hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴62P, 62X, 259D消息
開啟左側

[路線消息] 九巴62P, 62X, 259D消息

ricky 發表於 2021-11-12 07:53 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-11-12 07:34
地底咪一種過到旺角,諗唔到有咩需要特登開新線或者延長16 落山
因為班客根本都係搭鐵出旺角
...

如果16延長,相信會吸引唔少油塘居民搭,尤其係高俊苑嗰邊,唔使下下由油塘站行上行落山。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2021-11-12 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-11 23:48
屯門站搭鐵1個鐘去到觀塘
62X/259D要非繁唔塞車先可以50分鐘左右去到觀塘,淨車程先可以快過鐵少少
計埋 ...

但講有鐵嘅話,好似同62X擺過去兆康有啲自相矛盾...?
真係唔同鐵打嘅話就應該直接唔入兆康南,擺富泰A33X條坑,專心做青公班客

雖然我覺得62X如果而家鐵定要擺兆康南,應該行富泰、屯公、紅橋會好啲
10598C 發表於 2021-11-12 08:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-11-12 07:53
如果16延長,相信會吸引唔少油塘居民搭,尤其係高俊苑嗰邊,唔使下下由油塘站行上行落山。
...

基本上成個油塘旺角都比紅van同地鐵食曬
油塘啲巴士做極都頹(意外哋除咗603算係唔錯)最主要原因係,即使14呢種直行觀塘道、走線算係最直接嘅線,站站停觀塘道都係慢

當然,他日真係想大搞藍田半山來往油旺巴士線(如16X改線轉全日),落埋油塘多個選擇都唔係一件壞事
lsc04d11 發表於 2021-11-12 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-11-12 08:03
但講有鐵嘅話,好似同62X擺過去兆康有啲自相矛盾...?
真係唔同鐵打嘅話就應該直接唔入兆康南,擺富泰A33 ...

兆康擺咋喎。。。唔好諗住真係會做一大堆生意丫

如果上公路再出番屯市 會好有前A33X為左紅橋出入屯公咁既”後遺” 而且屯公塞車經常 尤其下繁青田路開始塞到掃管笏甚至屯轉  62X有得皇珠路相對早走避開 做完市中心客又要繼續塞番? (朝早另一方向就有30橋發功,不過好在62P...)
咁樣好唔穩定者  

10598C 發表於 2021-11-12 08:37 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-11-12 08:11

最主要問題係要擺兆康南,導致覆蓋唔到富泰Ling U啫
最直接當然係搬去富泰,但而家確定擺兆康南之後,全日計要覆蓋富泰又唔使明顯增加行車時間嘅方法,的確係行富泰 紅橋上返市中心真係落返屯公塞都係一小段,而且兩繁有258P

kmb63x 發表於 2021-11-12 08:57 | 顯示全部樓層

朝早由富泰去到藍地交匯處好塞藍地交匯處出返屯公又塞

呢兩個位隨時可以塞五至十分鐘
知唔知宜家兆康多唔多人上267X/258P?

試過係嶺南富泰行去兆康西鐵站大約十分鐘左右
但行去兆康站南就再遠啲唔係好吸引
變咗富泰可以揀會67系轉車站轉就算
andy92 發表於 2021-11-12 09:14 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-11-12 08:57

塞車都只係朝早,但朝早係 62P/258P/267X 各自分工
所以非繁 62X 兆康南>富泰>紅橋走線根本唔會塞車
arfung 發表於 2021-11-12 09:19 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-11-12 08:57

267X兆康總站開出時窗口位大半滿。
258P兆康南通常最多上十個八個,但每班車都有客等。

屯馬線往東九搭到鑽石山才轉一次車,大約一個鐘搞掂,兆康一帶(唔駛K巴輕鐵駁腳果批)保鐵係好正常。
arfung 發表於 2021-11-12 09:26 | 顯示全部樓層

係正兆康出入,大大個港鐵站,就「保鐵」機會大,呢點無話可說。
景峰最有潛質,無東九直車,鐵路又要駁腳,用屯轉轉67系(尤其非繁)唔密,新62X若20分一班直車有位揀都有一定吸引力。

相同概念,嶺南富泰其實都有得做,可惜富泰總站細又比A33X霸左一條坑。
曾聽說過好似話若新62X改泊兆康北,經富泰設站兜過去時單向行車時間要多近10分鐘,來回要十幾二十分,所以當時不考慮。
andy92 發表於 2021-11-12 09:29 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-11-12 09:19
267X兆康總站開出時窗口位大半滿。
258P兆康南通常最多上十個八個,但每班車都有客等。

富泰/聚康/嶺南夾埋朝早7-8每班至少上 30 人

完全唔明九巴非繁唔做富泰/嶺南係咩心態

叫佢地行上兆康南不如直接搭鐵走人

一係就 267X 逆走全日搶欣田客