hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 78X、79X 暫定站位
開啟左側

[小道消息] 城巴 78X、79X 暫定站位

ricky 發表於 2021-11-9 11:17 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2021-11-9 08:28
洗鬼兜到去彩虹咩!斧山道迴旋處跟74X不入鑽鐵上未仲快!繁忙時間打尖,一定係鑽鐵上最快 ...

我話經彩虹道上斧山道天橋,即采頤花園對面,唔係彩虹邨
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2021-11-9 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-11-8 23:12
條路係觀塘道都無入口,又點樣做到分流?

印象中觀塘道可以經啟福道後入中幹線?
不過就算退一步講,唔一定要係觀塘道有入口先分流到,啲車直接由其他道路轉入六號幹線,變相連觀塘道、龍翔道都唔使經,一樣做到分流效果
eternalflame 發表於 2021-11-9 11:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-11-9 11:41
印象中觀塘道可以經啟福道後入中幹線?
不過就算退一步講,唔一定要係觀塘道有入口先分流到,啲車直接由 ...

六幹係觀塘區就只有九展、啟德醫院同茶果嶺道有出入口
車輛點都係要經區內道路先出到去六幹

區外的話東隧過九龍就只能入將藍隧道
分流作用就只限將軍澳出入九龍方向
我就覺得係杯水車薪

仲要六幹保守估計都要2026年全線通車
要睇到分流效果都最少等多5年

10598C 發表於 2021-11-9 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-11-7 13:52
78X停觀碼係基本, 冇理由上落橋位大站位都唔停, 同巧明街站(實際係近勵業街)差成個地鐵站距離咁遠.

順走就 ...

78X繁忙時間兜啟德未必慢
不過如果非繁忙唔塞車就肯定輸突

至於79X,麗翠苑之後上西橋出旺角跟202經驗應該唔係快好多,而且飛走曬深水埗行街位
何況79X去長沙灣要兜曬大角咀 旺角 深水埗先,衰啲講句搭270B轉78A都冇咁嬲
唔知九巴之後對270D會唔會有咩動作

但都幾出奇,運吉會將呢兩條線總站塞係屯馬線站
懶係配合發展咁
照計係叫人搭火車轉屯馬去啟德
HR1377 發表於 2021-11-9 12:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-11-9 12:02
78X繁忙時間兜啟德未必慢
不過如果非繁忙唔塞車就肯定輸突

如果270B不是30分一班,相信78A轉270B會快過78X
10598C 發表於 2021-11-9 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-11-9 11:48
六幹係觀塘區就只有九展、啟德醫院同茶果嶺道有出入口
車輛點都係要經區內道路先出到去六幹

通車呢件事就我哋控制唔到,呢到都最多係紙上談兵分析吓

啟福道本身都算快速道路,而且直駁觀塘道同觀塘繞道兩個東九龍主要幹線,去到大部分東九住宅區
啟德交匯處同啟福道又分別駁到去啟祥道同偉業街呢兩條商貿區主要道路,基本上由商貿區出發,只要一出到去啟祥道同偉業街,就可以沿著入六號幹線,唔使出返去觀塘道

但given東九向海皮發展,未來增加最多嘅車流都會係觀塘道以西
六號幹線會食到正,分流本身用觀塘道入海皮嘅車流

講雞肋不如話茶果嶺交匯處最雞肋
同埋唔見得東隧好有需要駁六號幹線西行
10598C 發表於 2021-11-9 12:21 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-11-9 12:05
如果270B不是30分一班,相信78A轉270B會快過78X

如果九巴到時候肯係青沙轉車站做分段, 估計79X會有部分長沙灣客改係青沙轉車, 尤其繁忙時間九巴來往青沙至長沙灣合計班次都算多
eternalflame 發表於 2021-11-9 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-11-9 12:17
通車呢件事就我哋控制唔到,呢到都最多係紙上談兵分析吓

啟福道本身都算快速道路,而且直駁觀塘道同觀塘 ...

區內交通擠塞、貨車上落貨等問題,亦會影響到車輛轉入主幹道入6幹嘅效率。九龍灣問題不大,但觀塘嘅車要行到九展先上跑道,不見得有分流
巴士的膠 發表於 2021-11-9 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-11-7 12:26
都唔係架
78X逆走去到觀塘尾先上繞道,仲要下繁繞道去大隧係最塞車嘅行法,九龍灣上車隨時30幾分鐘先去到 ...

最慘係仲有277A爭食,而78X站位又唔好。

第一階段起碼開放俾車長揀唔行觀繞先,觀碼迴旋處調頭經偉業街走返去九龍灣方向,都隨時塞少啲。
3ASV174 發表於 2021-11-9 14:08 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-11-9 14:00
最慘係仲有277A爭食,而78X站位又唔好。

第一階段起碼開放俾車長揀唔行觀繞先,觀碼迴旋處調頭經偉業街 ...

佢要上大老山
調完頭一樣要塞偉業街出去觀塘道再上返觀繞,根本點都避唔到塞車,亦唔見得塞少好多

但老老實實呢o的頭尾都倒鉤形狀既走線真係好反胃
一邊行回頭路已經討厭,兩邊都行回頭路真係想死
如要討論,請先自貼差餉單一次