hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E43去向?
開啟左側

E43去向?

KC3555 發表於 2021-10-12 12:46 | 顯示全部樓層

獅子山3號風球當日,我坐咗下午5.30返上水,客況如下:
東涌碼頭: 我登車
纜車站:+4
富東:+5
海堤:+1
映灣2:+1
映灣1:+2
迎禧:+2
浩劫灣:-1
翠怡:+2
青衣工業:+3
(共20人返北區)
御皇:-2
御8:-3
天平:-9
粉嶺樓:-3(包括我下車)
剩2人返華明方向。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
arfung 發表於 2021-10-15 09:01 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2021-10-12 12:46
獅子山3號風球當日,我坐咗下午5.30返上水,客況如下:
東涌碼頭: 我登車
纜車站:+4

謝資訊。

簡單整合乘客比例,即是東涌市>東涌北>青衣,各區都有一定比例。
不過無話那一個小區係客倉,似乎都頗為散落地執客。

東涌市 上9人 (43%)
東涌北/總站 上7人 (33%)
青衣 上5人 (24%)

青衣 落1人 (5%)
其他去北區 (95%)

我覺得北區的站位「不就腳」有一定程度影響。
睇過東涌北平日傍晚5點幾,E32A/E36A都OK客量 (對比E43而言)

AV296-HL1875 發表於 2021-10-27 23:22 | 顯示全部樓層
今日的情況
E431544VY5918
27/10/2021
時間
車站
上(+)
落(-)
車上人數
東涌發展碼頭
東涌纜車站
富東廣場
海堤灣畔
藍天海岸
映灣園第二期
映灣園第一期
迎禧路
青馬收費廣場
灝景灣
宏福花園
翠怡花園
青衣工業中心
御皇庭
御景峰
天平邨總站
皇府山
粉嶺樓路
禮賢會中學
塘坑
華明總站
全程總人數35
18人(51%)東涌去北區
10人(29%)東涌去青馬/青衣
7人(20%)青衣去北區
全程119分鐘真係好慢,中間訓左幾次都未到
harumi7890 發表於 2021-10-28 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層

以龍運立場,show做完就自然落幕。直接用數據終結佢。佢係有心攪就唔會咁樣樣走法,最慘都係北區人。大欖無哂駁腳,仲要A車1粒鐘先一班(就算無肺炎又要同班神胞爭位坐)。
一係就係運輸處愛理不理🤷🏻‍♀️。再者就黎有選舉就更加唔攪住🛌(利益衝突,除咗個D乜B免疫之外)
3asv@59x 發表於 2021-10-28 11:03 | 顯示全部樓層
E43其實應該踢去皇后山
然後去到聯和墟之後跟978
但兜清河邨
之後上公路經屯赤
屯門公路嗰三個站全部停

之後跟E33/P, E36,E37落返去機場

應該就夠收到$17
整個北區-屯門 $15分段
再絕d整埋E33轉乘
吸埋龍門路去北區嘅客(不過調返轉可能會行遠左啲人唔制)

點會冇客
分分鐘好似當年A12咁開短途特別車
由屯門去北區都仲得
你估啲人真係好想搭小巴,服務態度差到不得了

再好客d朝早同埋黃昏開幾班E43P行大欖隧道

至於A43就由得佢繼續行大欖隧道

咁A43始終快咁多做嘅客都唔同
如果真係再影響到咁咪A43/P合二為一
A43全面經落馬洲

咁北區由E43 A43兩條路線處理
咁總好過開啲乜鬼嘢A44啦

kmb63x 發表於 2021-10-28 12:25 | 顯示全部樓層
harumi7890 發表於 2021-10-28 00:35
以龍運立場,show做完就自然落幕。直接用數據終結佢。佢係有心攪就唔會咁樣樣走法,最慘都係北區人。大欖無 ...

北區周圍貼晒街招教人276/276p形點轉E36或者279x青華苑轉E32/E31

harumi7890 發表於 2021-10-28 15:05 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-10-28 12:25
北區周圍貼晒街招教人276/276p形點轉E36或者279x青華苑轉E32/E31

太多人問問到九巴煩咪係貼哂紙囉😩即係反映條E43對北區人黎講完全唔掂🤦🤷‍♀️
kitarolo 發表於 2021-10-28 15:31 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-10-28 12:25

請問是民間製作定載通自己貼?
JC8385 發表於 2021-10-28 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-10-28 15:31
請問是民間製作定載通自己貼?

點睇都似前者
載空立場梗喺水你A43轉E
$30.9袋袋平安啦
kitarolo 發表於 2021-10-28 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-10-28 15:49
點睇都似前者
載空立場梗喺水你A43轉E
$30.9袋袋平安啦

所以我間接質疑緊#17
話之A43非繁達每小時一班
北區民間製作乘巴士建議街招
之前都有出現喺其他路線