍線都係由山腳開始,以及車站豎井開始掘隧道。技術上基本上係無分別。
同西港島線嘅分別只係個豎井長佐DD。
東九龍線車站肯定唔會係八卡車,個站仲唔駛爆咁大添。

咁樓主可唔可以解釋下,點解掘深少少就咁大分別呢?

當然,從效益黎講,半山早受交通問題困擾,
西區亦將迎接重建嘅浪潮。
新鐵路可以解決問題並令重建有更大空間。

東九龍線呢?除佐插針樓外,短期內唔見得有發展空間。
唯一用處係將軍澳會多條鐵路。但六號幹線已經幫到D手。

以上都唔係重點,當“發展”沒有最北,只有更北,領導人嘅心沒有更西*,只有更西。
東九龍線?乜野黎架?

*西環個西

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
mrm23 + 2 + 10 沒有最西,只有更西

查看全部評分

TYChow 發表於 2021-10-10 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
東九龍線,即使要起,暫時只須興建彩雲邨至科技大學之路段便可,不用接駁至鑽石山。另設支線由順天邨經牛頭角,甚至跨過觀繞、T6、避風塘去到郵輪碼頭也可以。
SanPoKong203e9 發表於 2021-10-10 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層

如果 Lyon Metro Line C 都起到,我覺得港鐵咁犀利如果想起ge wah 都會起到 lor. 同埋鑽石山個站可以高架ga ma, 可以參考台北地底轉乘高架,唔係需要好多位就做到ga la. 大不了在鳳德街或龍翔道甚至大磡道上面起都應該可以