hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦由元朗區前往將軍澳的巴士服務 ...
開啟左側

建議開辦由元朗區前往將軍澳的巴士服務

AE367 發表於 2021-11-7 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2021-10-20 21:24
我再執下先

我建議改為這樣:1)一架往返天水圍天恩邨和寶琳,2)另一架往返洪水橋和康城。

1)的行法:天恩<>天晴<>天恆<>濕地公園<>天晴<>天水圍市中心<>天慈<>天耀、屏欣<>石埗村<>黃大仙<>觀塘道<>調景嶺<>尚德、Popcorn<>坑口<>寶琳

2)的行法:洪水橋<>屏山<>元朗<>黃大仙<>觀塘道<>調景嶺<>尚德<>寶琳<>坑口<>康城<>工業邨<>康城

兩線每日全日30分鐘一班。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

214P_world 發表於 2021-11-9 00:56 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-11-7 20:29
我建議改為這樣:1)一架往返天水圍天恩邨和寶琳,2)另一架往返洪水橋和康城。

1)的行法:天恩天晴天恆濕 ...

不可行,慢到康城頂唔順去轉797/98,寶琳亦頂唔順去轉798/694/98D/297,仲惡頂過行勻翠林+寶達
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2021-11-9 00:58 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-10-17 09:19
行山定行隧道冇意見,但係去到六幹開嗰陣係咪應該將藍-將南尚德-坑口-康城將工會好過繼續入將隧? ...

行將隧能夠停轉車站 刷邊做到秀茂坪/寶達/藍田,行山能夠做埋翠林,將藍反而幾樣都做唔到 個人唔建議
AE367 發表於 2021-11-9 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2021-11-9 00:56
不可行,慢到康城頂唔順去轉797/98,寶琳亦頂唔順去轉798/694/98D/297,仲惡頂過行勻翠林+寶達
...

其實好睇你想快定一程過。

如果想快當然可以轉車,但唔趕時間就一程過。
 樓主| tina 發表於 2021-11-9 18:22 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-11-7 20:29

1)的行法:天恩天晴天恆濕 ...

1係天水圍大兜

2係將軍澳仲兜過296M

同埋尚德又直出好似過份咗,我搭296A轉269C都係差唔多時間寧願你尚德頭站入一入坑口上公路

265B 22年不變
 樓主| tina 發表於 2021-11-9 18:28 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2021-11-9 16:49

如果想快當然可以轉車,但唔趕時間就一程過。 ...

其實我係大西北擺啲位都係冇全日巴士線去東九(天北/洪水橋/屏山)
同埋坑口一樣無所謂嘅將隧直出線

其實要轉車好麻煩
265B 22年不變
214P_world 發表於 2021-11-9 22:45 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-11-9 16:49

如果想快當然可以轉車,但唔趕時間就一程過。 ...

唔係話樓主條線好,但坦白講 唔見得你方案較可行,尤其是調景嶺尾站 仲要兜上觀塘道站站停
68A_ 發表於 2021-11-22 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2021-11-9 18:28
其實我係大西北擺啲位都係冇全日巴士線去東九(天北/洪水橋/屏山)
同埋坑口一樣無所謂嘅將隧直出線

但洪福有冇位擺先,你建議全日喎🧐
AE367 發表於 2021-11-22 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
68A_ 發表於 2021-11-22 20:49
但洪福有冇位擺先,你建議全日喎🧐

可以擺洪福258P嗰格泊街,or泉薈對出A34的站頭。
68A_ 發表於 2021-11-23 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-11-22 21:26
可以擺洪福258P嗰格泊街,or泉薈對出A34的站頭。

咁同埋268S用車係抽268C車or共同派車or其他🤔🤔