hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [拋磚引玉] 如果港鐵採用里程計費
開啟左側

[拋磚引玉] 如果港鐵採用里程計費

eternalflame 發表於 2021-11-9 01:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

兩鐵合併催生出為人詬病嘅奇怪收費結構,透過可加可減機制有生之年都唔會理順返。
如果有機會將整個收費表推倒重來,有無可能令收費貼近返乘坐之里程呢?
我嘗試收集網上面港鐵站間距離數據,再寫小程式計算兩站間最短乘車距離及途經車站後,
再用以下形式計算票價:

• (a) 基本車程以 5 公里為單位,首 5 公里係 $5,之後每 5 公里加 $2.5。如車程只有兩個站而站距為 1.5 公里以下,車費為 $4.5
  • (b) 如屬過海車程,加 $5
  • (c) 如車程包括馬場或迪士尼站,加 $7.5(迪士尼往返欣澳除外)
  • (d) 如車程包括過境車站,加 $20

從而得出呢個車費表,當中黃格為現時成人八達通票價,藍色為根據前述計算方式得出的票價。
大家可以用dropdown揀出發車站:

https://docs.google.com/spreadsh ... Bo/edit?usp=sharing

看倌可以睇下用呢個定價模式,是否能根治港鐵收費問題。
但可以初步見到:
  • 原西鐵路段票價較高
  • 如東鐵路段以里程計費的話,加幅會相當大

kitarolo 發表於 2021-11-9 06:06 | 顯示全部樓層

1. 對乘客最理想係按地圖上
兩點距離而非行程計費,例如
上水往錦上路需大幅減價,現實
中未有北環線咁搭嘅人相當少。
屯門往荃灣西、美孚往第一城就
有一定人數咁搭,如果收費表計完
出嚟近乎祗加不減,其實沒大誘因改。

除北環線問題外,有新路線通車例如
東鐵2022年抵金鐘,咁乘客實際行程
也會比現時為短需減票價,某程度係唔鼓勵
再建設新路線,衰過巴士兜夠里數收貴一級,
用地圖上之兩點計算反而沒有此問題。

2. 新界就業機會有限或點解
寧長時間/高車資到市區通勤
各有原因,用里數計必然係昂貴
但營運商也可說新界客流往往僅
集中一個方向滿載,咁始終拗唔完。

3. 娛樂性質(馬場/迪士尼)
過海建設隧道費用貴而較高
票價講得通,邊境我寧願以離境稅方式
落返政府嘅袋而非直接從車資顯示,尤其
巴士都有B系線競爭,要放低歷史了。

4. 也是其他人之觀點,現屯馬線
雖然票價高但尤其新界西北有鐵巴
輕鐵免費轉乘,當然唔係每個客都用得著

5. 兩鐵合併後奇怪收費結構
我傾向貴嘅組合於未來調整時
凍結返3~4次而讓便宜起/終點
逐步上調追近,往後才以相近劃一
百分率共同進退。缺點是需捨棄原
賺錢嘅組合失去加價機會,但鐵路比
巴士等運輸,每名乘客之邊際利潤太低。

I20091157 發表於 2021-11-9 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層
想樓主clarify番學生同小童價係咪成人價嘅啱啱一半,四捨五入?
 樓主| eternalflame 發表於 2021-11-9 09:34 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-11-9 08:50
想樓主clarify番學生同小童價係咪成人價嘅啱啱一半,四捨五入?

理想中當然係,但車費表結構會先以成人票價為參考
 樓主| eternalflame 發表於 2021-11-9 10:09 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-11-9 06:06
1. 對乘客最理想係按地圖上
兩點距離而非行程計費,例如
上水往錦上路需大幅減價,現實

1. 用兩點直線距離計算車費,係市區會較為有效。若果牽涉到有地理阻隔,直線距離同乘車距離就會有分別
我覺得後者會較公平,亦貼近其他交通工具嘅計法。北環線問題手上已經有數據可以做模擬,可以見到東鐵線
大埔墟以北去大西北都會有較明顯車費變動。

2. 睡城/潮夕客流係無解嘅,但呢個格局有機會因為新界北而改變。

3. 記得某大大之前提過,港鐵訂價係有旅遊有關premium,若果仲有呢種加乘的話,票價就會較貼近現況。
至於旅遊訂價係唔係不合時宜,就由大家討論決定啦。

5. 老實講要由宜家個有問題車費表過渡到新車費結構(如有),應該都係有生之年都唔會理順得到。

kitarolo 發表於 2021-11-9 11:32 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-11-9 10:09
5. 老實講要由宜家個有問題車費表過渡到新車費結構(如有),應該都係有生之年都唔會理順得到。

喺商業角度都好難要佢理順……

另外建議設立轉線減價機制
對面月台轉乘減1.5元,跨樓層
轉乘減2元,避免再發生觀塘線兩端有
新樓盤,將過海段零成本咁送咗去新市鎮。
 樓主| eternalflame 發表於 2021-11-9 11:41 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-11-9 11:32
喺商業角度都好難要佢理順……

另外建議設立轉線減價機制

玩埋不同轉乘模式有扣減就會過份複雜

kkwong80 發表於 2021-11-9 12:12 | 顯示全部樓層
呢個收費模式套落東鐵線的話
東鐵線變相係加左價

大埔去上水 $4.5 單程票
大埔去大圍 $6.5 單程票

呢 D 價錢無其他交通工具平過佢
 樓主| eternalflame 發表於 2021-11-9 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kkwong80 發表於 2021-11-9 12:12
呢個收費模式套落東鐵線的話
東鐵線變相係加左價

主要係東鐵個票價較平,區內亦用非常簡單嘅分區計算方法,要改到港鐵形式站數/里程的話,票價大幅上升必然出現
tonyng 發表於 2021-11-9 14:28 | 顯示全部樓層

推倒重來的話,第一件要考慮的是不能在Day 1造成加價,否則很難過關。按今天的票價,有兩個方法處理東鐵的問題:1. 全部路線 $4 起跳
2. 由 $4.5 起跳,東鐵及原馬鐵路段因車站營運成本較低而獲 -$0.5 優惠

另外,應考慮拆細到2至2.5km一區,例如:
0.0-2.5km $4.5
2.5-5.0km $5.5
5.0-7.5km $6.5
7.5-10km $7.5
然後每2km 加 $1.0

過海、過橋、過「大山」等附加費要合理。個人認為過海加 $5 已屬過高。