hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 43M 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 43M 調整班次

無敵風火輪 發表於 2021-10-21 20:59 | 顯示全部樓層

MrLau 發表於 2021-10-21 18:31
代替品太多,只係有人死盯價錢牌

43 43A下繁又冇位坐,新都會可以上好多魚

不過下繁88D真車海,又搶翻啲客走
213D 發表於 2021-10-23 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-10-20 21:45
又係小巴打殘巴士線系列
北葵有32B
青衣有43M

象山唔係北葵,係東荃灣。
32B係開既時侯就頹,小巴開就比巴士平,而且32B開線嘅時候系行和宜合道落山(同而家36差唔多,係荃灣行青公),所以小巴即使行石圍角,仍然比巴士落山快好多,但係上山巴士行城門道,而小巴系入石圍角,巴士就比較快,係後來1980年變成來回行石圍角先同小巴同路,但係小巴依然平過巴士,石圍角又近荃灣,32B繼續無客。

後來起城隧之後,32B就入左沙咀道,就比小巴更慢,而且32M開左,就連32B勉強嘅「接駁地鐵」既功能都冇埋,綠小同紅小又互兜爭客,班次同收費都比32B優勝勁多,而象山又開始人口老化,所以32B先長期唔夠客啫。

不過32M都唔好得幾多,班次唔密之餘,落葵芳仲要行國瑞路,搞到條線好慢,反而下繁返象山就成日係葵芳排長龍,有時甚至比36M長龍,不過32M班次疏幾倍就算啦,番去仲要比德士古道同昌榮路迴旋處塞到返唔切車,先至要迫既姐。

而家葵芳越黎越塞車,43 44M要塞葵芳邨麥當勞果邊,43A就食兩邊葵廣同葵涌道,而且三架都好多人,要攞43M D車去加唔係好夠,但係cut 43M就送涌美路D人比88D,係雞肋嚟嘅。
Choi 發表於 2021-10-23 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-20 13:22
971 兜華富同田灣加雙向分段,就可以殺 43M

兩條43M都係減班止蝕吧,併入其他線開分段隨時得不償失。
天空之神 發表於 2021-10-23 08:44 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-10-23 08:31
兩條43M都係減班止蝕吧,併入其他線開分段隨時得不償失。

港島果條得 2 班 20 其餘 30
仲可以點減? 直接減到60?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 精闢見解

查看全部評分

.
3av188 發表於 2021-10-23 17:54 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-10-20 15:23
唯有等到明翹匯/青富苑開始住人嗰陣,睇下有冇改善

我覺得要43M入埋青富先改善到客量
88C應該唔夠載...
3AV188.HD199
HF3204@243M 發表於 2021-10-24 11:27 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-10-23 17:54
我覺得要43M入埋青富先改善到客量
88C應該唔夠載...

而家 88M 朝早無定向變 88C 入美景都唔夠載啦

其實唔洗講咩入唔入青富
得閒大家下繁去葵芳站出面睇嗰堆 88系 人龍
尤其係 C G
根本 43M 肯加車拆下繁逆循環,甚至跟 88M 就咁行青康路入長青番葵芳,都已經搶到呢班客
JCTK 發表於 2021-10-25 04:52 來自手機 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2021-10-24 11:27
而家 88M 朝早無定向變 88C 入美景都唔夠載啦

或者下午開始調轉青衣循環方向?
WN4156 發表於 2021-10-25 07:01 來自手機 | 顯示全部樓層
下繁減得太勁,12減到25
fly831 發表於 2021-10-25 10:25 | 顯示全部樓層
尋日下晝喺翠怡見到兩班43M, 第一班ATENU疑似遲左到, 車上約廿多人, 第二班比亞迪就得十零人

話好差又唔係, 但條線同88D九成重疊, 沿線九記又有其他代替品, 根本九記早就恨不得殺左佢
最愛猛男
Tobia28 發表於 2021-10-25 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層

其實講真啲43m而家定位都係輔助線,啲人本身就唔會專登等43m,係咁啱有車先上,所以疏啲對客量都無好大關係