hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 取消2B,換902竹園邨<>筲箕灣(經南昌,中上環,灣繞) ...
開啟左側

取消2B,換902竹園邨<>筲箕灣(經南昌,中上環,灣繞)

樓主| epsilon 發表於 2021-11-20 10:59 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-11-20 10:54
#3 你就咁樣寫: 另開拓竹園/樂富來往中上環/港島東 而家就話沒人介意 你搵番你個龍門未丫? ...

條線的確由竹園邨開到筲箕灣,
如果有客肯咁坐,冇人阻止得到,
任何流水線都係咁樣打開車門做生意,
但係有定冇人真係咁樣坐,NOBODY CARE,
由始至終唔係目標客路。

20A都宣傳啟德來往尖沙咀啦,
但全世界都知冇人會當佢恆常出行選擇。
 樓主| epsilon 發表於 2021-11-20 11:16 | 顯示全部樓層
唔爭在講埋葫蘆入面嗰句。

如果開得成902,
又真係多人爭取竹園來往東區有合理車程,
下一步咪可以分支條902X囉。

但如果一開始就用106分支處理竹園<>東區,
係唔會有竹園<>九龍站/西隧/中上環,
亦唔會有石硤尾<>九龍站/西隧/中上環特快/東區,
深水埗亦唔會有比905P/914PX更快嘅真特快。
106116_1023 發表於 2021-11-20 14:21 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2021-11-20 11:16
唔爭在講埋葫蘆入面嗰句。

如果開得成902,

唔洗理果D人UP乜,
由頭到尾你提議既902同106之間一D關係都無,
你提議既902本身主力係東區西隧、深水埗,再博下中上環、深水埗至竹園既街坊客,
根本同106係河水不犯井水,客路完全不同,
只係D人一見到你寫"竹園"就先入為主夾硬拉埋103/106尼講,又無認真睇你細節,
我就覺得你提議幾好,能夠去到無東區線去到既石硤尾、樂富、竹園,同竹園至上環,跟現有路線無重疊,
問題係竹園街坊對2B既睇法同竹園-西隧之間同港碼至北角之間要用幾多時間...
否則分分鐘主力變左深水埗至中環...

仲有回應上頁,106唔係車海,繁時好難等,唔好搞錯
Chelsea FC
hellomato 發表於 2021-11-20 18:40 | 顯示全部樓層

假如樓主條902同905交換港島走線得唔得?
或者有機會KO條104?
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| epsilon 發表於 2021-11-28 20:53 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-11-20 14:21
唔洗理果D人UP乜,
你提議既902本身主力係東區西隧、深水埗, ...
唔洗理果D人UP乜,
你提議既902本身主力係東區西隧、深水埗,再博下中上環、深水埗至竹園既街坊客,
根本同106係河水不犯井水,客路完全不同,
只係D人一見到你寫"竹園"就先入為主夾硬拉埋103/106尼講,又無認真睇你細節,
我就覺得你提議幾好,能夠去到無東區線去到既石硤尾、樂富、竹園,同竹園至上環,跟現有路線無重疊,
問題係竹園街坊對2B既睇法同竹園-西隧之間同港碼至北角之間要用幾多時間...
否則分分鐘主力變左深水埗至中環...

仲有回應上頁,106唔係車海,繁時好難等,唔好搞錯

師兄正解。

深水埗南(海壇街+富昌)<>東區本身要行一段路先有MTR/102(P)搭,
而且相信行車時間會幾理想,東涌綫轉港島綫又唔吸引,902競爭力應該高。

樓主| epsilon 發表於 2021-11-28 20:55 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2021-11-20 18:40
假如樓主條902同905交換港島走線得唔得?
或者有機會KO條104?

西營盤需要來往深長荔多過石硤尾,
而且咁改905同102P更重疊,無謂。
gu9434@24 發表於 2021-11-28 21:01 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2021-11-20 10:59
條線的確由竹園邨開到筲箕灣,
如果有客肯咁坐,冇人阻止得到,
任何流水線都係咁樣打開車門做生意,

如果你講緊係做果堆2B 竹園<>深水埗客

中間段路大可以飛站玩半特快
竹園/馬仔坑>龍翔道>南昌街/大埔道落山>之後跟你建議走線過海

而唔係跟足2B站站停
 樓主| epsilon 發表於 2021-11-29 00:05 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-11-28 21:01
如果你講緊係做果堆2B 竹園深水埗客

中間段路大可以飛站玩半特快

富美街, 浸大, 歌和老街都需要過海車,
竹園想有真特快首先要等902加強服務,
之後開902X。
1181174166 發表於 2021-11-29 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2021-11-29 00:05
之後開902X。

除咗歌和老街,103得唔得?
歌和老街客源有啲少

講返係條走線有少少特別啫,流水執埋竹園<>西九龍,會唔會影響實際想搭車過海嘅客?
gu9434@24 發表於 2021-11-29 22:35 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2021-11-29 00:05
之後開902X。

橫頭磡話要過海車都勉強叫成立 (雖然樂富有103)
真係要做大可以入樂富總站兜個圈 出面停番永光書院加天馬苑當做左橫頭磡

但浸大/歌和老街
搭開2B/2F/86c都知 歌和老街幾個站全日都係拍蚊 邊到有需求??