hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦918 藍灣半島去荔枝角
開啟左側

建議開辦918 藍灣半島去荔枝角

ATENU135 發表於 2021-11-5 22:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:118九龍端服務範圍只到長沙灣 未能服務荔枝角及美孚 加上柴小也沒有巴士途經西隧供轉乘其他巴士
藍灣半島開 12.9
跟118至阿公岩道
西隧 7.5
新渡輪船廠 6.6碧海藍天
泓景台
美孚
(跟171至荔枝角)

班次 0740(城) 0800(九)

荔枝角開
(跟171至蘭秀道)
美孚
長荔街(荔枝角道新增站位)
碧海藍天
西隧 12.1
阿公岩道 5.2
(跟118到藍灣半島)

班次 1800(城) 1820(九)

用車 從118及118P抽調一架

118及118P上繁往九龍方向及下繁往港島方向各削一班

qunow 發表於 2021-11-6 08:55 | 顯示全部樓層
既然唔係現有路線服務範圍,不如招標
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
brianso198 發表於 2021-11-6 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-11-6 08:55
既然唔係現有路線服務範圍,不如招標

點解?根本同608P個case完全唔同
不過抽兩架118系車去做條咁嘅車,唔完全無問題就真
andy92 發表於 2021-11-6 11:01 | 顯示全部樓層

停奧運,西廊直達美孚,再去荔枝角站好過
qunow 發表於 2021-11-6 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-11-6 09:00
點解?根本同608P個case完全唔同
不過抽兩架118系車去做條咁嘅車,唔完全無問題就真 ...

無論邊間巴士公司定運輸署都唔見得想開新嘅聯營過海線,轉乘同埋時段安排都麻煩,又冇其他現有服務範圍重疊
舊紅隧線喺西隧開嗰陣轉行西隧做返嗰啲區照用返聯營安排好正常,但而家呢條線又唔係做返118嘅旺角深水埗,何苦繼續聯營
所以170 182 985喺沙田區服務範圍,開東區線變咗686 989
係907D因為原本已經有307P做緊大埔去東區,先繼續聯營

至於抽118系嘅車,沙中通車之後一兩班應該唔係問題,但118P南行開緊15,再抽車間疏到20會對條線嘅存在意義產生疑問

另一點係,如果用118車源做,巴士公司好似傾向放返相同總站
brianso198 發表於 2021-11-6 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-11-6 12:24
無論邊間巴士公司定運輸署都唔見得想開新嘅聯營過海線,轉乘同埋時段安排都麻煩,又冇其他現有服務範圍重 ...

只要唔好喺對家時段開,唔見得好有問題。

不過都係果句,拎118系車去開係咪完全無問題,真係唔一定。
andy1010 發表於 2021-11-6 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

118P本身唔服務柴斜 點解要搵翠灣杏花邨找數?
 樓主| ATENU135 發表於 2021-11-7 03:36 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2021-11-6 16:05
118P本身唔服務柴斜 點解要搵翠灣杏花邨找數?

沙中過海之後 118P客量應該會有一定程度下跌 抽一班過去尚可接受
 樓主| ATENU135 發表於 2021-11-7 03:38 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-11-6 14:20
只要唔好喺對家時段開,唔見得好有問題。

不過都係果句,拎118系車去開係咪完全無問題,真係唔一定。 ...

118/P喺沙中線過海之後客量應會下跌 兩線各抽一班尚可接受 918可以覆蓋到西隧轉乘網絡現有118/P未能觸及嘅荔枝角同埋美孚 當係118支線抽車並不過分
brianso198 發表於 2021-11-7 09:51 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2021-11-7 03:38
118/P喺沙中線過海之後客量應會下跌 兩線各抽一班尚可接受 918可以覆蓋到西隧轉乘網絡現有118/P未能觸及 ...

沙中線通車後咩環境都唔知就唔好咁快判斷吧