hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖) ...
開啟左側

東九龍綫的最新消息:替代/高架方案 (#1 附走線圖)

3ASV174 發表於 2021-11-15 22:26 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2021-11-15 14:10
主要死因咪係因為無地起樓賣錢囉....
唔通真係運客賺你果一個幾毫車費咩....
而家佢都係博下笠唔笠到政府 ...

牛池灣塊地你指安老院?
呢塊地一直都係九建,剛剛補左地價發展,所以唔會係佢架喇
架空方案頂多係搞到拆彩虹邨同坪石邨,霸呢兩塊地(反正本身政府都有考慮過拆,改建彩虹交匯處),另外馬游塘車廠應該可以有上蓋(但又唔係車站,無意義)

地底方案都係有上蓋物業
寶林車廠同康盛站選項明顯就係為左物業發展,樓主康盛站個位仲要係居高臨下超開揚位,問題係呢個走線造價肯定災難級
如要討論,請先自貼差餉單一次
eternalflame 發表於 2021-11-15 22:50 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2021-11-15 22:25
地底STI初步方案補充:
A: 初步是有4部升降機的出入口,足以應付需求
B1: 初步是有2部升降機的小型出入口

STI B1似乎會低估左醫院人流,B2應該會佔用部份溜冰場位置
SMP A1都算係正路,但距離駁上去安健道個條行人天橋距離教遠。A3出口應該會同SMP大堂係同一水平,應該可以作為車站深度嘅參考

oopsspoo 發表於 2021-11-15 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層
高架方案似起唔成,除非搵重慶個隊人玩bot模式
巴士的膠 發表於 2021-11-15 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層

個站喺正景泰樓門口,但竟然一個去安泰嘅𨋢塔都無?比較接近嘅天韻樓𨋢塔都只有兩部𨋢,好懷疑到底夠唔夠用。始終石礦場RS-2至8都係近順天站多啲。

我寧願佢送咗安達臣石礦場塊商場地俾港鐵,等佢起個出口喺盛泰樓對面同石礦場中部。

至於安泰西同順利、順緻、消防局果邊,前三者雖然唔就腳但應該會行到去,後者就應該係開54M短棍做接駁。

反而假設無科大站,將來接駁科大/西貢塞車機會最少嘅鐵路站就會變咗順天,會唔會安排改接駁點造返大相應嘅入口?
oopsspoo 發表於 2021-11-16 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-11-14 12:11
按#1幅圖,高架方案去到寶達就完,唔駁返任何一條綫經東隧過海,效益成疑,而且迫爆彩虹同鑽石山(本來可以 ...

哩高架方案唔掂,一係下定決心起地下方案,一係話投降...,到時山上居民日日行落山
ATENU1108 發表於 2021-11-16 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層
嗱,老老豆豆,小弟作為安達居民一位,我覺得其實設計高架嗰條友真係冇腦㗎喎,平心而論,若果我由安達行落秀茂坪連埋等lift 都要成最快5分鐘,而且入得站嚟又去咗5分鐘,10分鐘時間點解我唔係山上巴士站3條線是否上一條落山?落得去彩虹都係10分鐘左右,至於嗰條所謂東九龍綫,仲要走去兜埋四順,站站停,真係搭得嚟都嘥氣。再者,我睇過條走線,輕鐵就一定用唔到㗎啦,因為條走線planning 都係傻傻地嘅,首先秀茂坪道上下落差超過20米,跟住順天去順利原來係跟住順安道去行,咁死得啦,大佬順天轉順安嗰個彎90度嚟㗎喎,即係焗住用膠軌啦。咁膠軌嘅實用性就唔使多講啦,睇吓隔離澳門玩成點咪知囉,不過年幾時間就要換電纜,而且載客量也有幾多呢?成個東九龍山加埋幾十萬人口,整條玩具嚟用,我相信一定由朝爆到晚,所以話根本又係一個大白象工程。
Johnchan909 發表於 2021-11-16 02:36 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個係最差嘅設計,純粹係慳錢,hea你,拿我起咗啦咁。
Johnchan909 發表於 2021-11-16 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
起唔起到入寶琳對將軍澳居民其實冇咩所謂。
Johnchan909 發表於 2021-11-16 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層
不過觀塘山上面嘅居民就慘。本來去到寶琳轉車過海係最快。總站有位坐可以去到會展。反而坑口將軍澳站會難上車咗。而家只落彩虹,鑽石山都去唔到,要一條觀塘線食哂啲人流。如果要過海,去觀塘啲人又未落車,上唔上到都成問題;去西面,啲人未到鑽石山又係未落車,隨時又係上唔到。真係唔知邊個諗啲咁嘅屎橋出嚟。
JX9097 發表於 2021-11-16 07:14 | 顯示全部樓層

秀茂坪C出口應該要佔用南邨範圍?