hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [統計] 心中不滿到接受唔到既巴士線
開啟左側

[統計] 心中不滿到接受唔到既巴士線

Ketsu 發表於 2007-6-16 00:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我淨係講我果區啦...

1. N241
呢條係首選
車費貴兼勁兜路
同埋冇通宵地鐵既特別日子
都唔使旨意由旺角坐佢返青衣

2. 41A
脫班情況超級過份
出九龍試過等成八個幾字都冇一架車
返青衣則黎成兩三架35A都唔見一架41A既蹤影
仲有渣呢條線既司機既駕駛作風都頗有問題
唔係碌車就係鍾意排隊尾慢慢磨

3. 264M
班次越整越疏
等車時間夠嘆個tea
而響元朗既車站更隔到九丈遠
搵個站就如同尋寶
(都未講佢係咁兜路)

4. 948 (只限返青衣方向)
只得四班既班次明顯不足
過左中環極難上車
上到車亦要做沙甸魚
之前仲要響條街度做企鵝
(第三班車到上環既時間更極唔穩定
快則六點二過少少就到
慢既試過六點八都唔到)
可惜巴士公司當呢樣野唔係一回事
Abusing dead rule -> Denial of reality
citybus_#918 發表於 2007-6-16 10:59 | 顯示全部樓層
新巴 23B

嘩, 有次等車等咗 7 個字
蝕錢都吾好整到咁疏丫, 叫人點等牙 ><
dennislokawai 發表於 2007-6-16 11:12 | 顯示全部樓層
將軍澳區首選:

N293
兜路我都唔理喇,因為係通宵線+唔關我事,
個價貴都唔緊要喇,但個班次話就9-10分鐘,
但往往一係兩三班一齊,一係等45分鐘都無車!

新記101
越做越疏,成日繁時等成5分鐘以上,
試過有次竟然等咗25分鐘先有車!
youtube.com/c/dennislokawai
JX9097 發表於 2007-6-16 12:46 | 顯示全部樓層

觀塘區首選

14B
繁時等到人都癲
隨時脫班,半個鐘都係閒事

14C
一條原來有得做嘅路線
(e.g.兜入油麗邨)
俾九巴搞到不知似乜

219P
老早應該同219X互調啦
反正非繁時麗港城都霸唔哂條線
Dennis842 發表於 2007-6-16 14:40 | 顯示全部樓層
nwfb1601 發表於 2007-6-16 16:57 | 顯示全部樓層
1.  904,新九兩邊都係咁衰家,經常性等
超過半個鐘先至有車。搞到我而家去 MK
都寧願等 971、紅小或者去石塘咀等 905
http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/angry.gif

2. 九記 40,又疏又兜,搭地鐵/紅小仲好
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| Ketsu 發表於 2007-6-16 18:17 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2007-6-16 11:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
新記101
越做越疏,成日繁時等成5分鐘以上,
試過有次竟然等咗25分鐘先有車! ...

其實104仲大鑊過101
我試過見半打101黎都未有一架104
115都黎左兩架啦
時間都係繁時呀
25分鐘?我半粒鐘都等過呀!
Abusing dead rule -> Denial of reality
238X 發表於 2007-6-16 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2007-6-16 18:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實104仲大鑊過101
我試過見半打101黎都未有一架104
115都黎左兩架啦
時間都係繁時呀
25分鐘?我半粒鐘都等過呀!

旺線最大鑊係塞車點太多,
104 上埋石硤尾,有幾多車返到總站真係心照喇。

我試過等 112 等四個字,我諗應該好閒架咋...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kokchun 發表於 2007-6-16 22:13 | 顯示全部樓層
如果只係偶一為之 , 又使唔使不滿呢 ?

我就次次都見 101 / 104 好密 ..
係密到離譜果種
Timothy 2B
GA5505.六小孩 發表於 2007-6-16 22:37 | 顯示全部樓層

對我黎講,一定係 6 / 6A 兩兄弟......
俾運吉同埋九記 cut 班 cut 到傻......
仲話合併新班次繁時 7 分鐘 wo...... 諗都唔好諗........

試過等過四五個字,兩架一齊黎,點知兩架都打爆晒上唔到
之後又再等多四五個字,又係兩架一齊黎,前面一架爆晒,後面一架我勉強上到 ja.......

仲有呀,有幾次都同某某 6A 熱狗掛牌佬 (4 位數),同佢傾偈
佢話以前兩條線夾埋 3-4 分鐘就有一架
而家...... 唔係 3-4 分鐘 lo..... 3-4 個字就差唔多.......

再加上呢兩條線係中途站想上到車真係冇乜可能....... (非繁都試過)
我幾乎次次上親 6 / 6A 都冇得坐...... 連企都成日企頂閘位.....

我幾乎個個月都會去投訴 6 / 6A 咁滯.......

唉....... 6 / 6A...... 真係冇眼睇.......
助養兒童 每日 $7