hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西隧快線-948長安來往天后
開啟左側

[經歷分享/報告] 西隧快線-948長安來往天后

ATE7025 發表於 2021-12-8 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2021-12-8 18:34
俾個客觀數字大家, 948E 十月平均都有 76% 載客量, 全部班次去到青桃樓客量都過百, 平均 105-120(以6/9  ...

抱歉,其實我上面嗰個係 9月尾/10月頭嘅數字,所以相對上冇咁update。不過就算0715 班車依家可以做到企人,應該爆滿情況點都唔會及得上07:45 尾班車嚴重
同埋有一個發現係948E 同埋其他948 系列喺青衣嘅客量分布有些少不同,948E 翠怡/綠悠上落車嘅乘客比例比起一般948 多接近一倍,反而長康長青上落車嘅乘客比例則比948 少,可能因為鰂魚涌同埋太古一帶嘅寫字樓都比較高檔次,工作人口嘅社經地位都較高,變相令相對較多在該區工作的人口居住於居屋/私樓。所以其實呢樣嘢係為 948E 山上山下拆線提供更有利條件。

如果以呢個數字嘅話,948E 載客率其實過咗加班門檻。至於42A,就一向爆棚,相信遲早都係要靠42A/43C/242X三條線合併成為兩條線,用41A/44 嘅模式運作先搞得掂

其實屯馬綫通車,巴士連串減班之後,已經騰空咗好多資源出嚟。九巴都係因為咁樣先至可以喺呢一個月開始不斷幫 948 加 e-trip。如無意外900下星期半全日嘅同時會全面交返晒俾沙廠自己派車,依家 948-S01 下段柯打900 嘅安排都會因為咁樣而取消,架車下段會做返948,所以暫定下星期開始948 下繁會再進一步加班(非正式)

的確某青衣「居民」交嗰份計劃書建議嘅內容係有可取嘅地方,但我又唔明白既然佢都係諗住去推動巴士網絡發展,點解又唔將份計劃書正式「見光」?唔係個個都有方法可以拎到黎睇。有人將計劃書嘅部份內容放上去XXXX吹水會,但又講得唔清唔楚,一嚿嚿咁,結果就俾人喺下面鬧到七彩,造成好多不必要嘅誤會。其他普羅居民一日未正式睇到份計劃書,一日都仲會繼續鬧(因為畢竟大家過往見到嘅重組全部都係削減服務,所以一聽到呢兩隻字就怕怕)。啲人連完整版都未睇到,點會評論得到,同埋支持呢份計劃書呢?

WCNTIH 發表於 2021-12-8 23:17 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-8 17:44
聯營梅花間竹的路線,如加班,一般情況下,好像要[1+1]咁樣安排;現況係[九新九新],加到就會變[九新九新 ...

九九新新九九新新

307 980X都係咁

另外 而家一至五下繁九巴已固定有 1728 1748 加班車
夜後逢一至五 有 2130 九巴
一至六有 2150 新巴九巴都有加

而掃車阿叔亦都收到風話 平日天后1713前面會加多部
FBI2 發表於 2021-12-8 23:57 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2021-12-8 23:17
九九新新九九新新

307 980X都係咁

以前九巴成日係新巴班次前幾分鐘整部車係怡和街起載啦

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2021-12-8 23:58 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-7 20:42
948 就嚟變咗另一條270B,要特登喺度用一個post 去關注吓條線幾時先可以正式加班/加強服務,甚至係繁時考 ...

948下繁和下繁後返青衣真係多人到癲,連晚上11點幾天后開都可以頂閘過海

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ML3941 發表於 2021-12-9 01:42 | 顯示全部樓層
而家948咁多加班車
其實係抽取邊到資源去做
arfung 發表於 2021-12-9 09:12 | 顯示全部樓層
ML3941 發表於 2021-12-9 01:42
而家948咁多加班車
其實係抽取邊到資源去做

荃葵青路線非正式收車咁緊要,加上正規時間表不少逆向時段都正式減班,夠玩既。
仲要屯馬線效應不斷陸續減班,未必一定荔廠線咁解。

做948都好,收費高,回車速度還可。最重要係上座率超高。
留意過,月票客又唔算好多…
KC8249 發表於 2021-12-9 10:24 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2021-12-9 20:04 | 顯示全部樓層
KC8249 發表於 2021-12-9 10:24
尋晚起灣仔約睇完戲又可以搭948返屋企,見有班車2分鐘到修頓但趕唔切就直接行去軒尼詩道官立小學搭10分鐘( ...

2155軒小咪即係2140 正班
以前冇2130加班
2140呢班車最誇張聽過金鐘已經打爆
ATE7025 發表於 2021-12-18 22:19 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2021-12-8 23:17
九九新新九九新新

307 980X都係咁

呢個星期開始九巴 948 下繁加多咗架17:08,放喺17:13 前面,所以皇后街同西隧都容易咗上車

但17:00 天后開嘅新巴去到西隧就繼續頂閘飛站,留後幾個,西隧口好多時要由17:00 等到17:45 先上到車

另外也留意到948P 同 948X嘅客量情況有上升趨勢,尤其係 948X 嘅頭班車出現供不應求嘅狀況,部車去到長亨邨商場已經完全坐滿,去到青衣尾站就頂閘,情況都唔太理想,九巴下一步應該用返960B 嗰招,考慮吓幫兩條線各自私下加一班 07:25 長安/長宏開,視乎反應再決定去留
neoplan720p 發表於 2021-12-18 23:34 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-18 22:19
呢個星期開始九巴 948 下繁加多咗架17:08,放喺17:13 前面,所以皇后街同西隧都容易咗上車

但17:00 天后 ...

上、下繁根本應該將948/948A/948B 收檔,
直接用948P同948X類似41A同42A形式既分工去做,
吸引更多青北人坐去港島。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。