hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 20A 服務詳情
開啟左側

[路線消息] 城巴 20A 服務詳情

kay 發表於 2021-10-25 22:14 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2021-10-25 22:06
好多人唔睇好20A,但城巴醉翁之意,在於成功開拓彌敦道流水;

九巴以往認為班客點都係我做晒,恨不得個個 ...

46搶左成堆份額
啟業可以行出去搭N飛車
24點都唔係一線路線
世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2021-10-25 22:18 | 顯示全部樓層
好多人唔睇好20A,但城巴醉翁之意,在於成功開拓彌敦道流水;

就算九巴條 24 做得幾衰,我唔覺得城巴開拓到流水市場。

啟業班居民用左雙腳對投票,1A 2A 13D 16 齊齊出旺角,
就算比條 20A,問心兜完睛朗你會唔會搭?

咁 20A 做緊市場有咩野份額無重疊?
當講緊 1A 旺角打後都落左半車客,同 1 2 6 9 執緊雞,
20A 密又密唔過人,去西九龍站又兜尖沙咀,咪玩。

想做彌敦道流水,咁多年紅隧西隧線返九龍方向,
有心搶九巴市場大可拎 A21 同隧巴去做,咪又係無心做,
突然之間良心發現九巴做得差?
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2021-10-25 22:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-10-25 22:18
就算九巴條 24 做得幾衰,我唔覺得城巴開拓到流水市場。

啟業班居民用左雙腳對投票,1A 2A 13D 16 齊齊出 ...

A21 一早搶緊
不過係走去搶 701 既客仔upgrade

A22 A23 一樣搶得開心既

反而 970 970X 就唔係咁好心機搶
Even 而家都會有客搶到返黎
.
leslie 發表於 2021-10-25 22:29 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-25 22:25
A21 一早搶緊
不過係走去搶 701 既客仔upgrade

八文樓出MK, 只要佐敦道東行唔塞, 新記970系同971是信心保證, 好過死等小巴3同74系,特別是早繁...

九汽得咁有誠意的36B, 46同42A, 你等埋我份...2蚊黨除外
L. Chan - 我們堅持才有希望!
dennis28a 發表於 2021-10-25 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-10-25 22:29
八文樓出MK, 只要佐敦道東行唔塞, 新記970系同971是信心保證, 好過死等小巴3同74系,特別是早繁...

九汽 ...

直頭係救世主,去九龍站日日都有人天價搭 9 字頭車西隧口落。

但新城就走去搞大西北轉乘。
leslie 發表於 2021-10-25 22:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-10-25 21:47
依條走線下繁可以挑戰3小時行唔完一轉, 九龍灣塞車問題都好嚴重

是日實測1815西九上車, 2001西九下車,3小時又誇張左, 但如果彌敦道沿線有人上落, 2小時走唔甩! 南行時師傅已行彌敦道快線同沿線無人上落...

真正挑戰是星期五晚的彌敦道, 南北行都是老母級, 南行尖沙咀可頂到窩打老道, 佐敦道及廣東道更加失控...
leslie 發表於 2021-10-25 22:42 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-10-25 22:33
直頭係救世主,去九龍站日日都有人天價搭 9 字頭車西隧口落。

但新城就走去搞大西北轉乘。 ...

其實新界東同西都好多返九龍站的人都是咁, 西隧口放工的人潮你睇過是絕不少...

新城個西隧口大西北轉乘同九記的叫人坐九龍入荃葵青轉龍運A車一樣是笑話...你轉埋我份
天空之神 發表於 2021-10-25 22:43 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-10-25 22:29

九汽 ...

九汽 42A 81 還好36B 46 真係有緣人
雖然我月票 L 基本上任上一架落旺角係車鏈級

Grand Austin 203E 11 8 都唔加返個站啦
3C 238X 一齊黎仲要無定向班次
遲早趕走埋比人
.
leslie 發表於 2021-10-25 22:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-25 22:43
九汽 42A 81 還好36B 46 真係有緣人
雖然我月票 L 基本上任上一架落旺角係車鏈級

11 是避塞車返黃大仙方向先咁行...

203E, 8 我真心同意, 可惜已不在其位....同埋GRAND AUSTIN班友一係開車/UBER, 一係慣左坐鐵, 去MK依家屯馬到何文田/紅磡轉唔洗行露天地方...
3ASV174 發表於 2021-10-25 23:17 | 顯示全部樓層

有o的線對九巴黎講,其實如果唔係為啖氣
真係俾埋你做無咁嬲

5A 同 24 肯定都榜上有名
如要討論,請先自貼差餉單一次