hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 沙田大圍紅van禁區(青沙公路起緊至青沙公路解放禁區) ...
開啟左側

[行車路線] 沙田大圍紅van禁區(青沙公路起緊至青沙公路解放禁區)

noname617 發表於 2021-10-17 19:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問邊條街以前唔係禁區,青沙起好變左禁區,我發覺沙田連唯一舊區的大圍都搞到紅van唔願意入,至運吉近年解放青沙公路使用限制,都做到天一半地一半
ccicoltd 發表於 2021-10-18 00:14 | 顯示全部樓層

https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20081212/cgn200812121826.pdf
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20091351/cgn200913517929.pdf

相關的只有 2008 年那份的三個:
(f) 青沙公路南行與通往積運街的支路交界處以南的路段;
(g) 由車公廟路至青沙公路南行的支路;及
(h) 由美田路與積輝街交界處至青沙公路南行的支路。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
AVBE46 發表於 2021-10-18 03:12 來自手機 | 顯示全部樓層
老實講,我唔係太諗唔到紅色小巴去大圍做咩線有數圍
 樓主| noname617 發表於 2021-10-18 06:01 | 顯示全部樓層

AVBE46 發表於 2021-10-18 03:12

聞說未起青沙前,紅van都肯落大圍!起左青沙後自此紅van唔願落!想了解未起青沙前,大圍邊度係俾行!起完後,點搞度要兜先上返公路
hkbw 發表於 2021-10-18 11:53 | 顯示全部樓層
應該咁講~

以前往北區方向, 大埔道係駁落大埔公路大圍段再係銅鑼灣山度上返大埔公路沙田段的~

而往九龍方向, 本來有蔚景園出口右轉落返大埔公路大圍段再上大埔道..

咁所以咪會有紅小去到大圍舊區LAW..順路呀 MA..

到青沙起好之後, 成段路升左上去變左青沙公路地段..蔚景園出口又封埋, 咪變成今時今日咁LAW

殺雞焉用牛刀?!
 樓主| noname617 發表於 2021-10-18 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2021-10-18 11:53
應該咁講~

以前往北區方向, 大埔道係駁落大埔公路大圍段再係銅鑼灣山度上返大埔公路沙田段的~

呢架要靠積運街上落大埔道,都仲係觀感兜路?返新界北,青沙同大埔道出黎可以用美林出口!
hkbw 發表於 2021-10-18 12:13 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2021-10-18 12:07
呢架要靠積運街上落大埔道,都仲係觀感兜路?返新界北,青沙同大埔道出黎可以用美林出口! ...

但沙田市中心紅頂唔入得~~南行變左大埔公路沙田段應該係要直上青沙公路用大埔道出口走wo...仲點可以順路經大圍? 係完全經唔到...

北行又係落左上唔返...所以變相完全飛走大圍law...

以前都係順路執埋者...而家唔順路直頭唔會落地大圍啦
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| noname617 發表於 2021-10-18 22:17 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2021-10-18 12:13
但沙田市中心紅頂唔入得~~南行變左大埔公路沙田段應該係要直上青沙公路用大埔道出口走wo...仲點可以順路 ...

南行變左大埔公路沙田段應該係要直上青沙公路用大埔道出口

除左可以用大埔道出口可以經積運街落大圍
青沙公路解放禁區
busnrail_fans 發表於 2021-10-19 09:56 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-10-18 03:12

而家早繁嗰一千零一班AN bus AN4,都唔見得好旺場
長期都係得4-5個熟客

大圍開車時間又閘正286p尾班車去到大圍街市站嗰陣前後
大圍開車之後去到大圍街市站,如果撞正有46x, 985a, 989呢啲大上大落嘅線埋緊站嘅話,通常都係掂行掂過就算,或者喺前面消防閘接一兩個專登喺嗰度等車嘅熟客先走

如果大圍街市站冇巴士埋緊站嘅話,都會去執下286p雞嘅
不過極其量都係喺286p尾班車脫班嘅情況之下,執多3-4個「識啲嘢喎」嘅客
因為佢而家車頭電牌都係show「荃灣(麗城花園)」,一般人見到只會黑人問號

不過都算吧啦,人地醉翁之意不在酒
人地都係趁做完掃管芴出大圍之後,順手用埋回車返主線嗰陣做多幾客仔執多些少啫

BTW:
1. 掃管芴出大圍嗰班車其實多唔多人搭?目測呢班車應該喺喺村南道唐樓群對面落曬客,去到大圍道金禧商場先至吉車上客
2. 其實而家AN系紅van線喺大圍區嘅行車路線,有冇邊度係踩中咗紅van禁區?
3. 而家AN4係咪有下繁回程?有次傍晚時份喺深水埗深之都出面見過一架車頭擺咗大圍牌嘅AN系紅van

AVBE46 發表於 2021-10-19 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2021-10-18 22:17
南行變左大埔公路沙田段應該係要直上青沙公路用大埔道出口

依家正正講緊唔順路所以唔會特登落大圍