hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府及港鐵向屯門區議會提交屯門南延綫文件 ...
開啟左側

政府及港鐵向屯門區議會提交屯門南延綫文件

平田 發表於 2021-11-9 23:31 | 顯示全部樓層

有機會叫:

屯城站

蝴蝶站

應該點都唔會叫屯門碼頭站
newlife 發表於 2021-11-9 23:54 | 顯示全部樓層
平田 發表於 2021-11-9 23:31
有機會叫:

屯城站

根據四個現有接駁屯馬綫車站嘅輕鐵站必須名稱一致,屯門南站好大機會命名屯門碼頭站,因叫兆禧代表性不大,等同屯馬綫屯門站不會叫河田一樣。至於16區站,則可以有多個可能性:上蓋物業名、散石灣或海皇路。
lrv1092 發表於 2021-11-10 03:05 | 顯示全部樓層
其實屯門南叫返屯門碼頭,16區叫屯門南就最簡單,屯門站南咪屯門南囉
newlife 發表於 2021-11-10 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層

lrv1092 發表於 2021-11-10 03:05
其實屯門南叫返屯門碼頭,16區叫屯門南就最簡單,屯門站南咪屯門南囉

叫屯門南更為空洞,港鐵不會接受含糊車站稱呼,屯門碼頭、16區都位於屯門南,惟一肯定16區站係暫名,通車前會落實正式名稱。
MrLau 發表於 2021-11-10 17:28 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-11-9 23:54
根據四個現有接駁屯馬綫車站嘅輕鐵站必須名稱一致,屯門南站好大機會命名屯門碼頭站,因叫兆禧代表性不大 ...

叫海珠路都有可能
叫上蓋物業名嘅話,除非物業夠大,形成大型社區,如杏花邨/康城/海怡,否則冇代表性,附近啲屋苑都會不服
timewater 發表於 2021-11-10 18:11 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2021-11-10 03:05

其實可以叫返A16 / 屯門16區?
AVBWU291 發表於 2021-11-10 18:21 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2021-11-10 12:45
叫屯門南更為空洞,港鐵不會接受含糊車站稱呼,屯門碼頭、16區都位於屯門南,惟一肯定16區站係暫名,通車 ...
港鐵不會接受含糊車站稱呼

旺角東、大學、馬鞍山、荃灣西:are we a joke

記住,原西鐵路段係區域鐵路,車站名稱以嗰個大區為名,例如天水圍、元朗、屯門呢啲。但南延綫作為「社區鐵路」(港鐵自己咁樣定位南延綫),站名通常會改返啲細區名。所以叫海皇、兆禧唔係冇可能

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
newlife 發表於 2021-11-10 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-11-10 18:21
旺角東、大學、馬鞍山、荃灣西:are we a joke

記住,原西鐵路段係區域鐵路,車站名稱以嗰個大區為名, ...

屯門南唔係唔好聽,亦冇理解困難,最大問題係有兩個重鐵站位於屯門南,為免予人偏心點解16區而唔係屯門碼頭叫屯門南站,你舉嘅例子,旺角東、大學、荃灣西附近短距離內並冇其他重鐵站,即使維持原稱亦冇不妥,至於馬鞍山站附近有多個車站,由於馬鞍山站位於馬鞍山最旺、最多大型商場及住宅屋苑旁,以此站命名馬鞍山屬理所當然,等同屯門最旺就係V City至市廣場,所以命名屯門站。屯門南命名兆禧站機會真係低,嗰度咁多屋邨屋苑,兆禧座數又唔多(悅湖山莊都多佢成十座樓),屯門碼頭最能代表嗰一帶住宅,而且要同輕鐵站接駁,名稱必須一致,因此惟一可能命名屯門碼頭站。至於16區站若命名海皇,可能令人諗起海王星或海皇波塞冬,為免誤解應加上路字,即海皇路站。
AVBWU291 發表於 2021-11-10 21:31 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-11-10 19:58
屯門南唔係唔好聽,亦冇理解困難,最大問題係有兩個重鐵站位於屯門南,為免予人偏心點解16區而唔係屯門碼 ...

屯門同馬鞍山又有啲難比。雖則兩者都係最旺嘅位,但馬鐵作為社區鐵路,幾個站都係馬鞍山新市鎮範圍入面,就真係頗為模糊。

屯門新市鎮得兩個站,而且兆康已經去到邊位,所以作為區域鐵路,叫屯門站又冇乜嘢嘅。不過新起多兩個站,如果可以連埋屯門站一齊改名,咁當然最好。但如果現有站名唔改嘅話,新嗰兩個站其實應該要改名。

而且鐵路公司都講咗話呢兩個係暫定名,會再改。

問題就嚟喇。第一,係唔係重鐵站同輕鐵站一定要同名先。重鐵站名叫湖景,輕鐵站名照舊。第二,延綫終點站其實同碼頭站/兆禧站距離差唔多。夾硬講,佢同兆禧站近乎平行,而且淨係隔住個湖景路花園,而且個花園冇記錯嘅話係會拆嚟做馬路連接重鐵站嘅上落客位。而碼頭站其實只係掂到少少。當然,港鐵考慮站名有好多因素。碼頭站路綫多好多,所以唔排除會將重鐵站名改做屯門碼頭,再將兆禧站加埋做轉乘站。類似屯門同河田。

第三,有冇諗過會將輕鐵站改名?

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
20160424 發表於 2021-11-10 23:30 | 顯示全部樓層

亂估都係叫返屯門碼頭站最有代表性,輕鐵站又同步唔駛改,未去過既人亦即刻聯想到個站身處海邊.
啲人問你住邊,屯門友都係答碼頭區.
至於16區站,係無屯門北站情況下就唔好叫屯門南(以前西鐵兆康站初期都曾名命做屯門北)
呢塊地填海得黎海灣又消失左,叫青山灣散石灣屯門河都唔太好
睇下港鐵有冇意係到打造新商場樓盤地標好似康城咁留返個名比第時個親生仔
如果無的話,佢都唔會咁好死命名做旁邊一堆佢冇分既樓幫人宣傳增加知名度
最多學錦上路叫海皇路,唔駛爭,但真係唔好聽.