hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議85A削減服務及89B改道
開啟左側

建議85A削減服務及89B改道

KW2523 發表於 2021-11-5 22:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

85系路線客量在屯馬線通車後大降, 其中85A直接受85X及鐵路的雙重競爭, 因此建議削減至上午繁忙時間服務, 其餘時段由89B大幅修改路線及85改道覆蓋九龍一段取代。

85A 廣源 -> 九龍城碼頭
星期一至五
07:20 - 08:20  20

配合89B遷站及改經大老山隧道
281改以大圍站為總站
80往美林加停世界花園

89B 新田圍邨 九龍城碼頭
往九龍城碼頭
1. 新田圍邨總站
2. 富圍樓
3. 秦石邨石瑩樓
4. 秦石邨
5. 乙明邨街
6. 沙角邨
7. 崗背街休憩花園
(沙瀝公路)
8. 大老山隧道
(大老山隧道)
9. 新蒲崗四美街 (分段收費起點)
10. 沙田坳道
11. 摩士公園泳池
(鳳舞街)
12. 宏業樓
13. 樂富遊樂場
14. 嘉諾撒聖家學校
15. 衙前圍道
16. 福佬村道
17. 宋皇臺道
18. 譚公道
19. 香港盲人輔導會
20. 翔龍灣
21. 九龍城碼頭總站
往新田圍邨
1. 九龍城碼頭總站
2. 中華煤氣公司
3. 欣榮花園
4. 香港家庭計劃指導會
5. 亞皆老街球場
6. 侯王道
7. 衙前圍道
8. 賈炳達道
9. 延文禮士道
10. 樂謙樓
11. 樂富總站
(鳳舞街)
12. 黃大仙站
13. 沙田坳道
14. 鳳德商場
15. 鑽石山站總站
(大老山隧道)
16. 大老山隧道 (分段收費起點)
(沙瀝公路)
17. 沙田圍新村
18. 博康邨
19. 乙明邨街
20. 秦石邨
21. 秦石邨石瑩樓
22. 新田圍邨總站
收費
全程 : $7.2
新蒲崗四美街往九龍城碼頭 : $6.8
大老山隧道往新田圍邨 : $5.8
用車及班次不變

同時新增以下轉乘優惠, 補償85A削減服務 :
84M 樂富 11D 合共$8.0
85X 太子道東 11D 合共$9.1/8.0
85 沙田市中心 49X (往廣源)/83K/83S/284 合共$7.2
281A 九龍塘 85 合共$8.3

82X, 85X各加派1輛用車
改動合共削減6輛用車

Thanks for reading
WN4156 發表於 2021-11-6 09:57 | 顯示全部樓層
89B兜得好趕客,成個計劃只為慳車,不為乘客設想
 樓主| KW2523 發表於 2021-11-6 10:26 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-6 09:57
89B兜得好趕客,成個計劃只為慳車,不為乘客設想

改善服務嘅前提係要有足夠需求去支撐到你用咁多資源去做呢一批客

而家85AB三條線個客量好難再咁落去, 80/X/89B亦都出現資源過剩問題
雖然冇可能就咁一下子cut哂需求不足嘅線, 但做唔削減服務嘅重組並唔現實
天空之神 發表於 2021-11-6 12:46 | 顯示全部樓層

富豪花園好慘……
.
 樓主| KW2523 發表於 2021-11-6 15:44 | 顯示全部樓層

89B反轉咗行要經富豪花園就要第一城/石門上公路, 呢度個客量亦唔值得改到咁慢, 轉乘足矣
曾經諗過就咁飛起大圍行橫頭磡+61X行法
咁可以總站出去左轉行富豪花園
但係好似去九龍城車程都係太唔合理...

黑白小王子 發表於 2021-11-6 16:37 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-11-6 15:44
89B反轉咗行要經富豪花園就要第一城/石門上公路, 呢度個客量亦唔值得改到咁慢, 轉乘足矣
曾經諗過就咁飛起 ...

咁如果濱景+石門? 安心街路口宜家闊左
天空之神 發表於 2021-11-6 16:52 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2021-11-6 15:44
曾經諗過就咁飛起 ...

同富山 竹園一樣
受鐵路影響巴士路線
但根本唔受惠鐵路沿線一樣

都cut 到體無完膚
.
toby_tl10 發表於 2021-11-7 01:38 | 顯示全部樓層
新89B睇落係將3條線駁埋咗一齊,新界段係延長咗去新田圍嘅80X,中段大致係75X,尾段就係原85A;即係加大80X轉75X優惠已經做到新89B嘅大部分功能,咁新89B有幾大存在意義?

新89B係唔係過渡路線?2年後成條取消,幾部車就順理成章吞落肚

85改道嗰篇我覺得幾好,冇咩值得挑剔所以我都冇comment,但係呢篇我就覺得有少少奇怪
To infinity... and beyond
Waiyin12 發表於 2021-11-7 05:51 來自手機 | 顯示全部樓層

唔講重組內容,條線同89系0關係
九龍段都係樂富橫頭磡九龍城
系都用返85A編號啦

除咗做埋黃大仙之外同85A分別唔大,但沙田段廣黃、富豪由有變無
(第一城我當有84M 85X)
富豪唔近屯馬線,照計對巴士需求會大過秦石、沙田圍

89B獨市係得秦石、車公廟,同黃大仙
大圍有80
沙田圍有80X
(想知80X客量如何,見佢開緊20係咪吊緊命?)
要開力嘅係咪應該拉埋80X?
或者89B縮去彩虹?

85A大半條線唔近鐵,個人認為最唔應該搞
可以拉埋85X(飛第一城改上廣黃)、84M拉到去九龍城
85A縮去沙田圍開,食埋85B
或者淨係cut 85A第一城段
 樓主| KW2523 發表於 2021-11-7 08:07 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-11-7 05:51
唔講重組內容,條線同89系0關係
九龍段都係樂富橫頭磡九龍城
系都用返85A編號啦

85A原走線留起咗上繁, 而且新89B繼續做新蒲崗黃大仙, 咁我費事開新number喇...

寫嘅時候諗住廣源搭85A實在太慢, 唔吸引, 但而家再睇返地區角度補償確實不足
但要考慮俾幾多資源補償, 因為嗰邊唔落山轉鐵多數都係揀返82X/83X+85X
至於富豪花園巴士市佔率係高, 但人口需求相比85A沿途其他地方好細
所以85A主要係屯馬線對正嘅沙田圍最多客, 加上全日客量本身已經麻麻, 所以先揀郁佢

84M要經黃大仙/樂富之下拉去紅磡取代唔到85X, 85X第一城換廣黃客量亦成疑
之前有睇過版友建議唔搞89B, 而係82X飛起石門第一城拉去沙田圍同九碼, 然後84M加車取代82X
咁廣源去85A九龍段快咗, 但沙田圍車程太慢, cut少好多車, 亦郁唔到89B分薄80/X客量問題
如果廣源需要直車補償嘅話, 可考慮82X拉去九碼減車同時84M縮去黃大仙加車