hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線客量的謎思
開啟左側

[其他] 路線客量的謎思

kay 發表於 2021-10-23 09:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢篇文唔係傾個別路線載客率問題

今年見多左人問運吉個別路線表現
但發現有一些問題

1.問客量得載客率
但個人而言,客量同客率係兩回事
呢個係個別議員提問上都有呢個問題

2.誠實豆沙包
部份路線無資料可以提供
但載客率拎唔到,客量都比唔到
亦唔會拎對上次統計去比返人

3.RPP變化
以往可由改動的受影響人數
推到一條路線有幾多人搭
但近年好多已經推唔到

由1,2,3加埋
本來想有個推測係
近年運吉一般唔會知條線幾多人搭(除非有計數)
但其實唔夠說服力
就好似併圖一樣
欠缺了一些關鍵
例如有D路線可能又有,但好多又無

但側面睇
客量唔重要
除非嗌取消先拎出黎講
平日就玩載客率遊戲算
世界很簡單 人類很複雜
bustop072 發表於 2021-10-23 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
運吉而家會知邊啲路線?
JX9097 發表於 2021-10-24 11:37 | 顯示全部樓層
佢話無,係咪真係代表無?
數字一向都唔會講大話,講大話嘅只會係人

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 講大話嘅只會係人

查看全部評分

JC8385 發表於 2021-10-24 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層

改線加班減班講到尾睇嘅都係錢箱載客率
Quanta 發表於 2021-10-24 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-10-24 17:20
改線加班減班講到尾睇嘅都係錢箱載客率

其實唔止,仲要睇埋想像中嘅錢箱載客率
即係有冇啲收得貴啲嘅alternatives 俾佢去迫啲客改搭
LN9267 發表於 2021-10-24 22:51 | 顯示全部樓層
我記得當年龍運曾經以商業機密為理由拒絕向沙田區議會透露客量數字,我好奇的是運輸署會否知道相關數字。

如果運輸署不知道的話,他們就要頻密一點找人數車數客量。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Twinings 發表於 2021-10-24 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

有啲長途線(例如大西北線)載客率唔代表一切?因為車程長,坐滿之後乘客未必肯企到頂閘,繼而令到載客率好似低咗