hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西隧快線-948長安來往天后
開啟左側

[經歷分享/報告] 西隧快線-948長安來往天后

who_r_u 發表於 2021-12-5 21:51 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-12-5 11:53
早繁九巴果班客量有時都幾飄忽下, 試過見水塘 3ATENU 都頂閘, 但亦見過出 ATENU (TZ 牌) 都坐唔滿.
...

南行幾時先肯停埋西隧口

靠960/8X係大西北出城真係無譜
ATE7025 發表於 2021-12-6 08:47 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-12-5 11:53
早繁九巴果班客量有時都幾飄忽下, 試過見水塘 3ATENU 都頂閘, 但亦見過出 ATENU (TZ 牌) 都坐唔滿.
...

依家 948E 有四班車,分別係 07:15,07:24,07:32,07:45四班,我估你見到嗰㗎應該係07:32,因為九巴得嗰架先有機會用12.8

其實 948E 而家嘅其中一個問題係前段班次過分頻密,所以頭兩班好多時都坐唔滿,但後段太疏,結果最尾兩班就好多時都會爆車頂閘(第三班爆唔爆就視乎去到尾站同前面班車嘅差距,所以客量比較飄忽)

若果加到去六班,拉疏頭段,加密尾段班次,開 07:10 07:21 07:32 07:41 07:50 08:00 會比較好,畢竟大部份人都係返09:00 ,甚至有啲係09:30
ATE7025 發表於 2021-12-6 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-12-4 16:24
948E早繁真係多人到癲,933都係。

另外,948兩間公司都私下加車,上下午都有。 ...

某程度上九巴而家都開始知道幫948 私下加車其實都係打劫對家嘅一種方法,只不過係以隔山打牛嘅形式進行

例如之前平日未有09:45 長安開嘅九巴加班車,部份返10:30 嘅中上環客就逼住要坐09:30 長安開嘅新巴返工,因為10:00 長安開嘅九巴一定趕唔切。但依家開多咗班09:45,就唔使再咁早起身坐09:30 架車返工,可以坐遲一班。所以整體來講係令到09:30 架新巴嘅客量有輕微下跌嘅趨勢(少咗~10%)。同樣原理亦適用於06:50 嘅九巴948A 加班車
arfung 發表於 2021-12-6 09:23 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-6 09:05
某程度上九巴而家都開始知道幫948 私下加車其實都係打劫對家嘅一種方法,只不過係以隔山打牛嘅形式進行

...

請教一下,若948這類「1人1班」梅花間竹式既聯營線,正式加班就1+1咁加,但若非正式加班,需要兩間公司協商嗎?
還是只要在自己班次之前開出就可以?

如師兄所說,948半小時一班,有時過海不能遲到,結果被迫搭早一班但早了廿幾分鐘到目的地…
的確若「非正式加班」乘客留意到而選乘,或會對再前一班的客量有影響。

不過最大風險就是非正式加班若欠人收車/壞車就無仇報…
ATE7025 發表於 2021-12-6 09:34 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-6 09:23
請教一下,若948這類「1人1班」梅花間竹式既聯營線,正式加班就1+1咁加,但若非正式加班,需要兩間公司協 ...

呢種私下加班方法事前雙方不需要進行任何協商

乘客上車之前其實只要睇ETA 就會知道呢啲班次當日有冇運作,如果欠人導致臨時取消咗嘅話,當日嘅 ETA 就唔會寫嗰班車出嚟,所以一般都冇乜問題。況且有巴士公司係落咗指令,講到明就算係加班車都唔可以收車,如果車長缺勤嘅話會喺第二條線拉人過去做

P.S. 今日開始九巴會再私下加多一班非正式e車,平日長安開10:45

kingprowm 發表於 2021-12-6 14:01 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-6 09:23
請教一下,若948這類「1人1班」梅花間竹式既聯營線,正式加班就1+1咁加,但若非正式加班,需要兩間公司協 ...

本身中午前仲係有很多人要搭車過海返工

實在不明白當初規劃 948 加強南行服務時,會搞出 30 分鐘一班,其實中午一點前完全 15-20 分鐘一班都好應該
arfung 發表於 2021-12-6 14:14 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-6 09:34
呢種私下加班方法事前雙方不需要進行任何協商

乘客上車之前其實只要睇ETA 就會知道呢啲班次當日有冇運作 ...

咁即是948現時的「總班次」會係:
08  30 45
09  00 15 30 45
10  00 30 45
11  00 30
12  00 30
......
17 00

聽到「非正式班次」落左柯打點都要開出都是好事,雖然有ETA可即日即時睇,但起碼慢慢比到班客信心,養成乘車出行習慣。
不過948加車就唔知那條線要減車了。最近43B繁時都跌到落20分,不知有無關係呢
williamau 發表於 2021-12-6 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-12-6 14:01
本身中午前仲係有很多人要搭車過海返工

實在不明白當初規劃 948 加強南行服務時,會搞出 30 分鐘一班, ...

當初驚唔夠客掛,不過而家應該一早夠客可以正式加班,起碼應該20分鐘一班啦
WN4156 發表於 2021-12-6 16:10 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-6 14:14
咁即是948現時的「總班次」會係:
08  30 45
09  00 15 30 45

唔好睇,星期六十分鐘一班1910總站上咗五六十人,仲要17-22都係咁
樂仔〞 發表於 2021-12-6 16:33 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-6 08:47
依家 948E 有四班車,分別係 07:15,07:24,07:32,07:45四班,我估你見到嗰㗎應該係07:32,因為九巴得嗰 ...

吓 ? 而家有公司嫌 07:15 頭車太晏 , 又唔肯押後尾車喎
07:15 都係協商一大輪之後先定到出嚟嘅新頭車班次
如果跟某公司開頭車 , 真係等蝕到入肉