hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 新田圍邨及秦石邨多條巴士路線重組 ...
開啟左側

[建議] 新田圍邨及秦石邨多條巴士路線重組

天空之神 發表於 2021-10-11 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
我早幾年曾經建議取消 281M 及 85B 改善其他相關服務
可惜 281M 早就減到無車
85B 及 87B 早已減到體無完膚
屯碼線通車後多條路線都有跌幅
建議連同附近停靠新田圍邨的路線一同改組

詳細建議
涉及路線(不計轉乘)
47X 281 281M 82K 85A 85B 87B

281M 85B 87B 取消

85B
建議由 85A 改經秦石邨及新翠邨取代
顯經改由港鐵取代,及 80 轉乘 85/85A 取代

87B
區內建議 82K 繞經顯徑街取代,同時縮減班次至 40 分一班
新田圍及新翠一帶往區外建議由新路線 287B 取代
顯經往石硤尾及旺角由港鐵取代,及 80 轉乘 287B 取代

281M 建議由港鐵及 80M 取代

281 改為大圍站總站 - 新田圍循環線
騰出新田圍總站予 47X
全日 20 分鐘,用 1 車

287B 新線 新田圍 - 旺角循環線
經大圍 - 隆亨 - 獅隧 - 九龍塘 - 窩打老道 - 亞皆老街 - 彌敦道 - 大埔道 - 龍翔道 - 獅隧 - 隆亨 - 大圍站 - 秦石
收費同 87B ,增設與 281 同樣轉乘優惠
班次 20 分一班,用 5 車
聯合班次 10 分由新田圍往大圍

* 87B 88K 轉乘取消
* 石硤尾請搭 12/30A 出旺角
* 維港灣往沙田請搭 287X
* 大角咀往石硤尾請搭 2E

* 顯徑無補償,由港鐵取代

47X 部分班次延長新田圍總站
星期一至五上繁梅花間竹一班秦石一班新田圍開出
其他時段所有班次以新田圍總站及終到
加車維持班次

983 新線 火炭華翠園 > 灣仔北
經穗禾苑 1/2 期 > 駿洋邨 > 駿景園 > 沙田市中心 > 文化博物館 > 獅隧公路新田圍邨 > 紅梅谷路 > 青沙公路 > 連翔道 > 西區海底隧道 > 港澳碼頭 > 中環碼頭 > 郵政總局 > 政總> 入境事務大樓

九巴營運,作為取消 281M 補償
收費同 900 沙田分段
早繁開 2 班

慳到幾多車自己計
都擺明係縮皮,尤其係顯經有鐵路情況下
係唔應該再投放咁多車落去兜
而應該改善其他同區路線,甚至其他區路線

歡迎指教及討論

.
HM3044 發表於 2021-10-13 21:39 | 顯示全部樓層
85B 281 47X 大致同意
82K建議劃一全日30
85A唔建議落大圍啦,新田圍嘅稻草就費事再改
287B建議透過287P嚟改,順手比287X飛柏景灣
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-19 22:20 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-10-13 21:39
85B 281 47X 大致同意
82K建議劃一全日30
85A唔建議落大圍啦,新田圍嘅稻草就費事再改

長遠都係推班客落大圍或者其他方法青沙走

287B 嘛
5 車應該最盡
如果青沙上落其實都好花時間同埋車
,其實兜遠得好緊要

除非將來夾埋 81S 改 81X 重組做
.
Waiyin12 發表於 2021-10-20 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

顯徑一下子無咗 85B 87B,雖則係頹線但0補償,都唔太講得過 (呢刻281M已壽終正寢)

另外983麻煩公開招標~ 駿洋過海直車好似係善水做緊
ate214 發表於 2021-10-20 09:21 | 顯示全部樓層
舊87一D殘骸都唔留低
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-20 09:39 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-10-20 07:52
顯徑一下子無咗 85B 87B,雖則係頹線但0補償,都唔太講得過 (呢刻281M已壽終正寢)

另外983麻煩公開招標~  ...

顯徑班客一早走哂保鐵,巴士又要特登兜入去

其實學 281 咁 拎 46X 80 88K 做駁腳出新翠轉車仁至義盡
.
eecc 發表於 2021-10-23 22:10 | 顯示全部樓層

來往沙田同白田既乘客有咩補償?
 樓主| 天空之神 發表於 2021-10-23 23:03 | 顯示全部樓層
eecc 發表於 2021-10-23 22:10
來往沙田同白田既乘客有咩補償?

本身有 86 86A 86C 想有咩補償?
.
eecc 發表於 2021-10-24 14:31 | 顯示全部樓層
總有顯徑往返白田既客
就算唔多都叫有
其實我唔反對摺87B
不過如果補償做到滴水不漏就更好咁je

樓主| 天空之神 發表於 2021-10-24 15:15 | 顯示全部樓層

eecc 發表於 2021-10-24 14:31
總有顯徑往返白田既客
就算唔多都叫有
其實我唔反對摺87B

即係隊返個 46X 88K 轉 86A 就解決到問題個人唔反對
.