hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 20A 服務詳情
開啟左側

[路線消息] 城巴 20A 服務詳情

dennis28a 發表於 2021-10-25 20:45 | 顯示全部樓層

下繁仲好野,尾車用左 50 分鐘跑去啟德,但前面 10 分鐘拖 2 車。

即尾 3 車用左 80 分鐘由西九龍站去啟德。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-10-25 20:58 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-10-25 19:53

根本由RPP 出緊20A, 大家 (包括我)都罵緊屎水低能
開條唔平又疏既線, 做流水又唔夠人密, 做長途就慢過 ...

所以咪鬧,善水有心做旺角客、尖沙咀客有千千萬萬種行法。
但係死都要二合為一,然後成班人係度鬧九巴無心做,開放競爭唔好咩?

我舉腳支持 22 改線經旺角做長深荔,再唔係咪 20A 加 701A 合併,
而唔係生條三不像出黎。
惡意回復是不道德的行為。
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:09 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2021-10-25 20:36
真係唔知呢個所謂啟德專營權係點計,20A除咗每日兩班,其餘刻意避開沐安街,入面嘅人想搭呢條線都要行出 ...

善水目標可能係九龍灣
但相信要等多一年半載先有機會再改線

錯字連篇
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:11 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-10-25 20:58
所以咪鬧,善水有心做旺角客、尖沙咀客有千千萬萬種行法。
但係死都要二合為一,然後成班人係度鬧九巴無心 ...

我覺得入旺角就不了, 用12A走線入深水埗更實際
錯字連篇
AtrHenu 發表於 2021-10-25 21:37 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:09
善水目標可能係九龍灣
但相信要等多一年半載先有機會再改線

我覺得屎水會向運吉申請直接對調循環起點並改去跑道公園做起點跟22M走線到沐虹街後返原線到佐敦直入膠鐵站再原路到1881經半島酒店直剷彌敦道原線返總站並增設周未假日全日和非繁時段服務來搶紅巴客.
AtrHenu 發表於 2021-10-25 21:46 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-10-25 20:45
下繁仲好野,尾車用左 50 分鐘跑去啟德,但前面 10 分鐘拖 2 車。

即尾 3 車用左 80 分鐘由西九龍站去啟德 ...

根本20A似足長勝近日開辦的E43,E36A做法一樣為收貴一級而格梗兜到過曬火先安落個隻.
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:47 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-10-25 21:37
我覺得屎水會向運吉申請直接對調循環起點並改去跑道公園做起點跟22M走線到沐虹街後返原線到佐敦直入膠鐵 ...

依條走線下繁可以挑戰3小時行唔完一轉, 九龍灣塞車問題都好嚴重

錯字連篇
AtrHenu 發表於 2021-10-25 21:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:47
依條走線下繁可以挑戰3小時行唔完一轉, 九龍灣塞車問題都好嚴重

最多繁時部份班次由沐虹街(啟德地鐵站)做起點循環去膠鐵站啫,其餘時間就全日延去跑道公園.
kaiyip24 發表於 2021-10-25 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層

好多人唔睇好20A,但城巴醉翁之意,在於成功開拓彌敦道流水;

九巴以往認為班客點都係我做晒,恨不得個個客搭晒1A,所以一直頹做24;好喇,而家有人爭食,又話人乜乜物物,唔諗吓點解唔一早做好啟德批線,等對家無數圍?特別是20開辦之前,大把時間空間執靚條24,大可變成九龍灣<>西九龍站,一雞幾食,20就變唔到花款,但九巴有做嗎?而家20A每搶到的對於城巴嚟講都係新客,即使殺敵三百、自損一千,響營運策略上點都要做。

作為24忠實支持者廿多年,睇住九巴點樣做衰條線「保留實力」,一直希望出現的啟業<>九龍站,如今變成20A,不過唔好意思,啟業街坊要行幾步先有車搭。

天空之神 發表於 2021-10-25 22:09 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2021-10-25 22:06
好多人唔睇好20A,但城巴醉翁之意,在於成功開拓彌敦道流水;九巴以往認為班客點都係我做晒,恨不得個個客 ...

我支持城巴直接開入彌敦道架

不過佢又唔係七天全日又大循環

中港城無站連港威都放棄埋

快速又無埋
.