hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 5B大坑特車正式化
開啟左側

[其他] 5B大坑特車正式化

天空之神 發表於 2021-10-13 18:47 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-10-13 18:35
閣下會唔會有啲「斷章取義」?
依家5B咩時間開25/ 30分鐘?
嗰啲時間有人去東華東咩?

咁如果唔計東院

其他大部分地方都係 5X 同 10 仔覆蓋到既地方黎
咁點解值 15 分甚至 10 分一班

同樣道理其實大坑入面一樣無一條密車,
2 5X 914 ,早年仲要無埋 5 仔同 25

咁點解東院何德何能死攬密車入去
樓上幾層都講緊一半東院一半威菲都講緊最低消費做 30 分

而家 1/5B/10 學埋哂電車 d 衰野,一係唔黎一係 3 架黎結果咪又係累鬥累
.
Choi 發表於 2021-10-13 18:48 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-13 18:38
最慘係唔想落地底...26收貴一級,但都係開20
有時真係寧願行出去大會堂坐9XX算數
...

如果你住在西環往東行方向沒有26的話,石塘咀還有905可選,但如果唔係去海皮的話,就只能搭全費過海車。當然,最近期還有18可以搭去中環(以前的M47同43X通通沒有了)
新造的人、如鷹展翅上騰。
JX9097 發表於 2021-10-13 19:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-13 18:47
咁如果唔計東院

若果真係減一半變30分鐘都仲可以接受減到60分鐘就真係太過份

大坑以前冇咁差,係近十年先變成咁

JX9097 發表於 2021-10-13 19:02 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-10-13 18:48
如果你住在西環往東行方向沒有26的話,石塘咀還有905可選,但如果唔係去海皮的話,就只能搭全費過海車。 ...

我通常就香港會走所以一落樓下就有1/ 5B/ 10/ 26
但普遍都係去Sogo,即係得5B/ 26
行過去匯豐上電車又成日等十幾分鐘嚟幾架
結果就架架都頂哂閘,迫都迫唔到上車

天空之神 發表於 2021-10-13 19:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-13 19:00
若果真係減一半變30分鐘都仲可以接受減到60分鐘就真係太過份

大坑以前冇咁差,係近十年先變成咁

30 我唔反對畢竟真係唔需要太多車入去

之前講過 5X 要脫離 1/5b/10 車鏈
但必須要返正常人肯等既班次來往西區同灣仔銅鑼灣
.
Choi 發表於 2021-10-13 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-10-13 19:02
我通常就香港會走所以一落樓下就有1/ 5B/ 10/ 26
但普遍都係去Sogo,即係得5B/ 26
行過去匯豐上電車又成 ...

行出去搭A11又快又舒服

評分

參與人數 1aPower +7 收起 理由
PD7829 + 7 大師級作品

查看全部評分

JCTK 發表於 2021-10-13 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-13 18:47
咁如果唔計東院

好簡單, 東院多客過威菲路道同大坑, 如果唔係5X唔洗做到咁既死樣啦

大坑入面行返出去電車路坐車好難咩?去大坑都要喺出面落車㗎喇. 行到出去大把車坐去灣仔銅鑼灣啦, 去中上環10班次都唔差. 唔講仲以為大坑入面條路唔係單程, 來回都有服務添.
JCTK 發表於 2021-10-13 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-13 19:04
30 我唔反對畢竟真係唔需要太多車入去

之前講過 5X 要脫離 1/5b/10 車鏈

你自己繼續坐係度FF算吧啦
B.B.B. 發表於 2021-10-13 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
拉D 96 72A 入去又好唔好呀
Choi 發表於 2021-10-13 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2021-10-13 19:53
好簡單, 東院多客過威菲路道同大坑, 如果唔係5X唔洗做到咁既死樣啦

大坑入面行返出去電車路坐車好難咩? ...

其實回程會坐11然後行番條橋落去