hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 5、6C、6X、26、28、74K、85M、85X、215X、270、N2 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 5、6C、6X、26、28、74K、85M、85X、215X、270、N271 調整班次

TLOK 發表於 2021-11-9 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層

屯馬通車後話就話6c中段10分鐘一班,但我從未見過呢樣野發生,每次打開app都係15。不過6c係真心打沉咗,繁時客量起碼無咗三成。唔斬6F放翻啲車落6c保班次就一定救唔翻
WN4156 發表於 2021-11-9 19:58 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-11-9 19:19
重頭戲嘅87D, 89D都未有數據,不過睇死佢都係減日間晚間啲非繁時間當找數,其實馬鞍山啲線都冇乜空間比佢 ...

89D唔好減呀,客量完全不受影響,又全日都咁多客
RyanPun 發表於 2021-11-9 20:07 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-11-9 19:58
89D唔好減呀,客量完全不受影響,又全日都咁多客

先前特工有透露過,屯馬綫通車後,佢係減班名單之一,不過重點係要睇佢拎著85%條thread會點數客,佢走去數下繁7點後5分/8分交接時段嘅話,9成9奶硬嘢。不過你問我,佢應該係加班唔係減班至啱。
反而87D我真係好難估,佢下繁客量真係一時時,講飄忽佢都算係top。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
WN4156 發表於 2021-11-9 20:23 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-11-9 20:07
先前特工有透露過,屯馬綫通車後,佢係減班名單之一,不過重點係要睇佢拎著85%條thread會點數客,佢走去數 ...

85%唔好玩啦,要4分鐘一班每班頂閘,仲有佢話半小時,唔應該17-20求其搵個時段數。仲有6C如果定點數好蝕底,到咗油麻地keep住上上落落,咁上法一定過85%。
ryumew 發表於 2021-11-9 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2021-11-8 15:26
Cut 下 , Cut 下 , 不如玩轉乘直接 cut 28,
就將 213X 兜入樂華,尖碼。
(1)  2A  3B / 5 (樂華 往 土瓜灣 ...

Cut 28 代價分分鐘俾城巴用來九龍線插旗(反正新城在港島無28號線)
jocosben 發表於 2021-11-9 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-11-9 19:19
重頭戲嘅87D, 89D都未有數據,不過睇死佢都係減日間晚間啲非繁時間當找數,其實馬鞍山啲線都冇乜空間比佢 ...
無做客量統計可能就係呢d線本身唔cover喺屯馬重組計劃內,所以除非巴士公司主動申請,運吉應該唔concern要減班
drbean7218 發表於 2021-11-9 22:15 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-11-9 20:07
先前特工有透露過,屯馬綫通車後,佢係減班名單之一,不過重點係要睇佢拎著85%條thread會點數客,佢走去數 ...

87D 回程返馬鞍山星期六21:59-23:35唔駛6 mins一班咁密。

我記得某晚星期六22:00在尖沙咀食完飯行出彌敦道超靜, 架車落到旺角先多人上, 最後得40%滿入獅隧。
nchmt 發表於 2021-11-9 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-11-9 22:15
87D 回程返馬鞍山星期六21:59-23:35唔駛6 mins一班咁密。

我記得某晚星期六22:00在尖沙咀食完飯行出彌敦 ...

好老實講 2200呢啲時間可以做到6分一架 仲要可以上到4成真係相當了不起
好多線2200做緊15 20分鐘一架都掹掹緊三成
RyanPun 發表於 2021-11-9 22:24 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-11-9 22:15

我記得某晚星期六22:00在尖沙咀食完飯行出彌敦 ...

我就係想講尾車前呢個時間客量好飄忽,不過佢咁密應該有N車佬打底。
但佢同89D唔同係,89D晚間非繁忙開10/12分係穩定地爆棚,而87D真係一時時,不過海防道少人上都唔係第一日發生,佢比起東鐵南延尖東前少咗好多客,佢基榮小學可以爆棚都係靠佐敦旺角食糊。
RyanPun 發表於 2021-11-9 22:28 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-11-9 20:49
無做客量統計可能就係呢d線本身唔cover喺屯馬重組計劃內,所以除非巴士公司主動申請,運吉應該唔concern要 ...

87D係我自己估,89D係早期喺屯馬綫通車前(定一期通車後)有流傳過有份,咁當然真定假冇人知。