hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴11K減班
開啟左側

[服務調整] 九巴11K減班

SilentHill 發表於 2021-11-5 14:57 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2021-11-5 12:58
古生次次都係借題發揮無限延伸。首先本壇主流意見都係讉責富安大帝,其次富安呢個位,邊個做都會死攬現有 ...

就算容生係大帝死攬條線
都唔等於佢嘅反對令到公司只有cut晨早特車一個做法
咁樣做擺到明係乘機做野兼擺人上枱,仲要有人咁真心認為係一議員因素

leo_ku 發表於 2021-11-5 14:57 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-11-5 15:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-11-5 15:09 | 顯示全部樓層

SilentHill 發表於 2021-11-5 15:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-11-5 14:57
係唔係借題發揮只係觀點與角度, HV 先生借11K減班呢件事不斷延伸盲目支持區議會又點計?
點解上面咁多版 ...

版友講角力嘅嘢單眼佬都知,仲佢講咗好多「遊戲規則」論去合理化件事
之但係你又講要完善,咁即係覺得而家有問題,但同時要接受呢套所謂「遊戲規則」?

MCMoore 發表於 2021-11-5 19:21 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-11-5 14:57
係唔係借題發揮只係觀點與角度, HV 先生借11K減班呢件事不斷延伸盲目支持區議會又點計?
點解上面咁多版 ...

既然運吉有得用行政命令去做,點解要怪區議會一個諮詢機構?而家係講緊呢個自己友圍爐而無得睇有幾成民眾支持你嘅委員會去代表當區居民對交通嘅需求,何解要大言不慚話有代表性呢?

hongkonger1997 發表於 2021-11-6 11:09 | 顯示全部樓層

11K減班有以下問題出現:
第一,竹園無地鐵,11K是竹園唯一往返紅土的路線,減班對竹園居民影響最大。
第二,11K土瓜灣段行下路,屯馬綫車站位於上路,下路距離港鐵站相對較遠,所以巴士減班對下路居民影響較大
第三,運輸署同九巴未有交出客量數據,證明減班路線在屯馬綫通車後客量大跌,應該盡快交出數據給公眾了解
HV7025 發表於 2021-11-6 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-11-5 09:21
http://homemory.hk/%E6%88%91%E5%AE%B6%E2%80%A7%E7%84%A6%E9%BB%9E/723

證據在此,HV 先生有咩好解釋 ...

大水坑關我乜事?點解要我評論?
我之前回文都有講過,確實有區議員盲目反對嘅事發生過
但有商有量嘅,最後做到雙贏嘅例子,事實都唔少
40嗰次幾乎過唔到係呀,但傾到有69A咪過到囉,麗港城無咗架主要通勤車,爭取開番條補位好合理喎,而家69A客量都唔差,九巴改到線,乘客有替代,益埋小巴有錢搵,呢啲咪多贏方案囉
你條友喺度屈我盲撐區議員?你真係唔識架喎,我一定會撳報告制
HV7025 發表於 2021-11-6 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-5 12:21
原來區議會唔可以提出反對既?
夠有N咁多例子區議會反對都可以照做

佢嗰種就係,遊戲規則係咁架啦,無架啦
口話唔係支持減班,但無視班次劣化對社會嘅惡性循環,唔願意討論其他可能性,實際都係默許服務劣化
到大量市區路線30、40分班,條街私家車再多幾成,巴士塞車兼無車,對住個無車嘅站都唔知有乜好搭嗰陣,到時都係繼續loop錄音機咁囉
其他憤怒嘅巴士迷等車等得辛苦,遷怒人養私家車,但唔諗下公共交通去到咩水平
leo_ku 發表於 2021-11-6 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層